Geen nieuwe Europese titel voor Red Lions: Nederland finalist na shoot-outs

do 10 juni 2021 21:44
Nederland
2-2
België

De Red Lions zullen zichzelf niet opvolgen als Europees kampioen. De Belgische hockeymannen beten in de halve finales hun tanden stuk op gastland Nederland, dat over de sterkste zenuwen bleek te beschikken in de shoot-outs.

Goals:

• 35' De Kerpel 0-1
  • 52' Van Ass 1-1
  • 53' Hendrickx 1-2 (strafcorner)
  • 56' Janssen 2-2 (strafcorner)

Bekijk de spannende shoot-outs:

Geniale assist van Boccard, 2-2 na 60 minuten

Nederland-België is een topaffiche in het hockey. Maar op 2 gemiste strafcorners na waren er voor de rust amper kansen te zien.

In het 3e kwart was het wel bingo. Boccard speelde de bal geniaal door de benen naar De Kerpel. Die bleef koelbloedig en de sleepte de 0-1 binnen.

Nederland was uit zijn lood geslagen. Toen Van Doren stevig onderuitgehaald werd, kookte het potje van Wegnez over. Hij moest 2 minuten brommen met een groene kaart.

In de laatste 15 speelminuten gaven de Lions hun voorsprong uit handen. Van Ass strafte Belgische balverlies genadeloos af.

Een minuut later verzilverde specialist Hendrickx een strafcorner. De Lions op rozen, maar 3 minuten voor tijd mepte ook Nederland een strafcorner binnen. Shoot-outs waren onafwendbaar.

Lions scoren maar 1 keer in shoot-outs

België heeft goede ervaringen met shoot-outs. Vanavond hadden de Lions hun zenuwen minder goed onder controle.

Toen Nederland bij 1-1 een 1e keer miste, werkte Wegnez de 1-2 binnen. Maar de bal was niet op tijd over de lijn. Daardoor was de goal niet geldig.

Bij een 2e misser van Nederland liet ook Van Aubel de kans op de 1-2 liggen. Van Dam prikte de 4e poging van Oranje wel tegen het net: 2-1.

Van Doren miste de kans op de 2-2, kreeg een herkansing en miste die ook. Dat betekende dat de volgende Nederlandse poging de wedstrijd kon beslissen. Croon liet dat niet liggen. 3-1 in de shoot-outs voor Nederland.

Geen 3e EK-finale op een rij voor de Lions, die titelverdediger waren op dit toernooi. Zaterdag om 10 uur speelt België de kleine finale tegen Engeland.

Arthur Van Doren: "Dit komt toch wel hard aan"

Nicolas De Kerpel: "Shoot-outs zullen volgende keer beter moeten"

Bekijk de 4 goals in de reguliere speeltijd:

Hendrickx: "Shoot-outs zijn altijd een loterij"

"Jammer dat we de wedstrijd niet afgemaakt hebben in het 4e kwart. We hebben nochtans een goede teamprestatie geleverd",  zei Alexander Hendrickx kort na de nederlaag.

"Shoot-outs zijn altijd een loterij. Nu hebben zij gewonnen, de vorige 2 keren trokken wij aan het langste eind."

"Het is nooit leuk om de kleine finale te moeten spelen. We willen de grote finale spelen, maar zullen toch gaan voor die bronzen medaille."

21:43

Shoot-outs: Nederland wint met 3-1

Kroon duwt de bal binnen, geen finale voor de Red Lions.

21:43

Toch geen 2e herkansing

Van Doren krijgt geen 2e herkansing.

21:41

Shoot-outs: 2-1: Van Doren krijgt herkansing

De Nederlandse doelman was te vroeg uit doel gestormd. Van Doren mag opnieuw op zoek gaan naar de 2-2.

21:39

Shoot-outs: 2-1: Van Doren mist

Ai ai ai, Van Doren laat de gelijkmaker liggen. Prima redding van Blaak. Als Nederland nu scoort, is de finale weg voor de Lions.

21:38

Shoot-outs: 2-1 voor Nederland

Na 4 missers jaagt Van Dam de bal tegen de touwen.

21:38

Shoot-outs: 1-1: ook Van Aubel mist

Van Aubel ziet zijn schot net naast doel zoeven. Wat een spanning!

21:36

Shoot-outs: 1-1: Nederland mist opnieuw

Nederland laat de kans op 2-1 liggen. Kemperman mikt de bal over de kooi van Vanasch.

21:35

Shoot-outs: 1-1: Wegnez scoort te laat

Pech voor de Lions! Wegnez werkt binnen, maar de bal gaat net niet op tijd over de lijn. Het blijft 1-1.

21:34

Shoot-outs: 1-1: Nederland mist

Vanasch brengt redding bij de poging van Brinkman. De Lions kunnen op voorsprong komen.

21:33

Shoot-outs: 1-1

Denayer brengt de bordjes in evenwicht: 1-1.

21:33

Shoot-outs: 1-0 voor Nederland

Hertzberger mist de eerste Nederlandse poging niet.

21:32

Doelman Vincent Vanasch kan een grote rol spelen in de shoot-outs

Eddy Demarez
21:28

We krijgen shoot-outs

Na een uur spelen houden België en Nederland elkaar in evenwicht. Shoot-outs beslissen wie naar de finale gaat.

21:25

Nog 2 minuten

De shoot-outs loeren om het hoekje. De Lions maken jacht op de winning goal.

21:25

Door een groen karton voor Brinkman speelt België 2 minuten met een man extra. Zetten ze die numerieke meerderheid om in een goal?

21:24

Ook Nederland scoort met een strafcorner en klimt op 2-2

21:23

GOAL: Nederland maakt gelijk

Deze keer verzilvert Nederland zijn strafcorner wel. Jip Janssen is de man van de gelijkmaker.