"Go, Jonny, Go!": seizoensrevelatie Clayton heerst in Premier League darts

  Jonny Clayton heeft bij zijn debuut de Premier League darts gewonnen. De Welshman wipte in de halve finale eerst topfavoriet Michael van Gerwen en maakte in de finale komaf met José de Sousa. Voor Clayton is het al zijn tweede major van het jaar, na zijn eerdere zege op de Masters.

  Na de nederlaag van Dimitri Van den Bergh gisteren, ging de Premier League zijn finaledag in zonder dansende Belg. Met Michael van Gerwen, Nathan Aspinall en debutanten José de Sousa en Jonny Clayton oogde het klavertje vier aan finalisten wel mooi.

  Favoriet Van Gerwen bijt tanden stuk op Clayton

  In de eerste halve finale van de play-offs nam topfavoriet Van Gerwen het op tegen Clayton. Van Gerwen, die al 5 keer de Premier League won, begon met een statement en een 108-checkout, maar Clayton, bezig aan het jaar van zijn leven, reageerde gevat met een 127-finish op bull.

   

  Wat volgde, was een nek-aan-nek-match, waarin beide spelers elk 3 keer hun worp moesten afgeven. Bij 8-8 leken we op een beslissende leg af te stevenen, maar Clayton sloeg finaal nog eens toe. Hij kon zijn late break op eigen worp ook verzilveren: 8-10, Clayton naar de finale.

  De Sousa misrekent zich, maar niet op Aspinall

  In de andere halve finale stonden Aspinall, verliezend finalist van vorig jaar, en de Portugese cultfiguur De Sousa tegenover elkaar. De Sousa begon de wedstrijd ook meteen "op z'n De Sousa's": door zich te misrekenen. Het zou trouwens niet de laatste keer zijn.


  Desondanks verging het de Portugees wel goed. Met opnieuw 8 180's, zijn "trademark", zette hij Aspinall constant onder druk. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd en dwongen elkaar tot een beslissende leg. De Sousa bleef het koelste en maakte het af: 10-9, De Sousa naar de finale.

  Clayton pakte tweede major van het seizoen

  In die finale stonden de twee debutanten tegenover elkaar, maar even spannend als de halve finales werd het dit keer niet. De Sousa, doorgaans de kalmte zelve, oogde nu wel nerveus en maakte onnodig veel foutjes. Clayton zag het graag gebeuren en bleef zelf erg secuur op zijn scores én zijn dubbels.


  De Sousa kon tot aan de pauze nog ietwat aanhaken, maar nadien snelde Clayton weg. Met 6 180's, een gemiddelde van 100,2 en 55% op zijn dubbels sloeg hij De Sousa K.O.: 11-5.


  Clayton pakt zo op zijn 46e, na zijn zege op de Masters eerder dit jaar, al zijn tweede major van het seizoen. Hij strijkt ook 290.000 euro prijzengeld op, dat evenwel niet meetelt voor de wereldranking, aangezien de Premier League een invitatietoernooi is.

  Play-offs Premier League
  Halve finales Van Gerwen (Ned) Clayton (Wal) 8-10
    Aspinall (Eng) De Sousa (Por) 9-10
  Finale Clayton (Wal) De Sousa (Por) 11-5

  Fase per fase

  1. 21 uur 58. De Sousa haalt finale na nagelbijter. Na Clayton staat er nog een debutant in de finale. José de Sousa versloeg in de tweede halve finale na een nagelbijter Nathan Aspinall. De Sousa, die zich zoals gewoonlijk een paar keer knullig misrekende, wierp niet op hetzelfde huizenhoge niveau als de voorbije dagen.  Aspinall maakte het de Portugees knap lastig en dwong hem na een gelijkopgaande partij bij 9-9 tot een beslissende leg. De Sousa begon die leg op z'n De Sousa's: met een 180. Op dubbel 6 maakte hij het uiteindelijk af. Net als vorig jaar, met Aspinall en Durrant, krijgen we twee debutanten in de finale. .
  2. 21 uur 06. Clayton wipt topfavoriet Van Gerwen. Geen 6e eindzege in de Premier League voor Michael van Gerwen. De Nederlander ging als favoriet zijn halve finale tegen seizoensrevelatie Jonny Clayton in, maar kon het niet waarmaken. Lange tijd ging het gelijk op, maar in het slot toonde Clayton zich secuurder: 8-10. Clayton, die gisteren in een rechtstreekse duel voor de 4e finaleplek nog Dimitri Van den Bergh over de knie legde, stoot bij zijn debuut in de Premier League zo meteen door naar de finale. Eerder dit jaar won hij met de Masters al zijn eerste major. .