Boon, Hendrickx en Van Aubel vieren een doelpunt

Red Lions walsen over Rusland en treffen Nederland in halve finales

di 8 juni 2021 21:54
België
9-2
Rusland

De Red Lions hebben zich met glans geplaatst voor de halve finales van het EK hockey. De Belgische hockeymannen herpakten zich na de nederlaag tegen Engeland en lieten geen spaander heel van Rusland: 9-2.

Na de nederlaag tegen Engeland was het rekenen voor de Red Lions. De titelverdediger op dit EK moest met minstens 4 doelpunten verschil winnen om zeker te zijn van een plaats in de halve finales.

Dat bleek tegen het bescheiden Rusland geen al te moeilijke opdracht, want Van Aubel zette al in de openingsminuut de toon voor een heuse doelpuntenkermis. De beoogde kloof van minstens 4 goals hadden de Red Lions al na het furieuze eerste kwart op zak.

Met die ruime bonus op het bord konden de Belgen het zich permitteren om de teugels te vieren, al bleven ze ook vlotjes scoren. Door enkele slordigheden mochten ook de Russen tussendoor twee keer juichen, maar de Belgische bonus van 4 goals kwam nooit in gevaar.

Het was uiteindelijk kapitein Thomas Briels die de 9-2-eindstand op het bord zette, ruim voldoende dus voor een plaats in de halve finales. Omdat Engeland ook zijn slotmatch won, eindigt België 2e in de groep en treft het met Nederland de winnaar van groep B. Vorige week verloren de Belgen nog een oefeninterland tegen Oranje met 4-0.

Dankzij de plaats bij de laatste 4 op het EK zijn de Red Lions overigens ook meteen zeker van deelname aan het volgende WK. Ook daar is België de titelverdediger.

Bekijk de uitgebreide samenvatting van België - Rusland

Van Aubel: "Halve finale wordt fantastische wedstrijd"

• Loïck Luypaert: "We zijn heel scherp gestart. We wilden aan een heel hoog tempo spelen en heel veel druk zetten. Zo maakten we al vier goals in het eerste kwart. We bouwen aan ons team richting Spelen en daarbij willen we geen stappen overslaan. We proberen elke match 5% beter te doen."

"De halve finales? Dat zijn de wedstrijden waar het om gaat en waarin we de voorbije jaren ontzettend goed geweest zijn. Of we tegen Nederland of Duitsland spelen, dat maakt ons niet uit. Het zijn allebei toplanden. We zullen moeten omgaan met de druk en lessen trekken voor wat nog komt."

• Florent Van Aubel: "9-2, dat is meer dan opdracht volbracht. Het is heel positief. Het was de bedoeling om snel 4 goals voorsprong te hebben en zo al zeker te zijn van de halve finales. Daarna kwam er wel een beetje gemakzucht in de ploeg. Dat is iets wat beter moet."

"Er zijn nog heel veel zaken om aan te werken. Daar is iedereen mee bezig. De verdediging moet wel beter. We slikken voor de 3e match op rij drie goals."

"Die halve finale wordt sowieso een fantastische wedstrijd. Het is ook leuk dat er publiek is. Je voelt dat de hockeysfeer stilaan terugkomt. Ik denk dat we er klaar voor zijn."

België - Rusland

14:05

Opdracht volbracht voor de Red Lions. Ze winnen met 9-2 en mogen naar de halve finales!

14:04

In het slot van de wedstrijd hebben de Belgen zin om toch nog die tiende goal te maken. Daar steekt de Russische doelman een stokje voor.

14:01

Briels zet de eindstand op het bord

14:00

Ook Briels slaat toe

Ook Thomas Briels pikt zijn goaltje mee. Na een knappe aanval en een lang uitgesponnen één-twee met Kina mept de Belgische kapitein de 9-2 op het bord.

13:57

Hendrickx maakt zijn derde

13:56

Hattrick voor Hendrickx

België krijgt zijn 8e strafcorner van de wedstrijd. Een Rus loopt te vroeg uit en moet zo even wijken. De 9e penaltycorner wordt er volgens ingeknald door Hendrickx.

13:53

De Red Lions hebben Rusland waar ze ze willen hebben, diep in het veld.

Manu Leroy
13:51

Nog tien minuten te gaan en de Red Lions zetten de tegenstander nog eens onder druk. Rusland wordt met de rug tegen het eigen doel geduwd. Levert het ook een doelpunt op?

13:42

Rusland scoort een tweede keer via Koerajev

13:41

Boon kan op strafcorner wel scoren

13:40

België incasseren een tweede doelpunt

De Russen maken ook nog eens een goaltje. Uit het niets jast Koerajev vanuit de draai de 7-2 binnen.

13:40

Boon dan toch op het scorebord

Boon maakt zijn misser van zonet goed. Na een penaltycorner kegelt hij de bal voorbij de Russische doelman: 7-1.

13:38

Boon mikt reuzekans op de paal

13:37

Boon wringt enorme kans de nek om

Op de counter laat België de 7-1 liggen. Kina bewaart het overzicht en speelt Boon aan, maar die mikt voor een leeg doel zowaar op de paal.

13:33

België acteert in de 2e helft toch iets minder scherp en zo krijgen de Russen opnieuw een strafcorner. Doelman Loïc Van Doren zit er prima tussen.

13:28

Rusland krijgt opnieuw een strafcorner. Arthur Van Doren gooit zich in de baan van het schot en krijgt de bal op zijn schouder.

13:25

De tweede helft is van start gegaan. Kunnen de Red Lions er nog een paar goaltjes bij doen?

13:16

Rust

De Red Lions trekken met een comfortabele bonus naar de kleedkamer. Met de 6-1 hebben ze hun gewenste kloof van minstens 4 goals al op het bord staan. Zo zijn ze na de mindere wedstrijd tegen Engeland toch comfortabel op weg naar de halve finales.