Ga naar de inhoud
Verstraeten
Jorre Verstraeten neemt net als een jaar geleden brons mee van het EK.

EK judo: Verstraeten en Van Snick veroveren brons: "Mooie afsluiter 2020"

 do 19 november 2020 16:59

België kan terugblikken op een succesvolle eerste dag van het EK judo in Praag. Zowel Jorre Verstraeten als Charline Van Snick kon via de herkansing een bronzen medaille in de wacht slepen.

Maar liefst 7 Belgen kwamen in actie op het EK judo, een van de weinige toptoernooien die dit seizoen konden plaatsvinden. Naast de eer vielen er dus ook belangrijke punten te sprokkelen voor de Spelen.

 

Ellen Salens, Anne Sophie Jura, Amber Ryheul, Mina Libeer en Kenneth Van Gansbeke slaagden er niet in bijzonder veel van die punten binnen te halen. Zij werden ofwel in de eerste ofwel in de tweede ronde uitgeschakeld.

 

Charline Van Snick en Jorre Verstraeten schopten het allebei wel tot de kwartfinales, maar verloren daarin beiden met een golden score. Brons via de herkansingen was hierna het hoogst haalbare.

 

Van Snick flirtte tegen de Zwitserse Kocher regelmatig met de uitschakeling, maar met een late waza-ari plaatste ze zich toch voor de kamp om het brons. Dit zou een slijtageslag worden tegen de Spaanse Perez Box.

 

Geen van beide vrouwen slaagde erin te scoren in de reguliere tijd en in de golden score is het opnieuw meer dan 4 minuten afzien. Tot Van Snick een aanval van Perez kon overnemen en met een houdgreep de kamp kon afmaken. Het is haar eerste Europese medaille sinds 2016 en haar 6e in totaal (2x goud, 2x zilver en 2x brons).

 

Voor Jorre Verstraeten is het de 2e bronzen EK-medaille op een rij. Hij zette eerst de Italiaan Pantano opzij met een flitsende veegbeweging (waza-ari) en kreeg in het gevecht om brons de Bulgaar Gertsjev onder de knoet, deze keer met een offerworp (waza-ari) en als toetje nog een houdgreep (ippon).

Van Snick: "Mooie manier om het jaar mee af te sluiten"

Voor het eerst sinds haar overstap van de -48 kg naar de -52 kg kon Charline Van Snick een medaille meenemen op een kampioenschap. "Ik ben heel tevreden over deze dag, ook al was het bevreemdend om in zo'n muisstille zaal te moeten vechten. Ik hou toch meer van een zinderende atmosfeer."

 

"Mijn laatste match was mijn beste. Daarvoor was het niet altijd even goed, maar ik heb alles bij elkaar geraapt om deze bronzen medaille te veroveren, mijn 6e op een EK. Daar ben ik heel trots op. Dit is een mooie manier om mijn jaar af te sluiten."

Verstraeten: "Volgende keer de kleur veranderen"

"Ik ben natuurlijk heel tevreden", vertelde Jorre Verstraeten in een korte reactie na de medailleceremonie. "Het was een heel goede dag en om zo 2020 te kunnen afsluiten na een moeilijke periode is fantastisch. Ik ga er nu van genieten en hopelijk verandert de kleur volgende keer."

Geen pers toegelaten? Judoka's interviewen elkaar (Frans)

Belgen op donderdag  
Ellen Salens (-48 kg) R1  Lapuerta Comas (Spa) out na waza-ari
       
Anne Sophie Jura (-48 kg) R1 Milani (Ita) door na waza-ari
  R2 Boukli (Fra) out na ippon
       
Charline Van Snick (-52 kg) R1 bye  
  R2 Borodina (Oek) door na ippon
  KF Lopez (Spa) verlies na golden score
  herkansing Kocher (Zwi) door na waza-ari
  kamp om brons Perez Box (Spa) winst met ippon
       
Amber Ryheul (-52 kg) R1 Korkmaz (Tur) door na ippon
  R2 Chitu (Roe) out na ippon
       
Mina Libeer (-57 kg) R1 Perisic (Ser) out na waza-ari
       
Jorre Verstraeten (-60 kg) R1 bye  
  R2 Yuldiz (Tur) door na ippon
  KF Aboeladze (Rus) verlies na golden score
  herkansing Pantano (Ita) door na waza-ari
  kamp om brons Gertsjev (Bul) winst met ippon
       
Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) R1 Abdoelzjalilov (Rus) out na ippon

EK judo in Praag (Tsj)

20:15
20:00
16:57

BRONS voor Van Snick na uitputtingsslag

Na Jorre Verstraeten wint ook Charline Van Snick haar kamp om het brons. Het werd een ware uitputtingsslag tegen de Spaanse Perez Box. Zonder score gingen de twee vrouwen de verlengingen in. Daarin liep Van Snick tegen een strafje op voor passiviteit, maar na bijna 9 minuten op de mat kon ze toch als eerste scoren. Met een houdgreep werd het uiteindelijk nog ippon voor Van Snick.

16:57
16:29

BRONS voor Verstraeten!

Jorre Verstraeten wint zijn kamp om het brons. Tegen de Bulgaar Gertsjev toont hij het meeste initiatief en op 40 seconden van het einde kan hij hem vloeren met een waza-ari. Hierna maakt hij de tijd professioneel vol, om op het einde nog met een houdgreep en dus ippon uit te pakken.

16:29
14:52

Ook Verstraeten wint herkansing

Ook Jorre Verstraeten vecht straks om brons op dit EK. In de herkansingen won de 22-jarige Verstraeten tegen de Italiaan Pantano. Na een minuut vechten pakt Verstraeten uit met flitsende veegbeweging die hem waza-ari opleverde. Die score volstond ook voor de zege.

14:20

Van Snick kampt straks om brons

Charline Van Snick heeft in de herkansingen haar kans op eremetaal in leven gehouden. Van Snick lag nochtans de hele tijd onder bij de sterke Zwitserse Kocher. Een defensieve Van Snick had genoeg aan één succesvolle aanval op 15 seconden van het einde, goed voor een waza-ari en de zege.

14:11

Ook Verstraeten naar herkansingen

Ook Jorre Verstraeten heeft zijn kwartfinale verloren. Hij vocht nochtans een prima kamp tegen de sterke 23-jarige Rus Aboeladze, die 14 dagen geleden het Grand Slam tornooi van Boedapest won. De gelijkopgaande kamp moest beslist worden in de golden score en daar scoorde de Rus een waza-ari.

13:44

Spaanse vloert Van Snick in kwartfinale

Charline Van Snick is in haar kwartfinale niet voorbij de Spaanse Lopez Sheriff geraakt. Op geen enkel moment kreeg ze greep op haar tegenstandster, die haar aanval steeds iets sneller inzette. Van Snick kreeg wel 2 bestraffingen. Na vier minuten waren er nog geen scoren waardoor een golden score moest beslissen over de kamp. Daarin kreeg Lopez onze landgenote op de knieën, na een tussenkomst van de video-challenge. Van Snick wordt zo doorverwezen naar de herkansingen. Een bronzen medaille wordt dus het hoogst haalbare. In die herkansingen treft ze met de Zwitserse Kocher wel een sterke opponente.

13:42

Verstraeten en Van Snick plaatsen zich voor kwartfinales op het EK judo

12:37

Ook Charline Van Snick laat geen steken vallen

Na Jorre Verstraeten heeft ook Charline Van Snick zich geplaatst voor de kwartfinales. Van Snick (-52kg) won van de Oekraïense Borodina, na een knappe armklem. Ook Van Snick is dus al zeker van minstens een herkansing.


Ann Sophie Jura is uitgeschakeld. Jura verloor na een golden score van de sterke Française Boukli, een vice-wereldkampioene bij de junioren. Naast Verstraeten en Van Snick zijn alle andere Belgen dus out.

12:33

Verstraeten plaats zich voor kwartfinales, Ryheul is out

Jorre Verstraeten (-60kg), die vrij was in ronde 1, had in zijn kamp de handen meer dan vol met de 19-jarige Turk Salih Yuldiz, die twee weken geleden nog brons pakte op het EK voor junioren. Beide judoka's verzamelde een waza-ari, maar kort voor het einde pakte Verstraeten uit met een winnende houdgreep. Hij plaatst zich voor de kwartfinales en is dus al zeker van herkansingen.


Amber Ryheul (-52kg) moest in haar tweede kamp haar meerdere erkennen in de ervaren Roemeense Andreea Chitu, die al tweemaal Europees kampioene was. Het betekent meteen einde EK voor Ryheul.
11:38

Stand van zaken na eerste ronde

Slechts 2 van 5 Belgen actief in de eerste ronde hebben zich kunnen plaatsen voor ronde twee: Jura en Ryheul gaan door, Salens, Libeer en Van Gansbeke zijn out. Jorre Verstraeten (-60kg) en Charline Van Snick (-52kg) waren vrij in de eerste ronde en vechten hun eerste kamp straks pas.

11:29

Ook Salens en Libeer sneuvelen vroeg

Ellen Salens (-48kg) leek haar kamp tegen de Spaanse Lapuerta Comas aanvankelijk te domineren. De Spaanse kreeg een bestraffing maar op 40 seconden van het einde vloerde ze Salens met een waza-ari. Ook Libeer had in haar kamp tegen de Servische Perisic eerst de bovenhand, maar werd vlak voor het einde koud gepakt met een waza-ari. Exit Salens en Libeer.

11:16

Jura en Ryheul naar tweede ronde

Anne Sophie Jura (-48kg) en Amber Ryheul zijn wel met succes aan hun EK begonnen. Jura versloeg de Italiaanse Milani met een waza-ari. Milani had doorvoor al twee bestraffingen gekregen voor passief vechten. Ryheul domineerde dan weer haar eerste kamp tegen de Turkse Korkmaz. Twee waza-ari leverde haar een ippon en een vlotte overwinning op.

10:38

Van Gansbeke verliest kansloos tegen Rus

Voor Kenneth Van Gansbeke (-66kg), de eerste Belg in actie op dit EK, is zijn uitstap naar Praag er eentje van korte duur geworden. De 30-jarige judoka ging er in de eerste ronde kansloos uit tegen de Rus Adboelzjalilov.


De Rus domineerde van bij het begin. Van Gansbeke liep zelf 2 bestraffingen op, maar werd wat later gevloerd met een ippon. Abdoelzjalilov is niet de minste, want de Rus won onlangs het Grand Slam toernooi van Boedapest, het eerste tornooi na maanden lockdown. 

10:34

Dag 1 op dit EK

De openingsdag op dit EK judo is aangebroken. Er komen vandaag meteen een hoop Belgen in actie. Charline Van Snick, bronzen medaillewinnares op de Spelen van Londen in 2012, is de bekendste naam in het rijtje van 7 landgenoten. Volg op deze pagina hoe de Belgen voor de dag komen in Praag.