Red Panthers zetten grote stap richting Tokio met zege in China

  Olympische kwalificaties hockey

  einde
  02

  De Red Panthers hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van 2020 tot een goed einde gebracht. Morgen verdedigen ze in China een 0-2-voorsprong in de tweede match. Wie de barrage wint, verdient een olympisch ticket.

  Doelpunten:

  • 2' Boon 0-1
  • 57' Vanden Borre 0-2 (strafcorner)

  Vroege en late goal bezorgen Red Panthers de zege

  De wedstrijd in Chuangzhou kon niet beter beginnen voor de Red Panthers: Barbara Nelen vond de vrijstaande Jill Boon in de cirkel en die toonde geen genade: 0-1. De Belgische vrouwen domineerden de eerste helft, maar Nelen en Versavel konden dat overwicht niet omzetten in meer doelpunten.

   

  Na de rust zat er meer dreiging in het spel van China, dat gesteund werd door een schare luidruchtige schoolkinderen in de tribunes. In het vierde kwart toonde doelvrouw Aisling D'Hooghe haar klasse. Na een variant op een strafcorner hield ze Gu van de gelijkmaker met een puike redding.

   

  In de slotfase hadden de Belgen het geluk aan hun zijde. De ref gaf een lichte strafcorner en Vanden Borre profiteerde optimaal: haar schot verdween via een stick in het dak van het doel: 0-2, al bij al een verdiende Belgische zege.

   

  Morgen verdedigen de Red Panthers, nummer 12 van de wereld, die voorsprong in de tweede wedstrijd tegen China, het nummer 10. Wie de onderlinge barrage wint, mag volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokio.

  Thijssen: "Lessen getrokken uit het EK"

  Bondscoach Niels Thijssen zag zijn Red Panthers goed uit de startblokken schieten. "Het vroege doelpunt van Jill Boon zorgde voor een fijn gevoel in de groep. Het was het sein ook voor China om er vol tegen aan te gaan, maar we zijn goed met de druk omgesprongen. We bleven rustig en probeerden eerder de voorsprong uit te bouwen in plaats van ze te verdedigen. Dat moet ook de mindset worden voor morgen."

   

  Dat omgaan met de druk, daar lijken de Belgische hockeyvrouwen stappen gezet te hebben ten opzichte van het voorbije EK. "Klopt, we hebben onze lessen daaruit getrokken en dat kon je vandaag zien", beaamt Thijssen. "Deze groep is meer homogeen. Ze straalt zowel plezier, als focus uit."

   

  Van euforie is er echter nog geen sprake. Pas na het duel van morgen mag er daaraan gedacht worden. "Deze match was eigenlijk nog maar de eerste helft. We mogen dus niet denken dat we gewonnen spel hebben. Niet teveel nadenken over het resultaat, maar ons spelletje verder spelen tot het laatste fluitsignaal, wordt de boodschap."

  Fase per fase

  1. 11 uur 38. Einde: 0-2. De Red Panthers hebben een belangrijke stap richting de Olympische Spelen van Tokio gezet. Morgen verdedigen ze een 0-2-voorsprong tegen China.
  2. 11 uur 37. Bijna 0-3. Er vallen nu gaten in de Chinese defensie. Struijk vindt Versavel in de cirkel, maar haar schot wordt gekeerd. .
  3. 11 uur 35. Goal: 0-2. Eindelijk is het raak op de strafcorner. Het schot van Vanden Borre gaat via een Chinese stick hoog in het doel: 0-2.
  4. 11 uur 34. Opnieuw is het Vanden Borre die mag proberen. Via de Chinese doelvrouw gaat de bal tegen een Chinese verdedigster. Nieuwe strafcorner.
  5. 11 uur 32. België krijgt een strafcorner, omdat de ref oordeelt dat de Chinese doelvrouw Li de bal bewust over de achterlijn duwde. Dat is een streng oordeel.
  6. 11 uur 31. Er staat nog minder dan 4 minuten op de klok. Houden de Red Panthers dit vast?
  7. 11 uur 30. D'Hooghe houdt 0 op het bord. Aisling D'hooghe houdt de Belgische voorsprong op het scorebord. Ze pakt uit met een puike redding na een Chinese variant op de strafcorner.
  8. 11 uur 29. China voert de druk op en Ballenghien gaat in de fout. Zo krijgen de Chinese vrouwen weer een strafcorner.
  9. 11 uur 27. Geen tweede strafcorner, het schot ging op de knie van Weyns en dat is gevaarlijk spel. China is ook zijn recht op de videoscheidsrechter kwijt.
  10. 11 uur 26. Weyns loopt de strafcorner er goed uit, maar de Chinezen willen een nieuwe strafcorner. Ze vragen het oordeel van de videoscheidsrechter.
  11. 11 uur 25. Zhang is een gesel voor de Belgen en trekt weer op avontuur. Dat levert China een tweede strafcorner op. .
  12. 11 uur 24. Plots gaat de zee open bij de Panthers en kan China counteren. De voorzet in de cirkel wordt gelukkig opgevangen door kapitein Nelen. .
  13. 11 uur 22. Fysiek lijken de Red Panthers sterker dan China. Kunnen ze dat overwicht ook omzetten in een ruimere voorsprong op het scorebord?
  14. 11 uur 19. De Belgen dringen aan: Sinia vindt Ballenghien in de cirkel. Haar schot vanuit een scherpe hoek wordt gestopt door de Chinese doelvrouw Li.
  15. 11 uur 18. Deviatie Versavel net naast. Een lage voorzet van Gerniers wordt naar waarde geschat door Versavel, maar haar deviatie verdwijnt langs de verkeerde kant van de paal. België was weer dicht bij de 0-2.
  16. 11 uur 15. Einde derde kwart: 0-1. De Red Panthers waren in het derde kwart niet meer zo dominant, maar de Belgische voorsprong kwam enkel door een Chinese strafcorner in gevaar. In het vierde kwart moeten de Belgen proberen om de voorsprong nog wat uit te diepen.
  17. 11 uur 10. De eerste strafcorner voor China levert geen doelpunt op.
  18. 11 uur 08. "Er is geen enkele reden om de beslissing te veranderen en België is zijn recht op de videoscheidsrechter kwijt", dat is het oordeel van de videoscheidsrechter.
  19. 11 uur 07. Onnodig Belgisch balverlies en dat levert China een strafcorner op. De Red Panthers vragen de hulp van de videoscheidsrechter.
  20. 11 uur 06. Puvrez heeft daarnet een Chinese stick tegen haar hoofd gekregen en moet even bekomen met een ijszak tegen het hoofd.