De Roey eindigt zo wisselvallig als het weer, Ko slaat net niet iedereen ko

  Het olympische golftoernooi is een kolfje naar de club van de Amerikanen geworden. Na Xander Shauffele bij de mannen was Nelly Korda de beste bij de vrouwen op de Kasumigaseke Country Club. Op de slotdag kon ze haar opzittende belaagsters Ko en Inami nipt afhouden. Onze landgenote Manon De Roey begon haar olympische avontuur met twee schitterende dagen, maar zakte gisteren en vandaag weg naar de 46e plaats.

  Eindstand

      score R1 R2 R3 R4
  1. Nelly Korda (VS) -17 67 62 69 69
  2. Mone Inami (Jap) -16 70 65 68 65
  3. Lydia Ko (NZe) -16 70 67 66 65
  46. Manon de Roey +2 71 67 74 74

  De Amerikaanse Nelly Korda, de dochter van de Tsjechische tennisser en Australian Open-winnaar Petr Korda, legde de basis voor haar olympische triomf tijdens de tweede dag. Daarin putte ze zich naar een onwaarschijnlijke score van 9 onder par, met onder meer 9 birdies, een eagle (en afsluitend een double bogey).

   

  Op de slotdag kreeg ze het nog even benauwd door een nieuwe double bogey op de zevende hole, maar drie opeenvolgende birdies loodsten haar met één slag voorsprong toch naar de gouden medaille.

   

  De strijd om het zilver was nog ongemeen spannender, met twee fantastisch finishende golfsters in de hoofdrol. De Nieuw-Zeelandse Lydia Ko en de Japanse Mone Inami bliezen al hun concurrentes van het podium met een slotronde van 6 onder par. Na vier dagen telden ze allebei 268 slagen, dus nog extra play-off-tijd om zilver. Daarin toonde thuisspeelster Inami zich het koelbloedigst. Ko moet na zilver in Rio nu dus tevreden zijn met brons.

  Olympisch droomdebuut voor De Roey, terugval in tweede wedstrijdhelft

  Onze landgenote Manon De Roey bekende "heel zenuwachtig" te zijn voor haar olympische debuut, maar daar was aanvankelijk niets van te merken. In een uiterst broeierige temperatuur van 35° Celsius werkte ze haar eerste ronde af in par. Op de tweede dag schoof onze landgenote zelfs op naar de 11e plaats door vijf van haar laatste zes holes te birdiën.

   

  De Roeys tweede wedstrijdhelft was helaas iets minder vloeiend. Gisteren wisselde ze drie birdies af met dubbel zoveel bogeys (wat haar terugdrong naar de 34e plaats) en ook vandaag was ze net zo wisselvallig als het weer (de wedstrijd werd even stilgelegd door bliksemgevaar). Uiteindelijk legde onze landgenote met een totaalscore van 3 boven par beslag op de 46e plaats.

  Bekijk de knappe hole-in-one van de Marokkaanse Maha Haddioui:

  Golf op de Olympische Spelen

  1. 06 uur 45. Ook slotdag van De Roey is wisselvallig. Na twee uitstekende rondes, heeft Manon De Roey nu voor de tweede opeenvolgende dag een rondje van +3 laten optekenen. Ze sloeg vandaag drie birdies en een double bogey (op hole 6, waar ze in de rough verzeilde en een penalty toegekend kreeg). De Roey - die hier vooral ervaring wou opdoen en genieten - eindigt op de 46e plaats. .
  2. 07-08-2021.
  3. 07 uur 28. Mindere dag voor Manon De Roey. Onze Belgische deelneemster Manon De Roey heeft er een wisselvallige voorlaatste dag opzitten. Ze wisselde drie birdies (op holes 5, 6 en 17) af met dubbel zoveel bogeys (op holes 3, 4, 8, 9, 14 en 18). Vooral de negende hole ligt De Roey niet, want daar moest ze nu al voor de derde dag op een rij een slag inleveren. In de tussenstand zakt De Roey van de 11e naar de 34e plaats. Met een totaalscore van -1 is een podiumplaats sowieso gaan vliegen. Al was dat ook niet De Roeys doel op haar eerste Spelen. Ze wilde vooral genieten. .
  4. 07 uur 26. Korda blijft kordaat op kop, vooral spannend om brons. Ze had geen zo'n begenadigde dag als gisteren (toen ze haar ronde afwerkte in 9 onder par), maar met een rondje in twee onder par blijft de Amerikaanse major-winnares Nelly Korda wel de rangschikking aanvoeren met 15 slagen onder het baangemiddelde. Voor aanvang van de slotronde heeft ze drie slagen voorsprong op de Indiase Aditi Ashok. De strijd om de bronzen plok ligt nog wagenwijd open. Vier speelsters staan op -10 en ook de drie speelsters die op -8 staan, zijn zeker nog niet kansloos. .
  5. 06-08-2021.
  6. 08 uur 54. Sterke De Roey schuift de subtop binnen. Manon De Roey was gisteren al tevreden met haar rondje in par, maar vandaag kan ze nog veel meer jubelen. Met dank aan een verbluffende back nine, waarbij ze op vijf van de laatste zes holes een birdie sloeg door excellent te putten, tekent ze haar scorekaart af met 67 slagen, vier onder par. Daarmee springt ze naar een gedeelde elfde plaats. De kloof richting de medailles is wel groot, want ook haar concurrentes haalden hun beste golf boven. De Amerikaanse major-winnares Nelly Korda leidt de dans met -13, gevolgd door een trio (de Indische Ashok en de twee Deense dames Koerstz Madsen en Pedersen) met -9. .
  7. 08 uur 49. Hole-in-one! Op de zevende hole heeft de Marokkaanse Maha Haddioui maar één slag nodig vanaf 149 meter:.

   Hole-in-one! Op de zevende hole heeft de Marokkaanse Maha Haddioui maar één slag nodig vanaf 149 meter:

  8. 05-08-2021.
  9. 08 uur 54. Tevreden De Roey begint met rondje in par. Onze landgenote Manon De Roey geeft toe dat ze met de nodige zenuwen aan haar olympische avontuur begon, maar daar was niets van te merken. Op de eerste acht holes presteerde ze uitstekend met twee birdies.  Op holes 9 en 10 liet ze een steekje vallen, waardoor ze haar eerste ronde eindigt met 71 slagen, perfect het gemiddelde van de baan. Daarmee staat ze voorlopig gedeeld 23e. Het was vandaag trouwens enorm heet op de golfbaan. De temperatuur piekte tot 35 graden Celsius. "Op de Tour spelen we wel vaker in zo'n warmte, dus ik ben dat wel gewoon", vertelt De Roey. .
  10. 08 uur 52. Bekijk de samenvatting van De Roeys eerste ronde:.

   Bekijk de samenvatting van De Roeys eerste ronde:

  11. 08 uur 51. Ik ben heel tevreden met mijn resultaat. Het is een hele eer om hier te zijn, dus ik wil vooral genieten. Ik heb er heel veel goesting in. Vooral op de eerste hole was ik wel zenuwachtig. Manon De Roey.
  12. 08 uur 50. Het deelnemersveld is heel sterk. Twaalf van de eerste vijftien speelsters op de wereldranking zijn hier. Als ik de top 20 haal, ben ik tevreden, maar ik ga proberen om nog hoger te eindigen. Ik heb vandaag een paar tee shots gemist, dus daar ga ik morgen aan werken. Manon De Roey.
  13. 08 uur 49. De baan is fantastisch! Ze speelt redelijk lang, maar dat is in mijn voordeel, want ik sla iets verder dan gemiddeld. Manon De Roey.
  14. 08 uur 46. De Roey: "Heel tevreden over m'n eerste dag".

   De Roey: "Heel tevreden over m'n eerste dag"

  15. 08 uur 45. Dames aan de slag! Nu Xander Shauffele zijn gouden medaille opgehaald heeft, zijn de golfsters vier dagen lang aan zet. Onze landgenote Manon De Roey popelt om haar olympisch debuut te maken. De Zuid-Koreaanse Inbee Park is de titelverdedigster. .