• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Panthers grijpen net naast halve finales op EK hockey

  einde
  01

  De nationale hockeyvrouwen zijn er net niet in geslaagd om zich onder de laatste 4 te scharen op het Europees kampioenschap in Antwerpen. In hun laatste groepsmatch liepen ze tegen een nipte nederlaag aan tegen Spanje. Met een gelijkspel had het Belgische team de halve finales wel gehaald.

  Voor de Red Panthers was een gelijkspel in de laatste groepsmatch voldoende om door te stoten. De druk lag dus in het Spaanse kamp, dat iets meer dadendrang toonde in een zeer flauwe eerste helft.

   

  In het schaakspel speelden de nerveuze Belgische vrouwen zeer krampachtig en afwachtend, maar Spaanse furies kregen we in Antwerpen nu ook niet te zien. Na een kansarme eerste helft was 0-0 de logische ruststand.

   

  De Panthers waren scherper na de pauze, maar kregen toch snel een ijskoude douche te slikken. Het was er bovendien eentje met een zure nasmaak, want de 0-1 was een half spookdoelpunt.

   

  Geen enkel camerastandpunt kon de scheidsrechter aantonen dat de bal na de rommelige fase duidelijk over de lijn was, maar de arbitrage valideerde toch het doelpunt.

   

  De Belgische vrouwen waren even van slag en Spanje rook bloed, maar op het einde van het derde kwart hadden de Belgen toch een goeie reactie in huis. Die opstoot had de Panthers moed moeten geven voor het laatste kwart, maar Spanje tikte de match volwassen uit. Ook de scheidsrechter hielp niet echt een handje. 

   

  Een slotoffensief zat er niet in, waardoor de Panthers met een kater achterblijven. Ze begonnen wel goed aan dit EK met een stunt tegen Nederland, maar konden in de match van de waarheid te weinig hun wil opleggen. Na deze anticlimax wordt de route naar de Spelen in Tokio ook weer wat complexer. 

  Het dubieuze doelpunt dat de match besliste:

  Fase per fase

  1. 21 uur 54. België is uitgeschakeld! Einde verhaal voor de Panthers: ze verliezen met 0-1 en sneuvelen in de groepsfase. Het doelpunt heeft een wrange nasmaak, maar de Belgen hebben te weinig gecreëerd om aanspraak te maken op meer. Dit is toch een flinke ontgoocheling. We zien tranen van verdriet en ontgoocheling. Ook met het oog op de Spelen en hun ranking doen de Belgische vrouwen een slechte zaak. .
  2. 21 uur 53. Nog 1 minuut: het is nu een alles-of-nietskwestie.
  3. 21 uur 52. Spanje is de match volwassen aan het uitspelen, maar laat nu wel dé kans liggen op 0-2. Wat doen de Panthers met die levenslijn? .
  4. 21 uur 51. Wanneer komen we eens echt voor de goal? We hebben nog 3 minuten. . Eddy Demarez.
  5. 21 uur 49. De Belgische doelvrouw D'Hooghe heeft haar stek afgestaan aan een extra veldspeelster. Een goeie tegenaanval kan nu natuurlijk fataal zijn, maar de Belgen moeten iets uit hun hoed toveren. .
  6. 21 uur 47. Nog 5 minuten. We snijden de minuten van de waarheid aan. Eén goeie aanval, meer hebben we niet nodig. Maar de Belgische vrouwen botsen steeds weer op de Spaanse organisatie. Lukt het met een vliegende keeper? .
  7. 21 uur 46. Toch een kansje dat uit de lucht komt vallen. Nelen kan uithalen, maar staat niet goed gepositioneerd. .
  8. 21 uur 45. Spanje mag nog eens aanleggen met een 4e strafcorner. De actie wordt afgefloten. België moet sneller naar de overkant: nog 8 minuten.
  9. 21 uur 41. Er zijn 5 minuten weggetikt en echt goed oogt het niet. Een stormloop hebben we zeker nog niet gezien. Houden de Panthers hun stressniveau nu onder controle? .
  10. 21 uur 38. Hoe geslepen is Spanje? Zijn ze in staat om dit laatste kwart uit te tikken? Nog eens herhalen: Spanje stoot alleen door met een zege, voor België is een gelijkspel voldoende.