• home
 • video
 • pas verschenen

  Räikkönen wint voor het eerst sinds 2013, Hamilton is nog geen wereldkampioen

  Lewis Hamilton moet nog even wachten op zijn vijfde wereldtitel. In de GP F1 van de VS werd de Brit 3e, concurrent Sebastian Vettel was 4e. Kimi Räikkönen (Ferrari) boekte zijn 1e zege sinds 2013. Max Verstappen reed van de 18e naar de 2e plaats. Stoffel Vandoorne eindigde 11e.

  De uitslag:

  Brokken bij de start, geweldig manoeuvre Räikkönen

  De start in Austin was de voorbode van een spektakelrijke race. Räikkönen legde de basis van zijn overwinning al in de eerste meters: hij ging polesitter Hamilton langs de binnenkant voorbij. Een geweldig manoeuvre van de Fin. 

   

  Dat had zijn Ferrari-maat Vettel ook nodig, zodat de Duitser kon oprukken. Vettel was van de 2e naar de 5e plaats gezet door een straf op vrijdag, maar hij was iets te gulzig in de achtervolging. Hij spinde na een raceincident met Ricciardo en moest vanaf de 15e plaats weer inhalen. Iedereen dacht toen dat Hamilton het WK wel over de streep zou trekken. Hij moest immers 8 punten meer halen dan Vettel om zeker te zijn van de titel.

   

  In de achterhoede van de start gebeurde ook heel wat. Zo waren we meteen Alonso kwijt na een botsing met Stroll.

  Hamilton komt 2 keer binnen, Räikkönen en Verstappen 1 keer

  De bandenstrategie speelde ook een bepalende rol. Hamilton wisselde al na 12 ronden zijn supersofts voor softs onder de virtual safety car, omdat de Red Bull van Ricciardo stilgevallen was. Hamilton reed resoluut naar de leiding, maar zouden de banden van zijn Mercedes het 44 ronden uithouden? Dat waagde hij toch niet. Toen hij in de 37e (van 56)  ronde nog eens binnenreed, kwam hij pas als 4e weer op de baan.


  Teammaat Bottas mocht hij passeren, maar Räikkönen en Verstappen, die allebei op een 1 stop-strategie stonden waren een ander paar mouwen. Vettel was opgerukt naar de 5e plaats, dus moest Hamilton nog een plaatsje winnen voor de titel.

   

  In de laatste ronden lag de top 3 binnen de 3 en zelfs 2 seconden. Er werd constant ge-DRS't, maar ze gaven elkaar geen duimbreed toe.

  Verstappen, van 18 naar 2, zet foutje in slot meesterlijk recht

  Tot Verstappen in de op 2 na laatste ronde even te wijd ging, gehinderd door zijn slijtende banden. Op meesterlijke wijze zette de Nederlander van Red Bull zijn foutje recht, hij hield met knap stuurwerk de pushende Hamilton achter zich. Räikkönen lachte in zijn vuistje en reed naar zijn 21e GP-zege. De vorige, in 2013, was nog voor Lotus Renault.

   

  Omdat ondertussen Vettel Bottas was voorbijgegaan, had Hamilton sowieso moeten winnen, zoals hij eigenlijk de voorbije 4 jaar gedaan had in Austin. Maar de Brit legde zich erbij neer: "We konden niet beter vandaag. Als team deden we het niet te best. We moeten eens kijken wat er misliep. Kimi en Max deden het echter geweldig. Ik was blij dat we nog eens écht konden racen." Volgende week in Mexico, de op 2 na laatste race, heeft Hamilton een nieuwe kans. Hij moet dan gewoon minstens 7e worden.

   

  In de achtergrond had Vandoorne even uitzicht op WK-punten. Hij reed een tijdje als 12e rond, maar een 2e pitsstop verknalde die ambitie. 13e was het deel van de Belg van McLaren. Maar door de diskwalificatie van Ocon en Magnussen steeg Vandoorne nog naar de 11e plaats.

  Fase per fase

  1. 21 uur 47. Räikkönen wint voor Verstappen en Hamilton. Lewis Hamilton moet minstens een week wachten op een 5e wereldtitel. Hij eindigt als 3e, maar Vettel ligt meteen achter hem. Kimi Räikkönen (Ferrari) wint op zijn 39e zijn eerste race sinds 2013. Max Verstappen is 2e. De Red Bull-Nederlander kwam van de 18e plaats.
  2. 21 uur 46. Vettel is Bottas voorbij. Dus Hamilton moet winnen. Maar dat zal niet gebeuren, want we zitten in de laatste ronde.