Ga naar de inhoud
Nageeye, Kipchoge en Abdi, de top 3 van Tokio 2020.

Beresterke Bashir Abdi loopt naar brons in de marathon, Koen Naert is 10e

 zo 8 augustus 2021 02:09

Op de laatste dag van de Olympische Spelen is voor de Belgen nog een 7e medaille uit de bus gekomen. In de marathon werd een indrukwekkende Bashir Abdi knap 3e, Koen Naert finishte als 10e. De Keniaanse topfavoriet Eliud Kipchoge verlengde zijn titel.

Samenvatting van de marathon met brons voor Bashir Abdi en 10e plaats voor Koen Naert

Daar gaan we weer. De olympische marathonwedstrijd was net zoals bij de vrouwen van Tokio naar Sapporo verplaatst, waar het traditioneel iets koeler is. Maar de hitte ontlopen zat er ook voor Bashir Abdi, Koen Naert en Dieter Kersten niet in.


In een gevecht tegen de Japanse zon parkeerde de ene na de andere loper zich langs het parcours. Onze Belgen hielden het hoofd wel koel en hadden elk een "gameplan" op maat klaar. 

The man, the myth, the legend: Eliud Kipchoge.

Abdi en Abdi: De overwinning van de vriendschap

De kunst van het indelen. Zo begon Dieter Kersten conservatief aan zijn eerste olympische onderneming. Na 5 kilometer kwam hij nog als 82e door, maar na een stevig potje haasje-over kwam de debutant nog als 59e over de finish. 


Ons dynamische duo Bashir Abdi en Koen Naert hield elkaar langer gezelschap in de kopgroep. Na een coup van de Keniaanse kanonnen koos Koen Naert op 12 kilometer van het einde voor zijn eigen tempo. Dat leverde hem in de slotkilometer plaats 10 op.


Bashir Abdi was de enige landgenoot die in het zog van de Kenianen kon meeglippen. Eliud Kipchoge was een klasse te sterk. Hij verlengde met veel bravoure zijn olympische titel van Rio. Maar in de strijd om het zilver en brons ontspon er zich nog een hartverwarmend spektakelstukje.

 

De dood of de gladiolen. In de laatste vijf kilometer leek Abdi aan het elastiek te hangen, maar zijn boezemvriend Abdi Nageeye hield hem in de race. De Nederlander nam onze landgenoot mee op sleeptouw en maande hem verschillende keren aan om in te pikken. 

 

De vriendschap tussen onze landgenoot en de Nederlander kwam in de laatste meters van de race tot een hoogtepunt. In een sprintje voor het podium was Nageeye duidelijk de beste, maar hij had niet enkel oog voor eigen succes. Hij vuurde zijn trainingsmaatje Bashir Abdi naar het brons. Na de finish vielen ze in elkaars armen.

Een overwinning van de vriendschap: Bashir Abdi en Nageeye Abdi.

VIDEO: Brons voor Bashir Abdi! Koen Naert in top 10, Kipchoge olympisch kampioen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
programma Bashir Abdi
zondag 8 augustus 2u10'00" (3e) verslag
programma Koen Naert
zondag 8 augustus marathon 2u12'13" (10) verslag
programma Dieter Kersten
zaterdag 7 augustus marathon 2u22'06" (59e) verslag
Lees ook:

Fase per fase

02:10

Brons voor Bashir Abdi, Koen Naert in top 10, Kipchoge goud

02:07

Kipchoge wint! Bashir Abdi Brons!

Een mooie winnaar! Eliud Kipchoge zet de olympische marathon autoritair naar zijn hand. 


In een sprintje voor het podium is de Nederlander Abdi Nageeye duidelijk de beste, maar hij heeft niet enkel oog voor eigen succes. Hij vuurt onze landgenoot Bashir Abdi naar het Brons. Prachtige beelden van de trainingsmaatjes!


Ook Koen Naert loopt een dijk van een marathon. Hij sluit de top 10 af en valt in de armen van Abdi.

 

Dieter Kersten sluit zijn inhaalrace als 59e af.

02:06

Abdi lijkt het moeilijk te hebben: "Het zal toch niet waar zijn"

02:05

Abdi moet een gaatje laten

Cherono en zijn Nederlands maatje Nageeye slaan een klein gaatje met Bashir Abdi en Lamdassam. De Nederlander maant Abdi nog aan om in te pikken, maar onze landgenoot lijkt aan het einde van zijn Latijn te zijn.

02:02

Kersten is bezig aan een ferme inhaalrace

82 -> 77 -> 71 -> 59 -> 57: Neen, dit zijn niet de Lotto-getallen van vandaag. Het illustreert de knappe inhaalrace van Dieter Kersten. Diesel of een uitstekend gameplan? Onze landgenoot loopt alleszins een mooi ingedeelde marathon. Knap!

01:56

Golden boy Kipchoge

Eliud Kipchoge is een streling voor het oog. Als een hinde zweeft hij door de straten van Sapporo. Er ontluikt zelfs al een glimlachje op zijn aangezicht. Alles wijst erop dat hij zijn olympische titel van Rio met bravoure zal verlengen.

01:54

Bashir Abdi moet nu gewoon volgen. Hij geeft een betere indruk dan zijn collega's.

Marc Willems
01:50

Kwartet voor zilver en Brons?

De kunst van het indelen. Uit de achtergrond komt Abdi Nagayee aansluiten bij onze Abdi. Ze zullen met 4 voor 2 medailles moeten strijden.

01:45

35 km: waar zitten de Belgen?

Het triumviraat met Bashir Abdi, Cherono en Lamdassem loopt 27 seconden achter Kipchoge. Koen Naert blijft op een 12e plaats standhouden. Dieter Kersten heeft zijn race ook goed ingedeeld. Onze jonge landgenoot blijft opschuiven, momenteel loopt hij op de 65e plaats rond.

01:42

Abdi jaagt op Kipchoge: "Dan moet Bashir zich wel heel goed voelen"

01:40

Abdi jaagt op Kipchoge

Daar gaat hij. Onze landgenoot Bashir Abdi zet de achtervolging op Eliud Kipchoge in. Hij moet zich als een vis in het water voelen momenteel. Kan hij aan de broek van Kipchoge kietelen?

01:37

Het ziet er goed uit voor Abdi. Veel favorieten hebben het loodje al gelegd.

Marc Willems
01:35

Kipchoge gaat ervan door: "We zitten nog maar net voorbij de 30e km"

01:34

Versnelling Kipchoge!

Als een pijl uit een boog schiet de topfavoriet Eliud Kipchoge weg. Is dit een definitief vaarwel of pakken ze hem nog terug? Bashir Abdi blijft alleszins in het zog van de andere Keniaen meeglippen.

01:29

Toen waren ze nog met 9

Drie Kenianen, Bashir Abdi en vijf anderen gaan strijden om de medailles. Koen Naert schommelt op 20 seconden van het Keniaanse heerschappij.

01:28

Koen Naert moet kopgroep laten gaan: "Petje en koeling kwijt"

01:26

Petje af, Koen Naert!

Wat loopt Koen Naert een goede marathon. Hij ging bijna 30 kilometer mee met de allerbesten, maar kiest nu om wat meer behouden te lopen. Het is koffiedik kijken waar onze landgenoot aan de finish strandt. Abdi blijft meegaan met het tempo van de 3 Kenianen. Kersten blijft rond plaats 70 schommelen. 

01:25

Over & out voor Do Nascimento: "Oei, wat is hier gebeurd?"