Tom Pidcock blaast Mathieu van der Poel weg op z'n mountainbike

  Tom Pidcock (Ineos-Grenadiers) heeft een demonstratie opgevoerd in de Wereldbeker mountainbike. Het 21-jarige toptalent smeerde de concurrentie in Nove Mesto (Tsj) een minuut en meer aan. Mathieu van der Poel won de strijd om de 2e plaats, voor de Zwitser Mathias Flückiger.

  Na een fraaie strijd in de shorttrack enkele dagen eerder mochten we ons opmaken voor een nieuw duel tussen Thomas Pidcock en Mathieu van der Poel. De Nederlander schoot verschroeiend uit de startblokken en trok meteen het peloton uit elkaar.

   

  Pidcock zat wat verscholen in 7e positie en merkte dat Europees kampioen Schurter het wiel van Van der Poel aan het einde van de openingsronde niet langer kon houden. Pidcock stoof in een ruk naar voren en nestelde zich meteen in zijn wiel.

   

  Van der Poel en Pidcock werkten een ronde goed samen en de Zwitser Flückiger kwam ook wat dichter bij het kopduo. Halfweg de 3e ronde vond Pidcock het goed geweest en op een hellend stuk zette hij Van der Poel zwaar onder druk.

   

  De wereldkampioen veldrijden kraakte en gaf in een mum van tijd een halve minuut prijs op een ontketende Pidcock. Het gat zou nadien enkel nog groter worden. Een formidabele prestatie van de 21-jarige Brit die na een foutloze race zijn 1e WB-zege boekte. Meteen met de grootste marge ooit in Nove Mesto.

   

  In de achtergrond dichtte Flückiger het gat nog op Van der Poel, maar de kopman van Alpecin-Fenix klaarde de klus toch nog en eindigde als 2e. Flückiger werd derde. Cink en Sarrou maakten de top 5 nog rond. 

  Herbekijk hier de slotronde van de WB-manche in Nove Mesto:

  Het moment van de race: Pidcock laat Van der Poel achter

  Pidcock: "Ik ben geboren om te mountainbiken"

  Na afloop van de Wereldbekermanche in Nove Mesto stond Pidcock te glunderen voor de camera: "Eerlijk gezegd denk ik dat ik geboren ben om aan mountainbike te doen.  Ik was hier al als kind mee bezig en hier geniet ik het meeste van."

   

  "Meteen winnen bij mijn 2e beurt in de Wereldbeker is echt ongelooflijk. Ik voel me bijzonder goed, maar nu kies ik voor een pauze en dan kan ik hopelijk weer opbouwen richting de Olympische Spelen."

   

  De deelname van Pidcock aan de Olympische Spelen hing aan een zijden draadje. Doordat Vlad Dascalu als 17e eindigde, sprong Roemenië toch nog over Slowakije in de landenranking en volgde er een cruciale verschuiving in de ticketverdeling. Pidcock mag zich dankzij de Roemeense mountainbiker toch nog opmaken voor de Olympische Spelen in Tokio.

  Lecomte opnieuw ongenaakbaar bij de vrouwen

  In de voormiddag kwamen de dames al in actie in Nove Mesto. De Française Loana Lecomte die vorige week al veel indruk maakte in Albstadt nam meteen de kop. 

   

  Ze zou op de eerste lastige stukken meteen kloof slaan dat naarmate de wedstrijd vorderde enkel nog groeide. Olympisch kampioene Jenny Rissveds had moeite met het hoge tempo en stapte al snel uit de race.

   

  In de achtergrond op ruim een minuut van Lecomte kregen we nog een fraaie strijd om plek 2. De Australische Bec McConnell stond er lange tijd het beste voor, maar in het ultieme slot ging Haley Batten haar nog voorbij. 

   

  Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot moest zich na een valpartij enkele dagen eerder in de shorttrack tevreden stellen met de 4e plek.

  WB mountainbike in Nove Mesto

  spinner
  1. 16 uur 57. Pidcock: "Ben geboren om te mountainbiken".

   Pidcock: "Ben geboren om te mountainbiken"

  2. 16 uur 43.
  3. 16 uur 42. Van der Poel is Flückiger voor kunnen blijven en rijdt naar een hele fraaie 2e plek. Ondrej Cink is 4e in eigen land.  .
  4. 16 uur 42. Britse zege in Nove Mesto. Pidcock is na een solo van een klein uur de winnaar van de Wereldbekermanche in Nove Mesto. De Brit van Ineos-Grenadiers wint met een voorsprong van meer dan een minuut op Mathieu van der Poel.  Het is de eerste zege in de Wereldbeker voor de pas 21-jarige Pidcock. Een bijzonder straffe prestatie. Hij wint overigens met de grootste marge ooit in de WB-manche in Nove Mesto. .
  5. 16 uur 36. Pidcock is bijna thuis. Pidcock kronkelt zich door de laatste bochten met een geruststellende voorsprong van 1'18" op Van der Poel. Een masterclass van het 21-jarige toptalent.  .
  6. 16 uur 33. Flückiger heeft wat op zijn adem getrapt en moet Van der Poel laten gaan. Definitief?  .
  7. 16 uur 30. Van der Poel is intussen weer wat weggereden van Flückiger, hij heeft een bonus van een kleine 10 seconden. Volstaat dat om de 2e plek veilig te stellen?  .
  8. 16 uur 29. Slotronde. Pidcock begint aan de allerlaatste lus in Nove Mesto. De zege kan hem eigenlijk niet meer ontglippen. In de achtergrond krijgen we mogelijk wel nog wat spektakel te zien.  .
  9. 16 uur 26. In de slotronde zullen we nog een strijd krijgen om de 2e plek tussen Mathieu van der Poel en Mathias Flückiger. Ondrej Cink is zonder ongelukken op weg naar een 4e plek, op 2 minuten van de ongenaakbare Pidcock. .
  10. 16 uur 22. Strijd om plek 2. Ver na Pidcock krijgen we nog een interessant duel om plek 2. Flückiger probeert om Van der Poel achter te laten, maar hij laat dat niet zomaar gebeuren. Het tempo ligt ook in de achtergrond erg hoog. .
  11. 16 uur 15. 1 minuut. Aan wat voor een geweldige wedstrijd is Pidcock bezig! Flückiger haakt zijn wagonnetje aan bij Van der Poel, maar de overwinning is gaan vliegen. Pidcock heeft een minuut voorsprong beet. .
  12. 16 uur 13. Van der Poel krijgt gezelschap . In de achtergrond is de Zwitser Flückiger bezig aan een zeer gelijkmatige wedstrijd. Hij krijgt Mathieu van der Poel nu in het vizier en mag dus nog dromen van de 2e plek. .
  13. 16 uur 11. Pidcock dartelt nog maar eens naar boven op een bijzonder zwaar stuk door de modder. Van der Poel ziet af en raakt niet aan de top zonder af te stappen, het gat tussen de 2 blijft groeien.   .
  14. 16 uur 05. Pidcock knalt de burg op en duikt de 4e ronde van deze Wereldbekermanche in in Nove Mesto. Van der Poel stretcht zijn rug nog even, moet hij zich nu al neerleggen bij de suprematie van Pidcock?  .
  15. 16 uur 05. Pidcock knalt bergop onhoudbaar weg van Van der Poel in de 3e ronde in Nove Mesto.

   Pidcock knalt bergop onhoudbaar weg van Van der Poel in de 3e ronde in Nove Mesto

  16. 16 uur . De 21-jarige Thomas Pidcock is werkelijk van een andere planeet. Een klein gaatje bergop levert hem uit het niets een bonus van 30 seconden op. Van der Poel lijkt niet meteen bij machte om dat gat te dichten. Ook eerste achtervolgers Flückiger en Cink worden compleet weggeblazen. .
  17. 15 uur 57. Pidcock solo! Pidcock is bergop een tikje sterker dan Van der Poel en heeft plots na een heel lastig stuk een mooie bres beet. Is Van der Poel ergens moeten afstappen? Het is niet meteen duidelijk.  .