Jolanda Neff pakt goud in het mountainbike, podium kleurt volledig Zwitsers

  In de mountainbikerace bij de vrouwen waren vooraf alle ogen gericht op seizoensrevelatie Loana Lecomte. Toch draaide het op een glibberig parcours helemaal anders uit. De Zwitserse vrouwen pakten de wedstrijd in handen en kaapten alle medailles weg. Githa Michiels finishte niet.

  Topfavoriete Loana Lecomte ging voortvarend van start in de korte startlus. De Française ging meteen aan de leiding en zette de tegenstand onder druk op een glibberige omloop. Door de regen van de voorbije nacht lag het sowieso al technische parcours er nog iets lastiger bij dan de dag voordien.

   

  Bij het ingaan van de eerste volledige ronde was het dan ook meteen schuiven geblazen. Meerdere rensters (onder wie ook Lecomte) moesten van de fiets, waardoor de situaties snel wijzigde. 

   

  In al dat geschuif en geglibber ging Jolanda Neff aan de leiding. Het was meteen duidelijk dat de Zwitserse zich helemaal in haar sas voelde. Ze had alleen nog Pauline Ferrand-Prevot in haar wiel. 

  Ferrand-Prevot schuift weg, Neff gaat solo

  Lang reed het duo Neff/Ferrand-Prevot niet samen. Pauline Ferrand-Prevot ging onderuit op een oplopende strook en verloor daarbij een pak tijd. Het sein voor Neff om volledig door te trekken. De tegenstanders zouden haar pas terugzien aan de finish. 

   

  Door haar val zag Ferrand-Prevot hoe 2 andere Zwitsers haar voorbij reden: Frei en Ingegand. Ze probeerde met de moed der wanhoop aan te klampen op zoek naar eremetaal, maar moest finaal toch het onderspit delven. Ook haar landgenote Loana Lecomte kwam nooit meer in het stuk voor. 

   

  Het goud dus voor Jolanda Neff, zilver voor Sina Frei en brons voor Linda Indergand. De jonge Hongaarse Blanka Vas, bekend van het veldrijden, viel net naast het podium.

  Githa Michiels uit de race genomen

  Bij de Belgen was het uitkijken naar de prestatie van Githa Michiels. Onze landgenote reed echter nooit in beeld en werd vanwege een te grote achterstand uit de wedstrijd genomen. Ze lag toen in 21e positie.

  Bekijk hier het moment waarop Neff solo gaat

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Uitslag mountainbike vrouwen

  1. Jolanda Neff (Zwi)
  2. Sina Frei (Zwi)
  3. Linda Indergand (Zwi)

  4. Kata Blanka Vas (Hon)
  5. Anne Terpstra (Ned)
  6. Loana Lecomte (Fra)
  7. Evie Richards (GBr)
  8. Jana Belomoina (Oek)
  9. Haley Batten (VS)
  10. Pauline Ferrand-Prevot (Fra)

  Fase per fase

  1. 09 uur 01. Laatste ronde: alleen pech kan Neff nog van het goud houden. Indergand en Frei komen aan de finish voorbij op anderhalve minuut. Zij vechten voor zilver en brons. .
  2. 08 uur 56. Waar zit Githa Michiels? . Het lijkt erop dat onze landgenote uit de race is gestapt. Ze is al op een ronde gereden en komt niet meer voorbij aan de finish.  .
  3. 08 uur 51. Wie is Jolanda Neff? . Jolanda Neff draait al enkele jaren mee in het mountainbike. De Zwitserse won sinds 2014 al 12 wereldbekermanches en sleepte 3 keer het eindklassement in de wacht. Ze werd wereldkampioen in 2017.  In de winter zakt ze soms af naar onze contreien om een veldrit mee te pikken. Zo won ze in 2019 de GP Sven Nys in Baal. .
  4. 08 uur 45. Het beslissende moment: Ferrand-Prevot valt, Neff gaat solo.

   Het beslissende moment: Ferrand-Prevot valt, Neff gaat solo

  5. 08 uur 34. Krijgen we een volledig Zwitsers podium? . De remonte zal niet meer lukken voor Ferrand-Prevot, ze zakt terug weg. Met eerste achtervolgers Indergand en Frei lijken we zelfs op weg naar een volledig Zwitsers podium.  .
  6. 08 uur 31. Het draait in de soep voor Loana Lecomte. Het loopt niet lekker voor topfavoriete Loana Lecomte. De Française geraakte niet alleen achterop, ze krijgt bovendien ook nog af te rekenen met materiaalpech. De gouden medaille is ver weg.  .
  7. 08 uur 24. Jolanda Neff voelt zich helemaal in haar sas op dit parcours. De Zwitserse loopt verder uit. Een achtervolgende groep van 3 volgt al op 47 seconden.  .
  8. 08 uur 13. Ferrand-Prevot onderuit, Neff ervandoor. Loana Lecomte is door enkele schuivers wat terug geslagen. Bij een duel bergop tussen Ferrand-Prevot en Neff, gaat Prevot onderuit. Neff is alleen weg. .
  9. 08 uur 13. Door de regen ligt het parcours er totaal anders bij dan gisteren, met valpartijen en schuivers tot gevolg.  .
  10. 08 uur 03. Start: Lecomte meteen aan de leiding. Hoe zijn de krachtsverhoudingen? Loana Lecomte gaat in elk geval meteen aan de leiding. In haar spoor volgen Ferrand-Prevot en Neff.  .
  11. 05 uur 51. Loana Lecomte won dit jaar alle wereldbekermanches in het mountainbike. Haar uitdagers zijn Pauline Ferrand-Prevot en Rebecca McConnell. .
  12. Dit is Loana Lecomte, de topfavoriete in het mountainbike. 05 uur 48.
  13. 05 uur 47.
  14. 05 uur 36.
  15. 05 uur 35.