Olympische blog: olympische vlam brandt hele maand in Fukushima

  Tokio 2020 zal in 2021 gehouden worden. Door de coronapandemie verhuizen de Olympische Spelen naar de zomer van volgend jaar: van 23 juli tot 8 augustus. Volg hier de stand van zaken bij het IOC en de Japanse gaststad. 

  Fase per fase

  1. 12 uur 02. Vlam brandt in april in Fukushima. De olympische vlam zal de volledige maand april branden in Fukushima. Daar had vorige week de olympische fakkeltocht moeten beginnen. Maar door het uitstel van de Spelen door de coronacrisis ging dat niet door. De vlam zal van 2 tot 30 april te bezichtigen zijn in het nationaal trainingscentrum van Fukushima. Die Japanse stad werd in 2011 zwaar getroffen door een aardbeving en tsunami, die een kernramp veroorzaakte.
  2. 01-04-2020.
  3. 18 uur 07. Beachvolley-toernooien geschrapt. Vijf toernooien uit de WorldTour beachvolley die in juni op het programma stonden, kunnen vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Dat heeft de Internationale Volleybalfederatie maandag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om het viersterrentoernooi van Moskou (3-7 juni) en het vijfsterrentoernooi van Rome (9-14 juni). Daarnaast is ook de Volleybal Challenger Cup 2020 voor mannen en vrouwen, in het Portugese Gondomar en het Kroatische Zadar, uitgesteld. Die toernooien zouden van 24 tot 28 juni worden gespeeld. .
  4. 17 uur 16.
  5. 17 uur 06.
  6. 16 uur 28. Zwemfederatie zoekt oplossing voor WK. De Internationale Zwemfederatie FINA gaat samen met de organisatoren op zoek naar een nieuwe datum voor het WK in Fukuoka. Dat zou normaal volgend jaar plaatsvinden van 16 juli tot 1 augustus, maar dat overlapt met de nieuwe datum van de Olympische Spelen. "Het IOC heeft snel gehandeld. We zijn tevreden dat er duidelijkheid is", zegt FINA-voorzitter Julio Maglione. "Dat de datum nu al gekend zijn, is een grote hulp voor de federaties en de atleten. Samen met de organisatie, de aandeelhouders, atleten, coaches, nationale federaties, de televisiepartners en de sponsors gaan we de best mogelijke oplossing zoeken.".
  7. 14 uur 48. WK atletiek schuift op. De internationale atletiekfederatie World Athletics schuift het WK atletiek op naar 2022. Oorspronkelijk stond de hoogmis gepland in de zomer van 2021, maar de Olympische Spelen krijgen voorrang.
  8. 14 uur 15. Het organisatiecomité overwoog om de Spelen in de lente te houden, omdat de temperaturen dan draaglijker zijn. Maar de knoop is nu doorgehakt: 23 juli-8 augustus. "We wilden de atleten meer tijd geven om zich te kwalificeren", zegt Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité.
  9. 14 uur 12. Dan toch Spelen in de zomer. Het IOC en het organisatiecomité in Japan hebben een akkoord bereikt over de Olympische Spelen. Op 23 juli 2021 zal de openingsceremonie worden gehouden voor de Spelen, op 8 augustus zal de olympische vlam doven. Het WK atletiek en het WK zwemmen zullen dus moeten opschuiven.
  10. 13 uur 16. IOC roept vandaag nog Uitvoerend Comité samen. Komt er vandaag nog een officiële bevestiging van de data 23 juli-8 augustus? Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept voor vandaag alvast nog een telefonische vergadering van zijn Uitvoerend Comité samen.
  11. 12 uur 58. Kyodo: "Spelen beginnen op 23 juli 2021". Volgens het Japanse persbureau Kyodo is de knoop doorgehakt en beginnen de Olympische Spelen op 23 juli 2021.
  12. 12 uur 57. "Zoveel mogelijk overeenstemming met 2020-data". Het Japanse persbureau Kyodo heeft van een bestuurder met kennis van zaken vernomen dat de Spelen van Tokio 2020 zullen plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus 2021. Normaal had Tokio 2020 moeten doorgaan van 24 juli tot 9 augustus dit jaar, maar de coronapandemie zorgde voor een uitstel, het eerste in vredestijd. Volgens de official hebben het IOC en de lokale organisatie maandag een deal gesloten over de nieuwe data. Er waren heel wat timings mogelijk, onder meer in de lente, maar de nieuwe data zijn gekozen om zo weinig mogelijk conflict te hebben met de sportkalender in 2021 en de logistieke uitdagingen van de organisatoren te beperken. Een taskforce koos voor een gelijkaardige periode om zo veel mogelijk gebruik te kunnen maken van de bestaande plannen.
  13. 11 uur 33. "Normaal deze week nieuwe data bekend". "Ik denk dat IOC-preses Thomas Bach deze week een aankondiging zal doen", antwoordde voorzitter Yoshiro Mori van het organisatiecomité op de vraag naar de nieuwe data van de Spelen. Zowel de Spelen in de lente als in de zomer is bestudeerd. "We worden geconfronteerd met ontzaglijk veel uitdagingen", vervolgde Mori. "Maar het belangrijkste blijft de datum. We moeten dit snel regelen, zodat we nadien de andere punten kunnen aanpakken." Verschillende media stelden gisteren op basis van een bron binnen het Tokio 2020-comité dat de Spelen van 23 juli tot 8 augustus 2021 zouden zijn.
  14. 11 uur 30. Veel meer komt er niet uit persconferentie. Wat er met de al verkochte tickets van de Spelen moet gebeuren, wordt nog bestudeerd. Ook over de bijkomende kosten voor Tokio 2020 is er onduidelijk. Het budget was al opgelopen tot 11,5 miljard euro. Het uitstel zou volgens sommige berekeningen nog eens de helft daarbij doen.
  15. 08 uur 32. Yoshiro Mori, de voorzitter van het Tokio 2020-comité, vertelde vandaag dat hij deze week een telefoon verwacht van IOC-voorzitter Thomas Bach om over de nieuwe data van de Spelen te beslissen.
  16. 07 uur 11. Japanse organisatoren geven om 10u persconferentie. 6 dagen geleden beslisten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse regering om de Olympische Spelen, die voorzien waren van 24 juli tot 9 augustus, uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021 door het coronavirus. Vandaag zal het organisatiecomité van de Spelen samenkomen om te bekijken wanneer de voorbereidingen voor de olympiade heropgestart kunnen worden. Om 10u Belgische tijd wordt de wereldpers geïnformeerd in Tokio.