Hamilton triomfeert op Silverstone na crash van rivaal Verstappen

Lewis Hamilton heeft de strijd om de wereldtitel weer helemaal opengegooid. In de GP van Groot-Brittannië verdween WK-leider Max Verstappen al in de 1e ronde na een tik van Hamilton, die na de herstart naar de overwinning reed.

Voor WK-leider Max Verstappen kon de race op Silverstone niet slechter beginnen. De Nederlander, winnaar van de laatste drie races, ging al in de eerste ronde van de baan na contact met Lewis Hamilton in een nagelbijtend duel.

 

Hamilton kreeg een straf van tien seconden, maar was daar niet door uit zijn lood geslagen. Na de herstart rukte hij in geen tijd op naar Charles Leclerc, die de leidersplaats had overgenomen na het incident tussen de WK-kemphanen.

 

Leclerc begon met een voorsprong van negen seconden aan de laatste acht ronden, maar vrij snel was duidelijk dat Hamilton veel sneller onderweg was dan de Monegask.

 

Een nagelbijter werd het niet, want met nog twee ronden op de teller vloog Hamilton voorbij Leclerc naar de leidersplaats. 

 

Dankzij zijn 8e zege op Silverstone, is de WK-strijd plots weer wat spannender. Het verschil tussen Hamilton en Verstappen is nu 8 punten in het voordeel van de Nederlander.

Uitslag GP van Groot-Brittannië:

Hamilton: "Begin was agressief langs beide kanten"

"Het begin was agressief van beide kanten, maar volgens mij zat ik naast Max in de bocht", vertelt Lewis Hamilton over de cruciale fase met Verstappen. Aan een schuldbekentenis dacht hij allesbehalve.

 

"Op dit moment denk ik niet dat ik me moet excuseren. Ik hoorde dat Max in het ziekenhuis lag en dat maakte me wel ongerust. Het is uiteraard niet mijn bedoeling geweest om hem te kwetsen."

 

"Ik zal hem zeker nog contacteren om te checken of alles goed gaat. Nu zijn de emoties hoog bij iedereen en moeten we allemaal een stapje terugzetten."

 

"Toen ik jonger was, was ik ook heel agressief op het circuit. Misschien niet zo agressief zoals Max. Ik ben wat ouder nu en besef dat het kampioenschap een marathon is en geen sprint."

 

Ook over de race had Hamilton nog wat woorden over. "Het was een moeilijke race, maar dankzij het publiek en geweldig teamwork hebben we gewonnen. Het thuispubliek is het beste. Een droom wordt werkelijkheid", zei hij nog na zijn 8e zege voor eigen volk.

GP van Groot-Brittannië

 1. 18 uur 01. Hamilton doet gouden zaak! Hamilton geeft de zege niet meer weg voor eigen volk. Hij nadert in de WK-stand tot op 8 punten van Max Verstappen, die vandaag uiteraard geen enkel punt pakt.  Leclerc, die fantastisch reed vandaag, is tweede, Bottas maakt het podium vol. .
 2. 17 uur 59. In zijn veel snellere Mercedes rijdt Hamilton snel weg van Leclerc. Zelfs Tom Cruise wordt er gek van in de Mercedes-renstal. .
 3. 17 uur 58. Hamilton doet het! Hamilton gaat voorbij Leclerc in de 50e van 52 ronden. De droom van de Ferrari-rijder spat uiteen. .
 4. 17 uur 57. Het thuispubliek wordt gek. Raakt Hamilton nog voorbij Leclerc? Nog drie ronden. .
 5. 17 uur 55. 1"674, Hamilton kan bijna DRS gebruiken. De Ferrari van Leclerc lijkt een hapklare brok. .
 6. 17 uur 54. 47/52: daar is het duel. Hamilton ziet Leclerc nu voor zich rijden. We krijgen nog een duel van 5 ronden. .
 7. 17 uur 52. De auto van Leclerc is niet snel genoeg, zo lijkt het. Hamilton komt snel dichterbij en wordt luid aangemoedigd door het thuispubliek. .
 8. 17 uur 51. 4"095: dat is het tijdsverschil nog. Als Hamilton toch nog wint, is het zijn 8e zege op Silverstone. .
 9. 17 uur 49. 44/52: Spannend! Nog 8 ronden te gaan en het verschil is nu 5"425. Leclerc rijdt telkens zijn snelste ronde van de race, maar Hamilton doet elke keer beter dan zijn prooi. .
 10. 17 uur 46. Het verschil tussen Leclerc en Hamilton zakt zienderogen. Kan de Monegask zijn mooie liedje uitzingen tot de finish? .
 11. 17 uur 45. Kan Hamilton nog winnen? Hamilton heeft nog een achterstand van bijna 9 seconden goed te maken op Leclerc. Niet onmogelijk. .
 12. 17 uur 44. De jacht is open. Bottas krijgt in zijn oortje te horen dat hij niet mag "vechten" met de aankomende Hamilton. De Fin luistert braafjes en laat zijn ploegmaat passeren. .
 13. 17 uur 43.
 14. 17 uur 42. 40/52: nog 12 ronden. Perez gaat een tweede keer de pitstraat in. Hij lijkt daardoor zijn kansen op puntengewin te verspelen. .
 15. 17 uur 35. 35/52: Leclerc op weg naar de zege? Het verschil tussen Leclerc en Bottas blijft stabiel. Wie houdt de ontketende Ferrari-rijder nog van de zege? .
 16. 17 uur 33. Top drie op dit moment:. 1. Charles Leclerc 2. Valtteri Bottas - +9"486 3. Lewis Hamilton - +4"209 .