Ga naar de inhoud
Toma Nikiforov glundert met zijn gouden medaille.
Belgen op zondag
judoka klasse resultaat
Sophie Berger -78 kg out R1
Toma Nikiforov -100 kg GOUD

Toma Nikiforov kroont zich tot Europees kampioen judo (-100 kg)

 zo 18 april 2021 18:17

Toma Nikiforov heeft een perfect parcours afgelegd op het EK judo in Portugal. Onze landgenoot pakte de Europese titel in de klasse tot 100 kilogram. In de finale vloerde hij de nummer 1 van de wereld.

Toma Nikiforov had de voorbije maanden getoond dat de vorm goed was en die lijn trok hij door op het EK. Hij stond de hele dag soeverein te kampen en kwam nauwelijks in de problemen.

 

Onze landgenoot vloerde onderweg naar de finale onder meer de zilveren en de bronzen medaille van de Olympische Spelen van Rio 2016. Nikiforov had zijn huiswerk goed gemaakt en verraste zijn tegenstanders vaak met een offerworp.

 

In de finale wachtte de zwaarste klant met Varlam Liparteliani. De Georgiër werd al 3 keer Europees kampioen en is de nummer 1 van de wereld. Maar Nikiforov maakte het in stijl af: hij nam een aanval van Liparteliani over en won met ippon. 

 

Voor Nikiforov is het de tweede Europese titel, ook in 2018 stond hij op de hoogste trede van het podium op het EK. Met zijn zege werpt onze landgenoot zich ook op tot een kandidaat voor een medaille op de Olympische Spelen in Tokio.

"Het was een perfecte dag"

Toma Nikiforov stond te glunderen na zijn Europese titel. "Mijn tweede Europese titel, het is echt bijzonder. En zeggen dat ik vorige week nog twijfelde over mijn deelname door blessures aan mijn enkel en mijn duim."

 

"Het was echt een perfecte dag", zei Nikiforov met een kamerbrede glimlach. "Ik heb geen enkele fout gemaakt en ik denk dat deze titel volledig verdiend is."

 

"Het is het derde toernooi op een rij dat ik met een medaille verlaat. Het is al een heel mooi jaar en het jaar is nog niet afgelopen. Gisteren waren we blij voor Matthias (Casse), ook al hadden we hem graag kampioen zien worden. Maar het heeft me vandaag extra gemotiveerd."

 

Nikiforov zal nu nog meer stijgen op de wereldranglijst. "Dat zal mijn trainer geruststellen, de kwalificatie voor de Olympische Spelen is binnen. Wat er mogelijk is in Tokio? Alles, maar het niveau is heel hoog. Elke kamp is een finale."

Bekijk het verslag uit Sportweekend:
Bekijk de finale, halve finale en kwartfinale van Nikiforov
EK judo
18:16
Nikiforov is Europees kampioen

Goud! Toma Nikiforov kroont zich tot Europees kampioen judo (-100kg). In de finale verrast hij de nummer 1 van de wereld, de Georgiër Liparteliani. Met een overname kon hij Liparteliani vellen.

18:11

Liparteliani en Nikiforov staan klaar om de mat te betreden voor de finale in de categorie tot 100 kilogram.

17:54

Over een kwartiertje komt Toma Nikiforov op de mat voor zijn finale. Hij neemt het op tegen de Georgiër Liparteliani, de nummer 1 van de wereld. 

15:45
De winnende worp van Nikiforov in de halve finale
14:42
Nikiforov naar finale

Het wordt een gouden of zilveren medaille voor Toma Nikiforov op het EK judo. In de halve finales opende hij met een waza-ari tegen de Georgiër Soelamanidze. Maar na een videocall kreeg onze landgenoot ook een waza-ari tegen.

Met een gelijke stand doken Nikiforov en Soelamanidze de slotminuut in. Onze landgenoot pakte in de slotseconden nog eens uit met een waza-ari. Goed voor een ticket voor de finale.

In die EK-finale (-100 kg) vecht Nikiforov om het goud tegen een andere Georgiër: Varlam Liparteliani.

14:35
Nikiforov in halve finales

Tegen de Fransman Cyrille Maret (de bronzen medaille van Rio) opende Nikiforov (-100 kg) scherp met een schouderworp en waza-ari. Halfweg de kamp probeerde onze landgenoot nog eens dezelfde schouderworp, maar deze keer leverde dat niks op.

Daarna hield Nikiforov alles gesloten en gaf hij zijn voorsprong niet meer weg. In de halve finales wacht de Georgiër Ilja Soelamanidze.

12:16
Exit Berger

Voor Sophie Berger (-78 kg) duurde het EK judo maar 32 seconden. Onze landgenote kreeg al snel een waza-ari tegen, waarna haar Portugese opponente Sampaio Berger in een houdgreep vasthield.

12:05
Nikiforov naar 2e ronde

Toma Nikiforov is uitstekend begonnen aan het EK judo. In de eerste ronde kwam hij tegen de Azerbeidzjaan Elmar Gasimov na 1’15” een waza-ari voor na een mooie overname.

Daarna bleef Nikiforov naar bewegingen zoeken, maar 50 seconden voor het einde kreeg onze landgenoot een bestraffing. Gasimov, de viceolympische kampioen van Rio 2016, speelde in het slot alles of niets. Maar zijn schouderworp was te traag.  Nikiforov stoot zo door naar de 2e ronde. 

11:31
Pittige brok voor Nikiforov

De eerste kamp wordt meteen een heel pittige voor Toma Nikiforov. Zijn tegenstander is de 30-jarige Elmar Gasimov uit Azerbeidzjan. Gasimov is de viceolympische kampioen van Rio 2016.

Nikiforov vocht in het verleden al 3 keer tegen Gasimov. Onze landgenoot verloor 1 keer (in 2017), maar won de laatste 2 duels (in 2018 en 2019).

11:31
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:30
Slotdag EK judo

Vandaag komen 2 Belgen op de tatami in Lissabon: Sophie Berger (-78 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg). Volg hun EK-prestaties hier op de voet.