• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions verslaan Nederland en bereiken finale Pro League hockey

  einde
  31

  De Belgisch hockeymannen hebben zich geplaatst voor de finale van de Pro League hockey, een prestigieus nieuw toernooi. In de groepsfase moest het 2 keer plooien voor Nederland, maar in de halve finale was de wereldkampioen wel op de afspraak.

  België was 2e geëindigd in de groepsfase, maar met Nederland als tegenstander had het het niet getroffen. Niet alleen moest het nu het fanatieke thuispubliek trotseren, maar ook de 2 verloren groepsduels zinderden nog na bij de Lions.

   

  Het was snel duidelijk dat beide landen een voorgeschiedenis hebben. In de 1e helft ging het er soms bits aan toe. Tussen de opstootjes in werd er ook nog 2 keer gescoord. Cosyns verlengde een strakke bal van Van Doren in doel, maar door defensieve onzekerheid hielp België Nederland toch weer in de match.

   

  Na de rust was Nederland aanvankelijk sterker. Geleidelijk aan namen de Lions toch weer over en met een briljante actie van Boon klommen ze opnieuw op voorsprong. Toen Hendrickx er niet veel later met een strafcorner ook nog 3-1 van maakte, was het pleit beslecht. Nederland drukte nog wel, maar België kon opnieuw rekenen op een ijzersterke doelman Vanasch.

  Verslag van België-Nederland

  "Tegen Australië mag het nog 10% beter"

  • Arthur Van Doren: "Inzet was vandaag het codewoord. Het was niet altijd even goed, maar we deden op het juiste moment de juiste dingen. De zege was toch verdiend. Tegen Australië zullen we toch nog een stap moeten zetten. Zij zijn in topvorm, maar wij zijn ook scherp en hebben nog energie over. Australië doet een aanval op onze 1e plaats op de wereldranglijst, maar die willen wij niet zomaar afgeven.

   

  • Alexander Hendrickx: "Het was een goeie wedstrijd, heel fysiek. Ik raakte ook betrokken in een opstootje, maar die zaken gebeuren in het heetst van de strijd. Dat is al uitgepraat. De voorbije matchen hadden we niet ons beste spel getoond, maar nu stonden we er wel. En tegen Australië mag er nog 10% bij."

  Het was soms een potige bedoening

  Fase per fase

  1. 21 uur 46. België naar de finale! De Red Lions spelen het professioneel uit. Zondag mag België tegen Australië bikkelen om de titel. Nederland speelt de troostfinale tegen Groot-Brittannië.
  2. 21 uur 45. Het aftellen is begonnen, nog 60 seconden op de klok. Nederland ligt in de touwen.
  3. 21 uur 43. Nog 3 minuten. Nederland blijft voorlopig met zijn doelman spelen, terwijl de tijd begint te dringen en Oranje toch 2 doelpunten nodig heeft. Al kan het in het hockey soms snel gaan.
  4. 21 uur 39. Nederland timmert België nu met de rug tegen het eigen doel, maar daarin staat een opnieuw ijzersterke Vanasch.
  5. 21 uur 36. Het is nog niet voorbij. Vanasch houdt Nederland van de aansluitingstreffer. De sfeer wordt ook weer wat grimmiger. De Nederlanders lijken zich moeilijk te kunnen verzoenen met een nederlaag.
  6. 21 uur 35. GOAL: Vlam van Hendrickx. Er gaat dan toch eens een strafcorner binnen en het is er eentje van België. Hendrickx schuift de bal snoeihard onder doelman Blaak. 3-1, dit mag toch niet meer misgaan?
  7. 21 uur 30. We zijn in het laatste kwart aanbeland en België lijkt alles onder controle te hebben. Hoe lang wacht Nederland om alles of niets te spelen en bijvoorbeeld zijn keeper te wisselen voor een veldspeler?
  8. 21 uur 23. GOAL: Boon met de 2-1! Tom Boon brengt België met een individueel nummertje in de cirkel toch weer op voorsprong. Een magistraal doelpunt van de Belgische aanvaller.
  9. 21 uur 21. En ook Luypaert kan de Nederlandse doelman niet vloeren met een strafcorner. België zit wel weer in een betere fase.
  10. 21 uur 18. Net als bij Nederland komen ook bij België de strafcorners er niet uit vandaag. Zo blijft het spannend, al is Oranje nu dominanter dan in de 1e helft.