Red Lions walsen over Rusland en treffen Nederland in halve finales

  De Red Lions hebben zich met glans geplaatst voor de halve finales van het EK hockey. De Belgische hockeymannen herpakten zich na de nederlaag tegen Engeland en lieten geen spaander heel van Rusland: 9-2.

  Na de nederlaag tegen Engeland was het rekenen voor de Red Lions. De titelverdediger op dit EK moest met minstens 4 doelpunten verschil winnen om zeker te zijn van een plaats in de halve finales.

   

  Dat bleek tegen het bescheiden Rusland geen al te moeilijke opdracht, want Van Aubel zette al in de openingsminuut de toon voor een heuse doelpuntenkermis. De beoogde kloof van minstens 4 goals hadden de Red Lions al na het furieuze eerste kwart op zak.

   

  Met die ruime bonus op het bord konden de Belgen het zich permitteren om de teugels te vieren, al bleven ze ook vlotjes scoren. Door enkele slordigheden mochten ook de Russen tussendoor twee keer juichen, maar de Belgische bonus van 4 goals kwam nooit in gevaar.

   

  Het was uiteindelijk kapitein Thomas Briels die de 9-2-eindstand op het bord zette, ruim voldoende dus voor een plaats in de halve finales. Omdat Engeland ook zijn slotmatch won, eindigt België 2e in de groep en treft het met Nederland de winnaar van groep B. Vorige week verloren de Belgen nog een oefeninterland tegen Oranje met 4-0.

   

  Dankzij de plaats bij de laatste 4 op het EK zijn de Red Lions overigens ook meteen zeker van deelname aan het volgende WK. Ook daar is België de titelverdediger.

  Doelpunten:

  • Van Aubel 1-0
  • Hendrickx 2-0
  • De Kerpel 3-0
  • Hendrickx 4-0
  • Kina 5-0
  • Nadyrsjin 5-1
  • Van Aubel 6-1
  • Boon 7-1
  • Koerajev 7-2
  • Hendrickx 8-2
  • Briels 9-2

  Bekijk de uitgebreide samenvatting van België - Rusland

  Van Aubel: "Halve finale wordt fantastische wedstrijd"

  • Loïck Luypaert: "We zijn heel scherp gestart. We wilden aan een heel hoog tempo spelen en heel veel druk zetten. Zo maakten we al vier goals in het eerste kwart. We bouwen aan ons team richting Spelen en daarbij willen we geen stappen overslaan. We proberen elke match 5% beter te doen."

   "De halve finales? Dat zijn de wedstrijden waar het om gaat en waarin we de voorbije jaren ontzettend goed geweest zijn. Of we tegen Nederland of Duitsland spelen, dat maakt ons niet uit. Het zijn allebei toplanden. We zullen moeten omgaan met de druk en lessen trekken voor wat nog komt."

  • Florent Van Aubel: "9-2, dat is meer dan opdracht volbracht. Het is heel positief. Het was de bedoeling om snel 4 goals voorsprong te hebben en zo al zeker te zijn van de halve finales. Daarna kwam er wel een beetje gemakzucht in de ploeg. Dat is iets wat beter moet."

   "Er zijn nog heel veel zaken om aan te werken. Daar is iedereen mee bezig. De verdediging moet wel beter. We slikken voor de 3e match op rij drie goals."

   "Die halve finale wordt sowieso een fantastische wedstrijd. Het is ook leuk dat er publiek is. Je voelt dat de hockeysfeer stilaan terugkomt. Ik denk dat we er klaar voor zijn."

  België - Rusland

  1. 14 uur 05. Einde. Opdracht volbracht voor de Red Lions. Ze winnen met 9-2 en mogen naar de halve finales! .
  2. 14 uur 04. In het slot van de wedstrijd hebben de Belgen zin om toch nog die tiende goal te maken. Daar steekt de Russische doelman een stokje voor. .
  3. 14 uur 01. Briels zet de eindstand op het bord.

   Briels zet de eindstand op het bord

  4. 14 uur . Ook Briels slaat toe. Ook Thomas Briels pikt zijn goaltje mee. Na een knappe aanval en een lang uitgesponnen één-twee met Kina mept de Belgische kapitein de 9-2 op het bord. .
  5. 13 uur 57. Hendrickx maakt zijn derde.

   Hendrickx maakt zijn derde

  6. 13 uur 56. Hattrick voor Hendrickx. België krijgt zijn 8e strafcorner van de wedstrijd. Een Rus loopt te vroeg uit en moet zo even wijken. De 9e penaltycorner wordt er volgens ingeknald door Hendrickx. .
  7. 13 uur 53. De Red Lions hebben Rusland waar ze ze willen hebben, diep in het veld. Manu Leroy.
  8. 13 uur 51. Nog tien minuten te gaan en de Red Lions zetten de tegenstander nog eens onder druk. Rusland wordt met de rug tegen het eigen doel geduwd. Levert het ook een doelpunt op? .
  9. 13 uur 42. Rusland scoort een tweede keer via Koerajev.

   Rusland scoort een tweede keer via Koerajev

  10. 13 uur 41. Boon kan op strafcorner wel scoren.

   Boon kan op strafcorner wel scoren

  11. 13 uur 40. België incasseren een tweede doelpunt. De Russen maken ook nog eens een goaltje. Uit het niets jast Koerajev vanuit de draai de 7-2 binnen. .
  12. 13 uur 40. Boon dan toch op het scorebord. Boon maakt zijn misser van zonet goed. Na een penaltycorner kegelt hij de bal voorbij de Russische doelman: 7-1. .
  13. 13 uur 38. Boon mikt reuzekans op de paal.

   Boon mikt reuzekans op de paal

  14. 13 uur 37. Boon wringt enorme kans de nek om. Op de counter laat België de 7-1 liggen. Kina bewaart het overzicht en speelt Boon aan, maar die mikt voor een leeg doel zowaar op de paal. .
  15. 13 uur 33. België acteert in de 2e helft toch iets minder scherp en zo krijgen de Russen opnieuw een strafcorner. Doelman Loïc Van Doren zit er prima tussen. .
  16. 13 uur 28. Rusland krijgt opnieuw een strafcorner. Arthur Van Doren gooit zich in de baan van het schot en krijgt de bal op zijn schouder. .
  17. 13 uur 25. De tweede helft is van start gegaan. Kunnen de Red Lions er nog een paar goaltjes bij doen? .
  18. 13 uur 16. Rust. De Red Lions trekken met een comfortabele bonus naar de kleedkamer. Met de 6-1 hebben ze hun gewenste kloof van minstens 4 goals al op het bord staan. Zo zijn ze na de mindere wedstrijd tegen Engeland toch comfortabel op weg naar de halve finales. .
  19. 13 uur 15. Meteen na het Russisch doelpunt maakt Van Aubel zijn tweede.

   Meteen na het Russisch doelpunt maakt Van Aubel zijn tweede

  20. 13 uur 14. Meteen de reactie. Het antwoord van de Red Lions laat niet lang op zich wachten. Gougnard gaat op wandel door de Russische defensie en zijn schot wordt aan de verste paal binnengetikt door Van Aubel: 6-1! .