Ga naar de inhoud
Bottas
Bottas wint zijn eerste GP in Rusland.

Bottas schenkt Mercedes vierde zege op rij in Rusland

 zo 30 april 2017 17:35

Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Rusland gewonnen. De Fin stuurde zijn Mercedes naar zijn eerste zege in de Formule 1. Een jagende Sebastian Vettel moest tevreden zijn met een tweede plaats. Stoffel Vandoorne reed een solide race zonder problemen en finishte als 14e.

Uitslag GP Rusland

1. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes in 1u28'08"743
2. Sebastian Vettel (Dui) Ferrari op 0"617
3. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari 11"000
4. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 36"320
5. Max Verstappen (Ned) Red Bull 1'00"416
6. Sergio Perez (Mex) Force India 1'26"788
7. Esteban Ocon (Fra) Force India 1'35"004
8. Nico Hülkenberg (Dui) Renault 1'36"188
9. Felipe Massa (Bra) Williams 1 ronde
10. Carlos Sainz Jr (Spa) Toro Rosso 1 ronde
11. Lance Stroll (Can) Williams 1 ronde
12. Daniil Kvijat (Rus) Toro Rosso 1 ronde
13. Kevin Magnussen (Den) Haas 1 ronde
14. Stoffel Vandoorne McLaren 1 ronde
15. Marcus Ericsson (Zwe) Sauber 1 ronde
16. Pascal Wehrlein (Dui) Sauber 2 ronden

Door een gridstraf moest Vandoorne vanop de allerlaatste plaats starten in Sotsji. Daarmee was hij wel nog altijd beter af dan zijn ploegmaat Fernando Alonso. De wagen van de Spanjaard liet het afweten tijdens de formatieronde en zijn race was voorbij voor ze begonnen was.

 

De start van de Grote Prijs was veelbelovend. Bottas profiteerde van een matige start van Vettel om van de derde naar de eerste plaats op te rukken. Lewis Hamilton kon geen plaatsen goedmaken en bleef hangen op de vierde plaats. 

 

Net achter de Ferrari -en Mercedes-rijders reden Grosjean en Palmer op elkaar. Daardoor moest Vandoorne een bocht afsnijden. Dat deed hij niet helemaal reglementair, wat hem op een straf van vijf seconden kwam te staan, maar dat zou hem uiteindelijk geen parten spelen.

 

Daarna verdween de spanning lange tijd uit de race. De verschillen waren te groot om strijd te zien. De pitstops zorgden voor een beetje spanning in de laatste 20 rondes, maar voor belangrijke veranderingen zorgden ze niet.

 

Bottas leek vrije baan te hebben naar zijn eerste zege, maar het venijn zat nog in de staart. Op zijn super softe banden kwam Vettel in de laatste rondes toch opeens nog opzetten. Hij naderde tot op minder dan een seconde van Bottas.

 

De laatste twee rondes waren nog heel spannend, maar Massa (ex-Ferrari) nam die spanning weg door Vettel in de weg te rijden.

"Min of meer het maximaal mogelijke. Nog veel werk", tweet Stoffel Vandoorne