Van den Bergh knalt voor 2e jaar op rij naar finale World Matchplay

  Titelverdediger Dimitri Van den Bergh heeft zichzelf een kans gegeven om het World Matchplay een 2e keer op rij op zijn palmares te zetten. The Dreammaker speelde zeker niet perfect tegen Krzysztof Ratajski, maar strafte de vele fouten van de Pool wel af: 17-9. Zondag wacht Peter Wright in de finale.

  De eerste pijl van de wedstrijd van Van den Bergh gaat bijna altijd in de triple 20. Het is ondertussen bijna een cliché geworden. Dat het in de halve finale niet lukte, was een teken aan de wand. The Dreammaker maakte allesbehalve een droomstart.

   

  Terwijl Van den Bergh nog zijn ritme zocht, gooide de Pool Ratajski onverstoorbaar zijn doubles uit. Bij 4-1 bij de eerste onderbreking was het duidelijk: Dancing Dimi danste eerder een slow dan een swing. Zijn gemiddelde van 85,57 was onherkenbaar.

   

  Bij 6-2 bleek een dan nog zeldzaam foutje van Ratajski het keerpunt voor Van den Bergh. Hij tankte vertrouwen en begon steeds beter te gooien. Ratajski kreeg plots de ene tik na de andere. Met 8 legs op een rij ging hij van een 6-2-achterstand naar een 10-6-voorsprong.

   

  Ratajski sputterde nog even tegen, maar de Pool kreeg de vele fouten niet uit zijn spel. Tot groot jolijt van "The Dreammaker". Met nog eens 7 legs op een rij houdt hij zijn droom op een tweede eindzege recht. 

   

  In de finale wacht Van den Bergh hoe dan ook een zware opdracht. Peter Wright is dan de tegenstander. De nummer 2 van de wereld schakelde Michael van Gerwen, nummer 3, uit na een hoogstaande partij: 17-10.

  Van den Bergh: "Ik hou van het publiek"

  Als een echte volksmenner schreeuwde Dimitri Van den Bergh in de microfoon. “Wat ik bij 2-6 dacht? Ik zei tegen mezelf: Wat is er aan de hand? Wat doe je? Waarom speel je niet?”

  “En plots sprong het publiek op mijn schouders. Dat hebben deze mensen echt gedaan. Ik ben teruggekomen en ik heb gewonnen. Ik houd van hen”, richtte hij zich tot het publiek, dat at uit zijn hand.

  De hoogtepunten van de halve finale:

  World Matchplay: halve finale

  1. 21 uur 44. Hij maakt het af. Dimitri Van den Bergh staat voor het tweede jaar op rij in de finale. Opnieuw speelt hij niet perfect, maar straft hij de fouten van Ratajski af: 17-9. .
  2. 21 uur 42. 16-9. Dimitri Van den Bergh heeft nog één leg nodig om naar de finale door te stoten. Double 20 lukt niet, double 10 wel. The Dreammaker kan het op zijn eigen leg afwerken. .
  3. 21 uur 40. Van den Bergh mist drie pijlen om zijn 18 uit te gooien. En nog kan het geen kwaad want de Pool weet niet meer waar het noorden is. 15-9 in cadeauverpakking. .
  4. 21 uur 36. 112 afgemaakt. Van den Bergh blijft tikken uitdelen aan Ratajski. De Pool mist twee pijlen op een double, de Belg maakt 112 wel af. Nog 3 legs voor een ticket voor de finale. .
  5. 21 uur 33. 12 dart-leg. Van den Bergh is stilaan helemaal onder stoom. Met amper 12 darts haalt hij zijn leg binnen. Onze landgenoot krijgt ook het publiek helemaal mee met zijn 13-9.  .
  6. 21 uur 31. Van den Bergh gooit maar net naast een fantastische finish van 164. Ook Ratajski is zo onder de indruk dat hij onze landgenoot nog een kans gunt. Dancing Dimi swingt naar 12-9.  .
  7. 21 uur 24. 110-checkout. Met een 110-finish maakt Van den Bergh duidelijk dat hij nog steeds in het voordeel is. Hij stuurt Ratajski met een 11-9-achterstand de onderbreking in. Van den Bergh heeft nog 6 legs nodig voor een tweede finale op rij. .
  8. 21 uur 22. Ratajski heeft de smaak te pakken en maakt er weer een wedstrijd van. "The Polish Eagle" is weer wat meer trefzeker op de doubles en dat zie je ook op het scorebord: 10-9. Van den Bergh heeft nog 1 leg voorsprong. .
  9. 21 uur 20. Ratajski krijgt een kansje van Van den Bergh en neemt het dankbaar aan. Zijn eerste break geeft de Pool weer wat hoop. Met 10-8 lijkt nog veel mogelijk. .
  10. 21 uur 14. Ratajski wint eindelijk een leg. Na 8 legs machteloos toekijken kan Ratajski eindelijk nog eens aan het langste eind trekken. Op double 8 gaat zijn tweede pijl erin. De Pool komt op 10-7. .
  11. 21 uur 14. 10-6. Van den Bergh staat op 7 legs van de finale. Met 18 en double 20 sleept hij zijn 8e leg op rij binnen. Ratajski heeft dringend een remonte nodig. .
  12. 21 uur 09. 7 legs op een rij. Dimitri Van den Bergh is een stevige reeks aan het neerzetten. Met 7 legs op een rij boog hij zijn 6-2-achterstand om tot een 9-6-voorsprong. .
  13. 21 uur 07. 9-6. Ratajski is helemaal stilgevallen na zijn goede start. De Pool mist nu de ene double na de andere, tot groot jolijt van Van den Bergh. Met double 16 loopt hij uit naar 9-6. The Dreammaker neemt even een momentje om te vieren met het publiek, alsof de zege al binnen is. .
  14. 21 uur 04. Van den Bergh laat zijn prooi nu niet los. Ook op zijn eigen leg gaat het vlot: 8-6. Wie het eerst aan 17 legs zit, stoot door naar de finale. .
  15. 21 uur 02. Van den Bergh van 4-6 naar 7-6. Van den Bergh deelt een tikje uit aan Ratajski met zijn 5e leg op een rij. Ratajski mist maar liefst 3 pijlen op double 5, omdat hij niet te laag durft te gooien. Van den Bergh bedankt en staat voor het eerst op voorsprong.  .
  16. 20 uur 58. 6-6. Van den Bergh mag het angstzweet stilaan van zijn voorhoofd deppen. Hij krijgt wat meer kansjes van Ratajski en maakt ze ook af. Zijn achterstand is weggewerkt. "The Polish Eagle" heeft geen wind meer onder de vleugels. .