Ga naar de inhoud

Jolanda Neff pakt goud in het mountainbike, podium kleurt volledig Zwitsers

 di 27 juli 2021 09:40

In de mountainbikerace bij de vrouwen waren vooraf alle ogen gericht op seizoensrevelatie Loana Lecomte. Toch draaide het op een glibberig parcours helemaal anders uit. De Zwitserse vrouwen pakten de wedstrijd in handen en kaapten alle medailles weg. Githa Michiels finishte niet.

Topfavoriete Loana Lecomte ging voortvarend van start in de korte startlus. De Française ging meteen aan de leiding en zette de tegenstand onder druk op een glibberige omloop. Door de regen van de voorbije nacht lag het sowieso al technische parcours er nog iets lastiger bij dan de dag voordien.

 

Bij het ingaan van de eerste volledige ronde was het dan ook meteen schuiven geblazen. Meerdere rensters (onder wie ook Lecomte) moesten van de fiets, waardoor de situaties snel wijzigde. 

 

In al dat geschuif en geglibber ging Jolanda Neff aan de leiding. Het was meteen duidelijk dat de Zwitserse zich helemaal in haar sas voelde. Ze had alleen nog Pauline Ferrand-Prevot in haar wiel. 

Ferrand-Prevot schuift weg, Neff gaat solo

Lang reed het duo Neff/Ferrand-Prevot niet samen. Pauline Ferrand-Prevot ging onderuit op een oplopende strook en verloor daarbij een pak tijd. Het sein voor Neff om volledig door te trekken. De tegenstanders zouden haar pas terugzien aan de finish. 

 

Door haar val zag Ferrand-Prevot hoe 2 andere Zwitsers haar voorbij reden: Frei en Ingegand. Ze probeerde met de moed der wanhoop aan te klampen op zoek naar eremetaal, maar moest finaal toch het onderspit delven. Ook haar landgenote Loana Lecomte kwam nooit meer in het stuk voor. 

 

Het goud dus voor Jolanda Neff, zilver voor Sina Frei en brons voor Linda Indergand. De jonge Hongaarse Blanka Vas, bekend van het veldrijden, viel net naast het podium.

Githa Michiels uit de race genomen

Bij de Belgen was het uitkijken naar de prestatie van Githa Michiels. Onze landgenote reed echter nooit in beeld en werd vanwege een te grote achterstand uit de wedstrijd genomen. Ze lag toen in 21e positie.

Bekijk hier het moment waarop Neff solo gaat

Uitslag mountainbike vrouwen

1. Jolanda Neff (Zwi)
2. Sina Frei (Zwi)
3. Linda Indergand (Zwi)

4. Kata Blanka Vas (Hon)
5. Anne Terpstra (Ned)
6. Loana Lecomte (Fra)
7. Evie Richards (GBr)
8. Jana Belomoina (Oek)
9. Haley Batten (VS)
10. Pauline Ferrand-Prevot (Fra)

Fase per fase

09:01

Laatste ronde: alleen pech kan Neff nog van het goud houden

Indergand en Frei komen aan de finish voorbij op anderhalve minuut. Zij vechten voor zilver en brons.

08:56

Waar zit Githa Michiels?

Het lijkt erop dat onze landgenote uit de race is gestapt. Ze is al op een ronde gereden en komt niet meer voorbij aan de finish. 

08:51

Wie is Jolanda Neff?

Jolanda Neff draait al enkele jaren mee in het mountainbike. De Zwitserse won sinds 2014 al 12 wereldbekermanches en sleepte 3 keer het eindklassement in de wacht. Ze werd wereldkampioen in 2017. 

In de winter zakt ze soms af naar onze contreien om een veldrit mee te pikken. Zo won ze in 2019 de GP Sven Nys in Baal.

08:45

Het beslissende moment: Ferrand-Prevot valt, Neff gaat solo

08:34

Krijgen we een volledig Zwitsers podium?

De remonte zal niet meer lukken voor Ferrand-Prevot, ze zakt terug weg. Met eerste achtervolgers Indergand en Frei lijken we zelfs op weg naar een volledig Zwitsers podium. 

08:31

Het draait in de soep voor Loana Lecomte

Het loopt niet lekker voor topfavoriete Loana Lecomte. De Française geraakte niet alleen achterop, ze krijgt bovendien ook nog af te rekenen met materiaalpech. De gouden medaille is ver weg. 

08:24


Jolanda Neff voelt zich helemaal in haar sas op dit parcours. De Zwitserse loopt verder uit. Een achtervolgende groep van 3 volgt al op 47 seconden. 

08:13

Ferrand-Prevot onderuit, Neff ervandoor

Loana Lecomte is door enkele schuivers wat terug geslagen. Bij een duel bergop tussen Ferrand-Prevot en Neff, gaat Prevot onderuit. Neff is alleen weg.

08:13

Door de regen ligt het parcours er totaal anders bij dan gisteren, met valpartijen en schuivers tot gevolg. 

08:03

Start: Lecomte meteen aan de leiding

Hoe zijn de krachtsverhoudingen? Loana Lecomte gaat in elk geval meteen aan de leiding. In haar spoor volgen Ferrand-Prevot en Neff. 

05:51

Loana Lecomte won dit jaar alle wereldbekermanches in het mountainbike. Haar uitdagers zijn Pauline Ferrand-Prevot en Rebecca McConnell.


05:48

Dit is Loana Lecomte, de topfavoriete in het mountainbike

05:37
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.