Max Verstappen is de snelste in de allereerste sprintrace in de F1

  Max Verstappen start zondag vanaf de pole in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de allereerste sprintrace in de Formule 1. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton moest vrede nemen met de tweede plaats.

  De GP van Silverstone kreeg vandaag geen traditionele kwalificatie te zien. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 moest een "sprintrace" namelijk de startposities bepalen. 


  Een sprintrace kan het best gezien worden als een ingekorte traditionele F1-race. Terwijl in een Grote Prijs minimaal 305 kilometer wordt afgelegd, moeten de rijders namelijk amper 100 kilometer afleggen.

   

  Hoewel Hamilton vanaf de pole mocht starten, was het toch Verstappen die in zijn zog het best vertrok. De Nederlander nam meteen de leiding over en sloeg vervolgens enkele verwoede inhaalmanoeuvres van de Brit succesvol af.

   

  Met amper 17 rondes was plaatsgewin beperkt in Silverstone en toen Perez de McLaren van Norris dan toch eens onder druk zette, vloog hij volledig uit de bocht. Dat de Mexicaan uiteindelijk ook moest opgeven, maakte het alleen nog maar erger voor Red Bull.

   

  Voorin hield Verstappen ondertussen Hamilton op een veilige afstand, waardoor de Nederlander naast de pole ook meteen 3 WK-punten op zak stak. Hamilton (2 punten) en Bottas (1 punt) vervolledigden het podium.

  Verstappen: "Ik kende een zeer goede start"

  Max Verstappen (1e, Red Bull): "Ik kende een zeer goede start en vocht daarna fel voor de 1e plaats met Lewis (Hamilton). Je kon aan de banden dan ook zien dat we alles moesten geven vandaag. Ik denk dat het morgen een zeer leuke race wordt en ik kijk er alvast naar uit."

   

  Lewis Hamilton (2e, Mercedes): "Eerst en vooral wil ik de fans bedanken. De energie die ze brachten vandaag was geweldig. Ik vind het daarom jammer dat ik ze de overwinning niet heb kunnen schenken. Ik heb nochtans alles gegeven. Morgen gaan we er opnieuw voor, maar Red Bull is echt heel sterk."

  Sprintrace Silverstone

  1. 18 uur . Verstappen wint. Verstappen verzekert zich van de pole morgen. Hamilton, Bottas, Leclerc en Norris volgen in zijn zog. .
  2. 17 uur 59. Perez out. Perez moet met pech opgeven. De Mexicaan start morgen helemaal achteraan op Silverstone. .
  3. 17 uur 57. Laatste ronde. Verstappen gaat de laatste ronde in. Met een 1e plek vandaag steekt de Nederlander al 3 punten op zak. Hamilton en Bottas scoren respectievelijk 2 punten en 1 punt. .
  4. 17 uur 55. Hamilton lijkt de strijd te hebben opgegeven. Met een kloof van 3 seconden en nog 2 ronden te gaan, kan alleen pech de Nederlander nog van de pole houden morgen. .
  5. 17 uur 54. Vettel op 8. De DRS van Vettel levert voorlopig weinig op. De Duitser blijft hangen op plek 8. .
  6. 17 uur 53. Vettel met DRS? Vettel probeert Alonso onder druk te zetten, maar de Spanjaard verdedigt zijn positie voorlopig knap. Gaat Vettel er op het rechte stuk met zijn DRS nog voorbij? .
  7. 17 uur 50. Hamilton blijft op 2 seconden hangen van Verstappen. De wereldkampioen geeft alles om het gat toch nog dicht te rijden, maar lijkt genoegen te moeten nemen met plek 2. .
  8. 17 uur 48. Verstappen blijft de race voorin ondertussen controleren. Hamilton zet dan wel de snelste rondetijd neer, maar met nog maar 6 rondes te gaan, wordt het moeilijk voor de Brit. .
  9. 17 uur 46. Ricciardo voorbij Alonso. Ricciardo gaat voorbij Alonso met een knap staaltje racen. De Australiër springt naar plek 6. .
  10. 17 uur 45. Jury onderzoekt incident. Een incident tussen Sainz en Russell wordt voorlopig onderzocht door de jury. Wordt een van beide heren nog enkele plaatsjes teruggezet na de race? .
  11. 17 uur 44. Hamilton op 2 seconden van Verstappen. Verstappen zet Hamilton op 2 seconden. De Nederlander lijkt zonder ongelukken op weg naar een nieuwe pole. .
  12. 17 uur 42. Ondertussen zijn er nog maar 10 rondes te rijden. Het is toch wennen aan deze sprintrace, waarin er toch iets harder gestreden wordt dan de rijders vooraf lieten uitschijnen. .
  13. 17 uur 41. Slipper Perez. Sergio Perez probeert Norris onder de druk te zetten, maar glijdt dan volledig van de baan.  De Mexicaan kan zijn Red Bull wel nog uit de muur houden, maar rijdt momenteel op een 19e plek.  .
  14. 17 uur 40. Verstappen zet nu ook de snelste lap neer in deze sprintrace. Kan Hamilton de Nederlander nog van de pole houden? .
  15. 17 uur 38. Na Bottas zien we Leclerc en Alonso de top 5 vervolledigen. Voorlopig blijft Verstappen nog steeds de leider. .
  16. 17 uur 35. "Mazespin". In de herhaling zien we de Haas van Mazepin opnieuw spinnen. De Rus doet zijn bijnaam alle eer aan. .
  17. 17 uur 34. Hamilton zet fel druk op de Red Bull van Verstappen, maar voorlopig wil de Nederlander van geen wijken weten.  Ondertussen probeert Bottas de aansluiting te maken bij zijn ploegmaat. .
  18. 17 uur 34. Verstappen start uitstekend! Verstappen neemt meteen de leiding over van Hamilton. De Brit schiet slecht uit de startblokken. .
  19. 17 uur 33. START. We zijn eraan begonnen in Silverstone! Wie wint de 1e sprintrace ooit in de Formule 1? Binnen 17 rondjes weten we het. .
  20. 17 uur 19. Pole voor Hamilton. Lewis Hamilton start vanaf de pole straks. Tijdens de kwalificaties was de Brit iets sneller dan Max Verstappen. De Nederlander krijgt het vuilere deel van de baan voor zich. Bottas begint vanaf plek 3. Zullen beide racers straks risico's durven nemen? .