World Matchplay: Van den Bergh schakelt wereldkampioen uit richting halve finale

  Titelverdediger Dimitri Van den Bergh mag blijven dromen van een tweede eindzege op een rij op het World Matchplay, een van de meest prestigieuze dartstoernooien. Op weg naar de halve finale schakelde hij wereldkampioen Gerwyn Price uit met 16-9.

  Tegen Dave Chisnall gooide Dimitri Van den Bergh fantastisch, maar haperde zijn afwerking. Een euvel dat hij uit de wereld moest helpen voor zijn confrontatie met Gerwyn Price, de wereldkampioen en nummer 1 van de wereld.

   

  Dat zijn vorige match niet meer door zijn hoofd spookte, bewees Van den Bergh al snel. Price gaf "The Dreammaker" één kansje en hij sloeg genadeloos toe. De wereldkampioen was even uit zijn lood geslagen en in geen tijd keek hij tegen een 6-2-achterstand aan.

   

  Price, een voormalige rugbyspeler, spande zijn spieren op en maakte het snel weer spannend. Met 3 legs op rij haalde hij Van den Bergh van zijn wolk: 8-7. Door ook nog eens het traditionele dansje van "Dancing Dimi" na te apen probeerde hij in het hoofd te kruipen van de titelverdediger.

   

  Maar het had een averechts effect. Van den Bergh won maar liefst 6 legs op een rij, onder meer met een 11-darter, en kwam op één leg van de zege. Wereldkampioen Price kon nog even tegenstribbelen, maar "The Dreammaker" mag dromen van een tweede eindzege op rij: 16-9.

   

  In de halve finale wacht Krzysztof Ratajski. "The Polish Eagle" is op papier een pak eenvoudiger te vloeren dan de wereldkampioen. Ligt de weg naar de finale open?

  Van den Bergh: "Of ik de trofee ga pakken? Ik geloof erin"

  In een dolenthousiast interview kreeg Van den Bergh het publiek nog wat meer op zijn hand. "Op papier was het een heel sexy affiche: de titelverdediger tegen de wereldkampioen", zei hij. "Het publiek was geweldig, ze stonden meteen achter mij."

   

  "Price probeerde met zijn dansje een mentaal spelletje te spelen, maar ik moest er mee lachen. Hij probeerde het publiek zo aan zijn zijde te krijgen. Ik heb veel respect voor Price, maar ik kwam hier om te winnen. En oh my god, heb ik hem niet verslagen, zeker!"

   

  "Of ik de trofee ga pakken? Ik geloof erin, dus moet ik wel ja zeggen. Met dit publiek is de kans nog groter", besloot Van den Bergh, die zijn vriendin en familie nog bedankte.

  Fase per fase

  1. 22 uur 57. Van den Bergh maakt het af. Dimitri Van den Bergh staat in de halve finale van het World Matchplay. Hij schakelt de wereldkampioen uit met 16-9.  .
  2. 22 uur 55. Nog niet binnen. Dimitri Van den Bergh mist 3 pijlen op double 16 en moet nog even wachten om te vieren. Gerwyn Price komt terug tot 15-9. Maakt hij het nog spannend in het slot? .
  3. 22 uur 52. Gerwyn Price maakt te veel fouten en die straft Dimitri Van den Bergh genadeloos af. Hij kan het nu afmaken op zijn eigen leg. 15-8 .
  4. 22 uur 50. Nog 2 legs nodig. Van den Bergh komt op 14-8. Zijn ticket voor de halve finale ligt klaar. Kan hij het voor de neus van de wereldkampioen weggraaien? .
  5. 22 uur 48. Wat een wedstrijd van Van den Bergh. Er staat geen maat op Van den Bergh. Opnieuw snoept hij een leg af van Gerwyn Price. De Welshman weet niet meer van welk hout (darts)pijlen maken. De wereldkampioen staat 13-8 in het krijt tegen de titelverdediger. .
  6. 22 uur 42. Opnieuw 4 legs voorsprong: 12-8. Van den Bergh zat bij de vorige pauze wat in de penarie, maar heeft het weer helemaal rechtgezet. Hij bevestigt zijn break met een indrukwekkende leg, gooit in de bullseye en mag met een 12-8 even de coulissen in.  .
  7. 22 uur 39. Van den Bergh krijgt break cadeau. Bullseye lukt niet voor Van den Bergh om een break te forceren, maar na wat missers van Price kan hij het op double 9 wel afwerken. The Dreammaker staat weer wat dichter bij de halve finale met 11-8. .
  8. 22 uur 33. Een korte pauze heeft Van den Bergh deugd gedaan. Hij pakt zijn eigen leg en neemt opnieuw een 9-7-voorsprong. Maar op deze manier wordt het bibberen tot 16 legs. .
  9. 22 uur 28. 8-7. Met een dansje à la Van den Bergh viert Gerwyn Price zijn laatste break. The Dreammaker is nog niet klaar met de wereldkampioen, want hij maakt er 8-7 van. 3 legs op een rij, dat zal even aankomen bij Van den Bergh. .
  10. 22 uur 25. Price komt nog maar eens terug. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor Van den Bergh, maar bij het afwerken loopt het mis. Gerwyn "The Iceman" Price houdt het hoofd nu wel koel en komt terug tot 8-6. .
  11. 22 uur 24. 8-4. Van den Bergh kan meteen na een korte pauze wraak nemen op Price. Met een leg van 11 darts neemt hij opnieuw voorsprong en dat kan hij meteen ook bevestigen. Onze landgenoot is sterk bezig. .
  12. 22 uur 12. 6-4. Gerwyn Price pakt nog eens zijn eigen leg en kan met 180 nog eens druk zetten op Van den Bergh. Een eerste kans kan hij niet verzilveren, maar Van den Bergh geeft "The Iceman" nog een kans. De wereldkampioen komt één break terug: 6-4. .
  13. 22 uur 07. Van den Bergh kan opnieuw zijn break bevestigen. Onze landgenoot zit duidelijk in de zone en heeft een 6-2-voorsprong beet. .
  14. 22 uur 05. 5-2 voor Van den Bergh. Price laat het opnieuw afweten en lacht als een boer met kiespijn. De wereldkampioen ergert zich, maar het zal Dancing Dimi een worst wezen. Met double 9 maakt hij er 5-2 van. .
  15. 22 uur 03. Van den Bergh bevestigt (met wat geluk). Dimitri Van den Bergh kan zijn break vasthouden: 4-2. En dat heeft hij vooral te danken aan de missers van Price, die 2 kansen onbenut laat om gelijk te maken.  .
  16. 21 uur 56. Fantastische break: 2-3. Gerwyn Price mist verrassend op double 20 en dat is een kans die je Van den Bergh niet moet geven. Met triple 20 en double 18 maakt hij het dodelijk efficiënt af. 96 voor de break. .
  17. 21 uur 53. 2-2. De eerste 180 van de wedstrijd geeft "The Dreammaker" wat vertrouwen, maar bij het afwerken hapert het even. Van den Bergh heeft 7 pijlen nodig op double 12, maar heeft wat geluk dat Price een pijl mist op double 2 .
  18. 21 uur 50. Van den Bergh kan geen druk zetten, Price maakt het af met double 20. Het is wachten op een break voorlopig: 2-1. .
  19. 21 uur 48. Van den Bergh maakt er 1-1 van. Goed voor het vertrouwen: Van den Bergh maakt zijn eerste kans op een double meteen af. De double 16 kent geen geheimen voor de titelverdediger: 1-1. Wie het eerst aan 16 legs komt, stoot door naar de halve finale. .
  20. 21 uur 46. Daar is de eerste schreeuw. Gerwyn Price brengt zichzelf wat in een lastig parket bij de check-out, maar geeft Van den Bergh uiteindelijk geen kans om een break te forceren. Met double 18 brengt hij de stand op 1-0. En dan volgt zijn karakteristieke schreeuw. .