Ga naar de inhoud
Dani Alves

Liveblog Olympische Spelen: Lions winnen oefenmatch, 4e Tsjech positief

 do 22 juli 2021 19:35

De Olympische Spelen zijn in aantocht. In deze live-blog blijft u op de hoogte van de kleine en grote nieuwtjes uit Tokio, 1 dag voor de openingsceremonie in de Japanse hoofdstad. 

liveblog Olympische Spelen - 22/07

19:42

Opnieuw Tsjech besmet met coronavirus

Michal Schlegel heeft bij de Olympische Spelen in Tokio positief getest op het coronavirus. De wielrenner is de vierde Tsjechische olympische sporter die dat in Japan overkomt. Schlegel is in isolatie gegaan en doet zaterdag niet mee aan de wegwedstrijd.


Eerder op donderdag testte de Tsjechische beachvolleybalster Marketa Nausch-Slukova positief. Naast de vier sporters raakten eerder ook twee Tsjechische teamleden besmet met het virus.


Het Tsjechische nationale olympisch comité start een onderzoek naar een chartervlucht die de atleten naar Tokio bracht. Alle besmette sporters zaten vrijdag op dezelfde vlucht, melden Tsjechische media. In totaal waren maar 14 atleten aan boord. Een van de twee niet-atleten die positief testte, was dokter Vlastimil Voracek. Hij zou zich, volgens Tsjechische media, niet hebben laten vaccineren.


"Het onderzoek zal zich toespitsen op de vraag of alle veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 zijn gehandhaafd voor, tijdens en na de vlucht en of sommige personen hun taken hebben verwaarloosd", aldus het Tsjechische nationale comité, dat verder liet weten dat de andere mensen op de vlucht opnieuw zijn getest door middel van PCR-tests. Die bleken allemaal negatief.

16:41

Guinee wil dan toch naar de Spelen komen

Guinee had zijn uitnodiging voor de Olympische Spelen in Tokio geweigerd vanwege de coronacrisis, maar komt nu op zijn beslissing terug. Het West-Afrikaanse land komt toch met een piepkleine delegatie van 5 atleten naar Japan.

15:48

Hoogtepunten uit Brazilië - Duitsland (4-2)

15:01

Zweedse verdedigt ondanks elleboogbreuk titel op 100 meter vlinderslag

Door een elleboogbreuk was het lang onzeker of Sarah Sjöström haar titel op de 100 meter vlinderslag zou kunnen verdedigen, maar de Zweedse zwemster is dan toch net op tijd hersteld voor de Olympische Spelen in Tokio.


"We zullen zien hoe het loopt, het wordt zeker zwaar", verklaarde de 27-jarige Sjöström. In  Rio veroverde ze ook nog zilver op de 200 meter vrije slag en brons op de 100 meter vrij. 


In februari brak Sjöstrom haar rechterelleboog bij een val op een besneeuwde stoep in Stockholm. "Het herstel was lang. Ik had graag nog wat weken meer de tijd gehad om te trainen, maar het is niet anders." 


"De jongste weken gaat het op training wel echt goed en ik ben blij dat ik hier sta. Als je naar de Spelen komt, zijn de verwachtingen altijd heel hoog. Door die verstoorde voorbereiding is dat nu wel wat minder, maar ik ga er nog altijd alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen."


Sjöström heeft de wereldrecords in handen op de 50 en 100 meter vrij en de 100 en 200 meter vlinder. Ze heeft acht wereldtitels op haar palmares.

14:27

Franse voetballers krijgen pak rammel

Frankrijk is met een stevige nederlaag begonnen aan het olympische voetbaltoernooi. De Fransen verloren met 4-1 van Mexico, de olympische kampioen van 2012.


Bij de rust was het nog 0-0. Na de pauze scoorden Ernesto Vega (47'), Francisco Cordova (55), Carlos Antuna (80') en Eduardo Aguirre (90+1') voor de Mexicanen. Tussendoor milderde André-Pierre Gignac (69') vanaf de stip .

14:27
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:57

Red Lions winnen laatste oefenmatch voor de start van de Spelen

13:52

Regisseur van de openingsceremonie is een dag vooraf ontslagen: "Hier hangt absoluut geen olympische sfeer"

13:50

Nog 24 uur aftellen tot de start van de geplaagde Spelen: "Zelden kregen Spelen zo veel tegenwind in het gastland"

13:40

Richarlison zet Brazilianen al snel op voorsprong tegen Duitsland

13:08

38 jaar en 42 trofeeën, maar toch mag Dani Alves het veld betreden bij de U23 van Brazilië:

13:01

Brazilië - Duitsland op het menu

Om 13.30 uur trappen Brazilië en Duitsland hun olympische voetbaltoernooi op gang. De Brazilianen willen onder leiding van kapitein Dani Alves hun titel verleggen. Vooraan hebben ze Everton-spits Richarlison in hun rangen lopen.


Bij Duitsland moeten Arnold (middenvelder van Wolfsburg) en Max Kruse (de 33-jarige spits van Union Berlijn) de jonge ploeg ervaring bijbrengen. Bekijk de wedstrijd via de livestream.

12:19

"Paard niet fit genoeg"

Yves Vanderhasselt zou in Tokio als reserve dienen voor de Belgische jumpingploeg. Maar hij moest op de valreep afhaken "om veterinaire redenen". 

Welk probleem Jeunesse, het betrokken paard, parten speelt, wil Wendy Laeremans, delegatieleider van de Belgische ruiters, om privacyredenen niet kwijt. "Het paard was niet fit genoeg om op het vliegtuig te gaan", zegt ze.

De Belgische paarden die naar Tokio gaan, moeten als deel van de coronaregels een quarantaineperiode van een week uitzitten in Aken alvorens ze naar Japan worden overgebracht. Bij de keuring in Duitsland kwam het slechte nieuws over Jeunesse.

Pieter Devos wordt in allerijl als vervanger opgetrommeld met Claire Z. Het nodige papierwerk wordt klaargestoomd. "Het BOIC is er dag en nacht mee bezig. Het zal lukken", zegt Laeremans. "Pieter Devos reist dinsdag af. De paarden komen allemaal zondag."

De individuele jumpingcompetitie gaat op 3 augustus van start, de teamcompetitie op 6 augustus.

12:00

Hoogtepunten uit Egypte-Spanje op de Spelen

11:26

Spanje raakt niet voorbij Egypte

Spanje, toch een van de favorieten, is het voetbaltoernooi gestart met een gelijkspel tegen Egypte: 0-0. De ploeg met onder anderen Pedri, Asensio en Oyarzabal dwong wel kansen af, maar scoren lukte niet.

11:08

Belgisch koningspaar praat met atleten

Koning Filip en Koningin Mathilde hebben een videogesprek gehouden met enkele atleten die naar Tokio vertrekken. Ben Broeders (polsstokspringen), Jaouad Achab (taekwondo) en Nina Sterckx (gewichtheffen) kregen de eer om met het koningspaar te praten. "Veel succes aan alle atleten tijdens de Olympische Spelen in Tokio", klonk het op de Facebook-pagina van de Belgische Monarchie. 

11:08
11:07
10:56

Nederlandse taekwondoka mist Spelen na positieve coronatest

De Nederlandse taekwondoka Reshmie Oogink moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan na een positieve coronatest. Ze moet tien dagen in quarantaine.

Oogink is de tweede Nederlandse sportster die niet in actie kan komen in Tokio. Gisteren testte skateboardster Candy Jacobs positief op COVID-19. Ook zij zit in isolatie. Sportkoepel NOCNSF liet vandaag ook weten dat een staflid van de roeiploeg in quarantaine moet omdat er corona bij hem of haar is geconstateerd. De naam van deze persoon is niet bekendgemaakt.

"Ik heb er geen woorden voor", aldus Oogink. "Ik heb er alles aan gedaan en keihard gewerkt om hier te komen, ook na mijn zware knieblessures. En nu houdt het op deze manier op. Dit is het einde van mijn carrière."

09:56

Tunesische topper doet toch mee

De Tunesische zwemmer Oussama Mellouli, tweevoudig olympisch kampioen, heeft zijn geschil met de Tunesische federatie bijgelegd en doet alsnog mee in Tokio.

De Tunesische federatie beschuldigde Mellouli en zijn moeder van valsheid in geschrifte. Dat ging over de financiering van zijn trainingen. De 37-jarige zwemmer besloot daarom eerder deze week per direct te stoppen.

Mehrez Boussayene, de voorzitter van het Tunesische Olympisch Comité, kwam tussenbeide en beloofde het geschil na de Spelen op te lossen.

Mellouli keert op zijn stappen terug en duikt zo op 5 augustus in het Japanse water voor de 10 km openwaterzwemmen. Op zijn palmares staan 3 olympische medailles: goud op de 1.500m vrije slag in 2008, vier jaar later in Londen kwamen daar nog goud op de 10 km openwaterzwemmen en brons op de 1.500m vrij bij.

09:29

Livestream: voetbalmatch Egypte-Spanje

Gisteren waren hebben de vrouwen hun olympische voetbaltoernooi al op gang getrapt, vandaag is het aan de mannen. U kunt nu met livestream kijken naar Egypte tegen een van de favorieten, Spanje. Bij Spanje spelen onder meer Simon, Torres, Asensio, Pedri Olmo en Oyarzabal mee.

08:30
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:25

Mertens vs Aleksandrova

Elise Mertens (WTA-17) neemt het in de eerste ronde van het enkelspel in het tennistoernooi op tegen Jekatarina Aleksandrova (WTA-34). De Russin neemt onder neutrale vlag deel aan de Spelen

Alison Van Uytvanck (WTA-62) ontmoet met Ivana Jorovic de nummer 309 van de wereld. De 24-jarige Servische moet in principe een haalbare kaart zijn voor de 3 jaar oudere Belgische. In de 2e ronde wacht dan mogelijk een duel met Petra Kvitova, 's werelds nummer 13.

Het olympische tennistoernooi begint zaterdag. In het mannenenkelspel is Novak Djokovic als eerste geplaatst, bij de vrouwen Ashleigh Barty. Djokovic speelt in de 1e ronde tegen Hugo Dellien uit Bolivia, Barty stuit op de Spaanse Sara Sorribes Tormo.

08:24

Loting dubbelspel

In het dubbelspel van het tennis treffen Alison Van Uytvanck en Elise Mertens in ronde 1 het Spaanse duo Garbine Muguruza en Carla Suarez Navarro.

Sander Gillé en Joran Vliegen krijgen in het dubbelspel bij de mannen de Nederlanders Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer als eerste opponenten tegenover zich.

06:48

950 aanwezigen

Zo'n 950 mensen zullen morgen de openingsceremonie in het olympische stadion van Tokio bijwonen. "Normale" fans zijn niet toegelaten; officials, vrijwilligers en journalisten mogen wel binnen. Verder maakt ook een atletendelegatie van elk land zijn opwachting tijdens de ceremonie.

06:29

Red Lions kloppen Japan

Onze hockeymannen hebben hun tweede en laatste oefenwedstrijd op Japanse bodem voor de start van de Spelen gewonnen.

In een ingekort duel over 2 keer 15 minuten versloegen de Red Lions Japan met 3-0. Nicolas De Kerpel (8') en Arthur De Sloover (15') scoorden voor de pauze, Alexander Hendrickx legde met een penaltycorner in de slotseconden (30') de eindstand vast.

In vergelijking met de eerste oefenmatch tegen Argentinië, die ze met 1-0 wonnen, konden de Belgen weer rekenen op Cédric Charlier en Antoine Kina. Tom Boon (kuit) bleef uit voorzorg nog aan de kant.

06:29
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
06:29

Nog 1 dag!

De Olympische Spelen zijn in aantocht. In deze live-blog blijft u op de hoogte van de kleine en grote nieuwtjes uit Tokio, 1 dag voor de openingsceremonie in de Japanse hoofdstad.