Ga naar de inhoud
Borodin
De 18-jarige Ilja Borodin werd eerder dit jaar in Boedapest nog Europees kampioen.

Tokio-blog 21/7: Europese wisselslagkampioen mist Spelen, Guinee trekt zich terug

 wo 21 juli 2021 22:40

De openingsceremonie van de Olympische Spelen komt steeds dichterbij, al zijn vandaag in het voetbal en softbal al de eerste wedstrijden afgewerkt. Al het olympische nieuws vind je op deze pagina.

Fase per fase

22:19

Minister: Guinee trekt zich terug van de Spelen

De minister van Sport van Guinee heeft laten weten dat zijn land zich terugtrekt van de Olympische Spelen uit schrik voor het coronavirus. "We willen de gezondheid van onze atleten niet in gevaar brengen."


Het nieuws moet nog bevestigd worden, maar een grote invloed op de medaillespiegel zal het afhaken van Guinee niet hebben. In de voorbije 11 deelnames won het land geen enkele medailles. Nu zou het amper 5 atleten afvaardigen.

20:09

3x3-ploeg ambitieus: "5e plaats? Wij gaan voor top 3"

20:09

Zweden klopt Amerikaanse vrouwen, Nederland haalt uit

18:40

Problemen voor de Nederlander Foppen

De Nederlandse atleet Mike Foppen heeft zijn vlucht naar Tokio moeten uitstellen na een positieve coronatest. Bij de Nederlandse atletiekbond maken ze zich niet al te veel zorgen, want ze gaan ervan uit dat Foppen snel 2 negatieve tests zal kunnen voorleggen. De nationale recordhouder op de 5.000 meter liep op het EK indoor in maart al corona op en is sindsdien ook nog eens 2 keer gevaccineerd.

18:31

Schorsing voor sprinter Quinonez, wellicht geen Spelen

De Ecuadoraanse sprinter Alex Quinonez, die op het WK in Doha brons won op de 200 meter, is voor een jaar geschorst  door de Athletics Integrity Unit (AIU). Die onafhankelijke dopingautoriteit had de 31-jarige atleet eind vorige maand al voorlopig geschorst omdat hij drie dopingtests miste. Tenzij hij een snelle beroepsprocedure kan winnen, mist Quinonez dus de Spelen.

18:30
Alex Quinonez
18:21

Geen Spelen voor Russisch toptalent Borodin

De Olympische Spelen zijn nog voor de start een grote medaillekandidaat kwijtgespeeld. Ilja Borodin won eerder dit jaar in Boedapest de Europese titel op de 400 meter wisselslag. De Rus was dan ook een van de favorieten op dit onderdeel, maar hij ziet zijn deelname aan de Spelen in het water vallen door een positieve coronatest.

18:21
Ilja Borodin
15:43

Bird en Alvarez zijn vlaggendragers bij Verenigde Staten

Ook bij de Verenigde Staten zijn de vlaggendragers bekend. De mannelijke gelukkige is Eddy Alvarez, die zilver won op het snelschaatsen in 2014 en nu het land vertegenwoordigt in het honkbal. Aan zijn zijde zal Sue Bird meelopen. De basketbalster won al 4 keer olympische goud en jaagt nu op nummer 5.

13:15

Zweedse voetbalvrouwen zorgen voor verrassing

Zweden heeft voor een grote verrassing gezorgd op het olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen in Tokio. De Zweden versloegen op de eerste speeldag in groep G tweevoudig regerend wereldkampioen VS met 3-0.


Stina Blackstenius trof twee keer raak tegen de grote favoriet voor de eindzege.Zo komt voor de Verenigde Staten een einde aan een reeks van 44 wedstrijden zonder nederlaag.

13:15

Devos vervangt Vanderhasselt als reserve bij Belgische ruiters

Yves Vanderhasselt, reserve voor de Belgische jumpingploeg, moet door "veterinaire redenen" afscheid nemen van Team Belgium. Hij wordt vervangen door de 35-jarige Pieter Devos en zijn paard Claire Z.


"De nodige aanpassingen zullen nu doorgevoerd worden, zodat Pieter tijdig naar Tokio kan afreizen", reageerde het BOIC.


De individuele jumpingcompetitie gaat op 3 augustus van start, de teamcompetitie op 6 augustus.

13:14

Amerikaans basketbalspeler LaVine mag uit quarantaine

Zach LaVine zakt morgen af naar Tokio, waar hij bij de Amerikaanse basketbalploeg zal aansluiten. De shooting guard van de Chicago Bulls zat sinds maandag in de Verenigde Staten uit voorzorg in isolatie, maar dat blijkt niet langer nodig.


Zondag openen de Verenigde Staten er hun toernooi met een duel tegen Frankrijk. Of LaVine dan al kan aantreden, is nog onduidelijk.

13:14

Ook Nederlands skateboardster Jacobs legt positieve coronatest af

Door een positieve coronatest moet ook de Nederlandse skateboardster Candy Jacobs de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan.


Volgens de Nederlandse sportkoepel "NOC*NSF" heeft de skateboardploeg de regels steeds zeer nauwkeurig gevolgd, waardoor de overige 2 deelnemers, Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot, wel nog zouden kunnen deelnemen aan de Spelen. 


"Ik ben er kapot van", reageerde de 31-jarige Jacobs. "We waren klaar voor de Spelen, ik voel me fit en nu houdt het op. Ik heb tijd nodig om dit te verwerken. Ik wens mijn team alle kracht en succes nog in Tokio."

13:12

Australische springruiter test positief op cocaïne

De springruiter Jamie Kermond moet een streep trekken door zijn Olympische Spelen. De Australiër werd positief getest op cocaïne.


"Cocaïne is verboden in een wedstrijdperiode volgens de regels van het wereldantidopingbureau WADA en het Australische antidopingbureau", reageerde de Australische paardensportfederatie.


Keymond werd eind juni positief getest. Hij kan nog wel een contra-expertise aanvragen, maar blijft voorlopig geschorst. De 36-jarige atleet zou in Japan zijn olympisch debuut maken.

13:12

Positieve coronatest voor Chileense taekwondoka

De Chileense taekwondoka Fernanda Aguirre zal niet kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. De 21-jarige atlete legde bij aankomst in Japan een positieve coronatest af en moet zo noodgedwongen verstek geven. 


"Ze is gezond en voelt zich goed, maar helaas moet ze tien dagen in quarantaine en moet ze daarom de Spelen laten schieten", liet het Chileens olympisch comité ondertussen weten.

09:32
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.