za 19 januari 2019 18:23
Spanje
2-2
België

De Belgische hockeyspelers zijn meteen onderuitgegaan in de Pro League, een nieuwe internationale competitie. De kersverse wereldkampioen en nummer 1 van de wereld gaf in de slotfase een 0-2-voorsprong uit handen tegen Spanje. In de shoot-outs kregen de Red Lions het deksel op de neus.

Doelpunten:

• 37'  Plennevaux 0-1
  • 55' Hendrickx 0-2 (sc)
  • 58' Rodriguez 1-2 (sc)
  • 60' Gonzalez 2-2
  • shoot-outs: 2-0 voor Spanje

0-2 op 5 minuten van het einde

Een maand na hun wereldtitel sneden de Red Lions vanmiddag de Pro League aan met een match in en tegen Spanje, de nummer 9 van de wereld. Het duurde even voor ze wakker schoten in Valencia.

Na slordig spel in het eerste deelden de Belgen prikjes uit in het tweede kwart. Briels, Van Aubel en Boon geraakten net niet voorbij de Spaanse goalie Cortes, onthoud die naam.

Na een afgekeurd doelpunt van Spanje in de tweede helft brak de wedstrijd open. Diepe spits Plennevaux had genoeg aan een halve kans. Met zijn rug naar het doel opende hij de score voor België 0-1.

In de slotfase maakte strafcornerspecialist Hendrickx er 0-2 van met een knoertharde sleep in de hoek. Met nog 5 minuten op de klok leek de buit binnen.

La Remontada

Toch gaf de wereldkampioen de voorsprong nog uit handen. In de 58e minuut maakte Rodriguez de aansluitingstreffer (1-2) met een strafcorner.

Spanje speelde alles of niks en ruilde zijn doelman voor een extra veldspeler. Dat rendeerde. Op 10 seconden van het einde dwong Gonzalez shoot-outs af na geklungel in de Belgische verdediging.

Daarin gingen de Lions helemaal onderuit. Geen enkele Belg geraakte voorbij de ervaren Spaanse goalie Cortes, terwijl Romeu en Iglesias wel scoorden voor de thuisploeg.

Volgend weekend kunnen de Belgen hun valse start uitwissen. Dan spelen ze in en tegen olympisch kampioen Argentinië, 's werelds nummer 4.

Bondscoach: "Iets te ver gegaan in het experimenteren"

• Thomas Briels: "Dit was dom en onnodig. De eerste helft was het wat wennen met al die wissels, maar vanaf de tweede helft ging het goed en waren we beter dan Spanje. Maar door een onterechte strafcorner kwamen ze toch weer in de match."

• Shane McLeod (bondscoach): "Ik ben tevreden van onze 2e helft, behalve dan de laatste 2 minuten. We hebben hier 2 punten weggegooid. We hebben veel dingen uitgeprobeerd en als we 2-1 hadden gewonnen, had dat goed uitgepakt. Maar nu moeten we misschien concluderen dat we iets te ver zijn gegaan in het experimenteren."

De eerste matchen van de Red Lions vinden allemaal buitenshuis plaats. En die zijn niet meteen bij de deur. Na de nederlaag in Spanje vliegt de wereldkampioen naar Argentinië (26 januari), Nieuw-Zeeland (1 februari) en Australië (3 februari). In totaal zullen de Belgen 75 uur onderweg zijn. Tussendoor spelen ze hockey.

14:40

Afgelopen, België verliest na shoot-outs

Het is afgelopen, ook Van Aubel krijgt de shoot-out er niet in. De wereldkampioen gaat de boot in bij Spanje: 2-2 (shoot-outs: 2-0).
14:39
De Belgen leven nog, nummer 4 van Spanje gaat er niet (op tijd) in. Florent Van Aubel moet nu wel scoren.
14:39
Neen, de Belgen bakken er niks van. Ook De Sloover botst op Cortes.
14:38
De derde van Spanje gaat er niet in, met dank aan Vanasch.
14:37

Shoot-outs: 2-0 voor Spanje

Ook Kina scoort niet. Na 2 pogingen staat België 2 shoot-outs in het krijt.
14:37
De Spanjaarden missen niet. De shoot-out van Iglesias rolt tergend traag in doel: 2-0.
14:36
Wegnez mist de eerste shoot-out na een potig duel met de Spaanse goalie.
14:33
Het staat 1-0 voor Spanje. Vanasch stopt Romeu foutief af en moet zich nadien gewonnen geven vanaf de stip.
14:28

1 of 2 punten?

De Belgen zullen alleszins niet met het maximum van de punten beginnen aan de Pro League. Als ze de shoot-outs winnen, krijgen ze er 2 en geen 3. De verliezer krijgt 1 punt.
14:25

La Remontada: 2-2

Onwaarschijnlijk, met nog 10 seconden op de klok maakt Spanje er in de kluts nog 2-2 van. We krijgen shoot-outs.
14:23
Spanje speelt alles of niets. De doelman maakt plaats voor een extra veldspeler.
14:22

Eerredder Spanje: 1-2

Ook de Spanjaarden staan op het scorebord. Op ruim 2 minuten van het einde werken ze een strafcorner binnen. Wordt het nog spannend voor de wereldkampioen?
14:15

Knoertharde 0-2

De buit is binnen voor de Lions. Hendrickx sleept de eerste Belgische strafcorner knoerthard in de hoek, Spanje ligt tegen het canvas.
14:10
De thuisploeg komt er een keer uit, maar gelukkig is Hendrickx bij de les. De verdediger werkt de bal ijzig kalm weg voor doel.
14:08
De Spanjaarden beginnen te jammeren en krijgen het aan de stok met de wedstrijdleiding.
14:08
14:06
De Red Sticks zijn als de dood voor een tweede tegendoelpunt en zakken diep terug. Vinden de Red Lions een gaatje?
14:03

3e kwart: 0-1

De Red Lions sluiten het derde kwart af met een voorsprong. Na een afgekeurd doelpunt van Spanje schoten de Belgen wakker. Met zijn rug naar het doel opende de Belgische spits Plennevaux de score.