Olympische blog: IOC had "goed gesprek" met sportbonden over nieuwe datum

  De kogel is door de kerk: de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen zullen niet in 2020 plaatsvinden, maar wel in 2021. Lees hier hoe er gereageerd wordt op dat uitstel.

  Fase per fase

  1. 20 uur 59. "Goed gesprek over nieuwe datum". Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tijdens een videoconferentie overlegd met de 33 internationale sportfederaties over een nieuwe datum voor de Olympische Spelen in Tokio. De Spelen zullen ten laatste in de zomer van 2021 plaatsvinden, maar een precieze datum werd nog niet bekendgemaakt. Ook na de conferentie is de kogel nog niet door de kerk. Thomas Weikert, de voorzitter van de Internationale Tafeltennisbond, zei "dat het een goed gesprek was". Details kwamen vooralsnog niet naar buiten. Weikert gaf wel nog mee dat het IOC nu met de Japanse autoriteiten gaat samenzitten om een nieuwe datum te zoeken.
  2. 12 uur 52. Wordt leeftijdslimiet voor olympische voetballers opgetrokken? De Australische voetbalbond FFA roept op om de leeftijdsgrens voor het olympische voetbaltoernooi in Tokio te verhogen naar 24 jaar. Normaal mag elke land een kern van achttien voetballers afvaardigen, die maximaal 23 jaar zijn. De bondscoach mag in zijn selectie wel drie spelers opnemen die ouder zijn. "Op die manier kunnen de voetballers, die hun land een ticket voor de Spelen bezorgden maar in 2021 ouder dan 23 zijn, toch nog deelnemen", legt FFA-voorzitter James Johnson uit. "Zij kunnen dan toch nog hun olympische droom in vervulling laten gaan.".
  3. 12 uur 50. Tafeltennissers willen Spelen in voorjaar. De voorzitter van de Internationale Tafeltennisbond ITTF vraagt dat de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar in april of vroeger worden georganiseerd. "Wij pleiten voor april of vroeger", zegt de Duitser Thomas Weikert. In juni 2021 staat al het WK in Houston op het programma, dat in het gedrang komt. Ook dit jaar moest het WK in Zuid-Korea worden afgelast. .
  4. 26-03-2020.
  5. 22 uur 07. Vandeweghe: "Uitstel is niet slecht voor Belgische medailleoogst". Welke impact zal het uitstel van de Spelen hebben op de Belgische medailles in Tokio? "De atleten die zullen afhaken zoals Timmers en Van Tichelt waren niet meer echt een medaillekandidaat", zegt sportjournalist Hans Vandeweghe in De Afspraak. "Onze turnsters zullen nog beter zijn. Derwael moet zich niet te veel laten opjagen in dit niet-olympisch jaar. Nafi Thiam heeft nog meer tijd om haar elleboog te laten rusten en Remco Evenepoel zal een jaar sterker zijn." .
  6. 22 uur 06. Ann Wauters zal haar knieën kunnen laten rusten. Ik denk dat ze het nog een jaar zal kunnen rekken. Hans Vandeweghe.
  7. 22 uur 05. Hans Vandeweghe: "Evenepoel en onze turnsters zullen nog beter zijn".

   Hans Vandeweghe: "Evenepoel en onze turnsters zullen nog beter zijn"

  8. 19 uur 35. Jonathan en Kevin zullen volgend jaar 33 zijn. Ze trainen nog graag en doen dat met veel idealisme. Maar de 4x400 is zo'n zware discipline, het wordt er niet eenvoudiger op. Jacques Borlée (coach 4x400m).
  9. 18 uur 48. Emma Plasschaert: "Het zat er natuurlijk aan te komen". "Ik ben ontgoocheld, maar het zat er natuurlijk aan te komen", weet zeilkampioene Emma Plasschaert ook. "Voor de wereldgezondheid vind ik een goede beslissing, voor ons is het wat jammer. Wij krijgen nu wel wat meer tijd om ons voor te bereiden.".
  10. 18 uur 46.
  11. 18 uur 30. Vromant (paracycling): "Beslissing is te snel gevallen". Paralympiër Ewoud Vromant reageert teleurgesteld op het uitstel. "Ik heb 4 jaar toegeleefd naar de Paralympische Spelen en nu wordt dit met een jaar opgeschoven. Ik vind dat de beslissing snel gevallen is. Het is nog 4 maanden tot de Olympische en 5 tot de Paralympische Spelen. Maar het is nu zo. We weten nu waar we aan toe zijn en kunnen weer plannen.".
  12. Ewoud Vromant doet aan paracycling. 18 uur 30.
  13. 18 uur 28. Broeders: "Hopelijk gaan er nog wedstrijden door in 2020". "Het is even balen, want ik kijk er al lang naar uit", zucht Ben Broeders. De polsstokspringer zweefde deze winter tot 2 keer toe naar een nieuw Belgisch record en plaatste zich voor de Spelen. "Het is nu afwachten of die kwalificatie geldig blijft. Ik hoop uiteraard van wel, maar blijf niet bij de pakken neerzitten. Ook Arnaud Art krijgt wellicht langer de kans om zich te plaatsen voor de Spelen. 2 Belgische polsstokspringers in Tokio, dat zou fantastisch zijn. In de tussentijd hoop ik alvast dat er nog enkele wedstrijden kunnen doorgaan. Ik kan op training wel hoger springen, maar ik hoop toch op enkele Diamond League-manches en wedstrijden zoals in Luik en Heusden-Zolder.".
  14. Broeders is de Belgische recordhouder in het polsstokspringen. 18 uur 22.
  15. 17 uur 52. Kevin Borlée: "Medaille blijft het doel, ook in 2021". "Ik denk dat de juiste beslissing is genomen", reageert Kevin Borlée. Na twee 4e plaatsen en een 5e plaats op de 4x400 meter blijven de olympische ambities voor 2021 onveranderd. "Ik mik nog steeds op een medaille", is de Belgian Tornado duidelijk. "Al zullen we de voorbereiding uiteraard moeten herbekijken. Op het EK atletiek eind augustus in Parijs reken ik niet meer. De Franse sportbond heeft mee helpen druk zetten op het IOC, dan lijkt het mij een beetje vreemd dat het EK wel zou doorgaan. Het wordt alleszins een bijzonder seizoen, maar we kunnen van deze tijd gebruikmaken om eens zonder stress te trainen.".
  16. 17 uur 51.
  17. 17 uur 50.
  18. 17 uur 31.
  19. 17 uur 02. Marten Van Riel: "Topsport is momenteel geen prioriteit". "Nu dringt de realiteit echt door", reageert triatleet Marten Van Riel, die 4 jaar geleden debuteerde met een 6e plaats op de Spelen. "Ik ben blij met deze beslissing. Topsport is zeker geen prioriteit momenteel, het belangrijkste is dat we eerst dit virus verslaan en dat dan de samenleving weer op het juiste spoor geraakt. Daarna kunnen we volgend jaar allemaal met dezelfde wapens aan de start staan.".
  20. 17 uur 01.
  21. 16 uur 58. Githa Michiels: "Nog sterker voor de dag komen". "Ik had natuurlijk graag mijn voorbereiding verder afgewerkt zoals gepland maar de gezondheid van atleten en toeschouwers gaat voor", vindt ook Githa Michiels, die zich voorbereidt op de olympische mountainbikerace. "Als topsporter moet je flexibel kunnen zijn en dus zullen we ons schema aanpassen naar de nieuwe datum. Ik heb altijd gezegd dat ik in Tokio op mijn best wil zijn en nu krijg ik de kans om nog sterker dan gepland voor de dag te komen!".