Liveblog Olympische Spelen: Lions winnen oefenmatch, 4e Tsjech positief

  De Olympische Spelen zijn in aantocht. In deze live-blog blijft u op de hoogte van de kleine en grote nieuwtjes uit Tokio, 1 dag voor de openingsceremonie in de Japanse hoofdstad. 

  liveblog Olympische Spelen - 22/07

  spinner
  1. 19 uur 42. Opnieuw Tsjech besmet met coronavirus. Michal Schlegel heeft bij de Olympische Spelen in Tokio positief getest op het coronavirus. De wielrenner is de vierde Tsjechische olympische sporter die dat in Japan overkomt. Schlegel is in isolatie gegaan en doet zaterdag niet mee aan de wegwedstrijd. Eerder op donderdag testte de Tsjechische beachvolleybalster Marketa Nausch-Slukova positief. Naast de vier sporters raakten eerder ook twee Tsjechische teamleden besmet met het virus. Het Tsjechische nationale olympisch comité start een onderzoek naar een chartervlucht die de atleten naar Tokio bracht. Alle besmette sporters zaten vrijdag op dezelfde vlucht, melden Tsjechische media. In totaal waren maar 14 atleten aan boord. Een van de twee niet-atleten die positief testte, was dokter Vlastimil Voracek. Hij zou zich, volgens Tsjechische media, niet hebben laten vaccineren. "Het onderzoek zal zich toespitsen op de vraag of alle veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 zijn gehandhaafd voor, tijdens en na de vlucht en of sommige personen hun taken hebben verwaarloosd", aldus het Tsjechische nationale comité, dat verder liet weten dat de andere mensen op de vlucht opnieuw zijn getest door middel van PCR-tests. Die bleken allemaal negatief. .
  2. 16 uur 41. Guinee wil dan toch naar de Spelen komen. Guinee had zijn uitnodiging voor de Olympische Spelen in Tokio geweigerd vanwege de coronacrisis, maar komt nu op zijn beslissing terug. Het West-Afrikaanse land komt toch met een piepkleine delegatie van 5 atleten naar Japan. .
  3. 15 uur 48. Hoogtepunten uit Brazilië - Duitsland (4-2).

   Hoogtepunten uit Brazilië - Duitsland (4-2)

  4. 15 uur 01. Zweedse verdedigt ondanks elleboogbreuk titel op 100 meter vlinderslag. Door een elleboogbreuk was het lang onzeker of Sarah Sjöström haar titel op de 100 meter vlinderslag zou kunnen verdedigen, maar de Zweedse zwemster is dan toch net op tijd hersteld voor de Olympische Spelen in Tokio. "We zullen zien hoe het loopt, het wordt zeker zwaar", verklaarde de 27-jarige Sjöström. In  Rio veroverde ze ook nog zilver op de 200 meter vrije slag en brons op de 100 meter vrij.  In februari brak Sjöstrom haar rechterelleboog bij een val op een besneeuwde stoep in Stockholm. "Het herstel was lang. Ik had graag nog wat weken meer de tijd gehad om te trainen, maar het is niet anders."  "De jongste weken gaat het op training wel echt goed en ik ben blij dat ik hier sta. Als je naar de Spelen komt, zijn de verwachtingen altijd heel hoog. Door die verstoorde voorbereiding is dat nu wel wat minder, maar ik ga er nog altijd alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen." Sjöström heeft de wereldrecords in handen op de 50 en 100 meter vrij en de 100 en 200 meter vlinder. Ze heeft acht wereldtitels op haar palmares. .
  5. 14 uur 27. Franse voetballers krijgen pak rammel. Frankrijk is met een stevige nederlaag begonnen aan het olympische voetbaltoernooi. De Fransen verloren met 4-1 van Mexico, de olympische kampioen van 2012. Bij de rust was het nog 0-0. Na de pauze scoorden Ernesto Vega (47'), Francisco Cordova (55), Carlos Antuna (80') en Eduardo Aguirre (90+1') voor de Mexicanen. Tussendoor milderde André-Pierre Gignac (69') vanaf de stip . .
  6. 13 uur 57. Red Lions winnen laatste oefenmatch voor de start van de Spelen.

   Red Lions winnen laatste oefenmatch voor de start van de Spelen

  7. 13 uur 52. Regisseur van de openingsceremonie is een dag vooraf ontslagen: "Hier hangt absoluut geen olympische sfeer".

   Regisseur van de openingsceremonie is een dag vooraf ontslagen: "Hier hangt absoluut geen olympische sfeer"

  8. 13 uur 50. Nog 24 uur aftellen tot de start van de geplaagde Spelen: "Zelden kregen Spelen zo veel tegenwind in het gastland".

   Nog 24 uur aftellen tot de start van de geplaagde Spelen: "Zelden kregen Spelen zo veel tegenwind in het gastland"

  9. 13 uur 40. Richarlison zet Brazilianen al snel op voorsprong tegen Duitsland.

   Richarlison zet Brazilianen al snel op voorsprong tegen Duitsland

  10. 13 uur 12.
  11. 13 uur 08. 38 jaar en 42 trofeeën, maar toch mag Dani Alves het veld betreden bij de U23 van Brazilië: .
  12. 13 uur 08.
  13. 13 uur 01. Brazilië - Duitsland op het menu. Om 13.30 uur trappen Brazilië en Duitsland hun olympische voetbaltoernooi op gang. De Brazilianen willen onder leiding van kapitein Dani Alves hun titel verleggen. Vooraan hebben ze Everton-spits Richarlison in hun rangen lopen. Bij Duitsland moeten Arnold (middenvelder van Wolfsburg) en Max Kruse (de 33-jarige spits van Union Berlijn) de jonge ploeg ervaring bijbrengen. Bekijk de wedstrijd via de livestream. .
  14. 12 uur 46.
  15. 12 uur 19. "Paard niet fit genoeg". Yves Vanderhasselt zou in Tokio als reserve dienen voor de Belgische jumpingploeg. Maar hij moest op de valreep afhaken "om veterinaire redenen".  Welk probleem Jeunesse, het betrokken paard, parten speelt, wil Wendy Laeremans, delegatieleider van de Belgische ruiters, om privacyredenen niet kwijt. "Het paard was niet fit genoeg om op het vliegtuig te gaan", zegt ze. De Belgische paarden die naar Tokio gaan, moeten als deel van de coronaregels een quarantaineperiode van een week uitzitten in Aken alvorens ze naar Japan worden overgebracht. Bij de keuring in Duitsland kwam het slechte nieuws over Jeunesse. Pieter Devos wordt in allerijl als vervanger opgetrommeld met Claire Z. Het nodige papierwerk wordt klaargestoomd. "Het BOIC is er dag en nacht mee bezig. Het zal lukken", zegt Laeremans. "Pieter Devos reist dinsdag af. De paarden komen allemaal zondag." De individuele jumpingcompetitie gaat op 3 augustus van start, de teamcompetitie op 6 augustus. .
  16. 12 uur . Hoogtepunten uit Egypte-Spanje op de Spelen.

   Hoogtepunten uit Egypte-Spanje op de Spelen

  17. 11 uur 26. Spanje raakt niet voorbij Egypte. Spanje, toch een van de favorieten, is het voetbaltoernooi gestart met een gelijkspel tegen Egypte: 0-0. De ploeg met onder anderen Pedri, Asensio en Oyarzabal dwong wel kansen af, maar scoren lukte niet. .
  18. 11 uur 08. Belgisch koningspaar praat met atleten. Koning Filip en Koningin Mathilde hebben een videogesprek gehouden met enkele atleten die naar Tokio vertrekken. Ben Broeders (polsstokspringen), Jaouad Achab (taekwondo) en Nina Sterckx (gewichtheffen) kregen de eer om met het koningspaar te praten. "Veel succes aan alle atleten tijdens de Olympische Spelen in Tokio", klonk het op de Facebook-pagina van de Belgische Monarchie.  .
  19. 11 uur 08.