Red Panthers grijpen net naast halve finales op EK hockey

wo 21 augustus 2019 21:54
België
0-1
Spanje

De nationale hockeyvrouwen zijn er net niet in geslaagd om zich onder de laatste 4 te scharen op het Europees kampioenschap in Antwerpen. In hun laatste groepsmatch liepen ze tegen een nipte nederlaag aan tegen Spanje. Met een gelijkspel had het Belgische team de halve finales wel gehaald.

Voor de Red Panthers was een gelijkspel in de laatste groepsmatch voldoende om door te stoten. De druk lag dus in het Spaanse kamp, dat iets meer dadendrang toonde in een zeer flauwe eerste helft.

In het schaakspel speelden de nerveuze Belgische vrouwen zeer krampachtig en afwachtend, maar Spaanse furies kregen we in Antwerpen nu ook niet te zien. Na een kansarme eerste helft was 0-0 de logische ruststand.

De Panthers waren scherper na de pauze, maar kregen toch snel een ijskoude douche te slikken. Het was er bovendien eentje met een zure nasmaak, want de 0-1 was een half spookdoelpunt.

Geen enkel camerastandpunt kon de scheidsrechter aantonen dat de bal na de rommelige fase duidelijk over de lijn was, maar de arbitrage valideerde toch het doelpunt.

De Belgische vrouwen waren even van slag en Spanje rook bloed, maar op het einde van het derde kwart hadden de Belgen toch een goeie reactie in huis. Die opstoot had de Panthers moed moeten geven voor het laatste kwart, maar Spanje tikte de match volwassen uit. Ook de scheidsrechter hielp niet echt een handje.

Een slotoffensief zat er niet in, waardoor de Panthers met een kater achterblijven. Ze begonnen wel goed aan dit EK met een stunt tegen Nederland, maar konden in de match van de waarheid te weinig hun wil opleggen. Na deze anticlimax wordt de route naar de Spelen in Tokio ook weer wat complexer.

Het dubieuze doelpunt dat de match besliste:

21:54

België is uitgeschakeld!

Einde verhaal voor de Panthers: ze verliezen met 0-1 en sneuvelen in de groepsfase. Het doelpunt heeft een wrange nasmaak, maar de Belgen hebben te weinig gecreëerd om aanspraak te maken op meer. Dit is toch een flinke ontgoocheling. We zien tranen van verdriet en ontgoocheling. Ook met het oog op de Spelen en hun ranking doen de Belgische vrouwen een slechte zaak.
21:53
Nog 1 minuut: het is nu een alles-of-nietskwestie.
21:52
Spanje is de match volwassen aan het uitspelen, maar laat nu wel dé kans liggen op 0-2. Wat doen de Panthers met die levenslijn?
21:51

Wanneer komen we eens echt voor de goal? We hebben nog 3 minuten.

Eddy Demarez
21:49
De Belgische doelvrouw D'Hooghe heeft haar stek afgestaan aan een extra veldspeelster. Een goeie tegenaanval kan nu natuurlijk fataal zijn, maar de Belgen moeten iets uit hun hoed toveren.
21:47

Nog 5 minuten

We snijden de minuten van de waarheid aan. Eén goeie aanval, meer hebben we niet nodig. Maar de Belgische vrouwen botsen steeds weer op de Spaanse organisatie. Lukt het met een vliegende keeper?
21:46
Toch een kansje dat uit de lucht komt vallen. Nelen kan uithalen, maar staat niet goed gepositioneerd.
21:45
Spanje mag nog eens aanleggen met een 4e strafcorner. De actie wordt afgefloten. België moet sneller naar de overkant: nog 8 minuten.
21:41
Er zijn 5 minuten weggetikt en echt goed oogt het niet. Een stormloop hebben we zeker nog niet gezien. Houden de Panthers hun stressniveau nu onder controle?
21:38
Hoe geslepen is Spanje? Zijn ze in staat om dit laatste kwart uit te tikken? Nog eens herhalen: Spanje stoot alleen door met een zege, voor België is een gelijkspel voldoende.
21:34

Einde Q3 (45'): 0-1

De Belgen balanceren op de rand van de uitschakeling na een twijfelachtig Spaans doelpunt. Geen enkel camerastandpunt kon bevestigen dat de bal over de lijn was. De reactie in het slot van het derde kwart moet de Belgische vrouwen wel vertrouwen geven. Een gelijkmaker volstaat om door te stoten.
21:33
De Belgische vrouwen zijn hun rug aan het rechten. Maar wie vindt de sleutel die past op de Spaanse deur?
21:31
De Panthers zijn veel meer aanwezig in de wedstrijd. Dat was overigens ook al zo voor het doelpunt. Maar kansen afdwingen blijft een lastige opdracht. We kruipen naar het einde van het derde kwart.
21:29
De Spaanse vrouwen pakken uit met hun handelsmerk: de snelle counter. Doelvrouw D'Hooghe blust het brandje. Er hangt een doelpunt in de lucht.
21:28

De scheidsrechters flikken ons hier een tweede keer in dit kwart.

21:26
Versavel snelt de cirkel in en zoekt dan geduldig naar een strafcorner. Die versiert ze ook, maar de poging levert niets op, ook al omdat de scheidsrechter de nabeurt wel heel snel affluit. Weg kans, want dit was geen correcte tussenkomst.
21:24

D'Hooghe houdt België recht

Spanje ruikt bloed, want de Belgen zijn van slag. Een tweede tegengoal kan het begin van het einde zijn. De Spaanse vrouwen krijgen een strafcorner, D'Hooghe pakt uit met een hele goeie redding.
21:22
De Belgische vrouwen waren niet eens zo slecht begonnen aan het derde kwart, maar dit zal toch wel een tik zijn. Ze moeten het geweer nu van schouder veranderen. Een voordeel: er is nog voldoende tijd.