IJzersterke Chisnall roept Van den Bergh een halt toe op WK darts

  Dimitri Van den Bergh heeft zich op het WK darts niet kunnen trakteren op een kwartfinale tegen Michael van Gerwen. "Dancing Dimi" haalde in zijn achtste finale een erg hoog niveau, maar botste op een nog sterkere Dave Chisnall. Zo is de laatste Belg gesneuveld in het Alexandra Palace.

  Met twee vlotte zeges zonder setverlies kon Dimitri Van den Bergh met een nagenoeg foutloos rapport richting achtste finales trekken op het WK darts. Met een mogelijke kwartfinale tegen Michael van Gerwen, lag er een "clash der Lage Landen" in het verschiet, al moest de Belg zich daarvoor wel voorbij Dave Chisnall zien te werpen.

  IJzersterke Chisnall begint als een raket

  "Chizzy", de nummer 8 van de wereld, liet echter meteen zien dat hij van een ander kaliber is dan de vorige tegenstanders van Van den Bergh. Na een razende start en onder meer een knappe 146-checkout zette hij meteen de toon met winst in de openingsset.


  Van den Bergh krikte zijn niveau nog wat op, maar een verduiveld sterke Chisnall had steeds een antwoord klaar. Met opnieuw 2 ton-plus-checkouts pakte de Engelsman ook set 2. Druk op de ketel bij Van den Bergh, die in set 3 ook nog eens een setdart op de bullseye miste. Een cadeau dat Chisnall in dank afnam: 3-0.

  Van den Bergh gaat strijdend ten onder

  Van den Bergh stond voor een loodzware opdracht, maar liet zich niet kennen. Met huizenhoge scores wierp hij zich in sneltempo naar winst in set 4. Het gaf "The Dreammaker" moed, want ook in set 5 toonde Van den Bergh zich iets sterker dan zijn tegenstander. Zo hadden we bij een 3-2-tussenstand opnieuw een wedstrijd.


  In de belangrijke zesde set begonnen de zenuwen op te spelen bij beide heren. Van den Bergh liet in de openingsleg maar liefst 6 pijlen op een dubbel liggen en miste er twee legs later nog eens 7. Dodelijk zo bleek, want bij een 2-1-voorsprong maakte Chisnall het in stijl af met een 102-checkout: 4-2.


  Einde verhaal dus voor de Belgen op dit WK. Van den Bergh, die met titelambities was afgezakt naar Londen, ziet zijn topseizoen dus niet bekroond met een kwartfinale tegen 's werelds nummer één, Michael Van Gerwen. 

  Fase per fase

  1. 23 uur 59. Uitslag Van den Bergh-Chisnall (1/8e finale):. Sets (best of 7) 1 2 3 4 5 6 7 Dimitri Van den Bergh (Bel) 1 1 2 3 3 1 Dave Chisnall (Eng) 3 3 3 0 1 3 .
  2. 23 uur 25.
  3. 23 uur 23. Einde WK voor Van den Bergh. Chisnall maakt het af op eigen worp met (alweer) een heel knappe ton-plus-checkout en haalt ook de 6e set binnen. Einde verhaal dus voor Dimitri Van den Bergh op het WK darts, na een erg hoogstaande wedstrijd. .
  4. 23 uur 18. Ai ai ai... Van den Bergh laat 7 pijlen op een dubbel liggen om de leg af te maken. Ook Chisnall laat een hoop kansen liggen, maar maakt het finaal wel af op dubbel 2. Hij mag nu gaan werpen voor de wedstrijd. .
  5. 23 uur 14. Van den Bergh weert zich als een duivel in een wijwatervat en maakt meteen gelijk met een 88-checkout. Wat een wedstrijd! .
  6. 23 uur 12. Van den Bergh laat 6 pijlen op een dubbel liggen en moet meteen zijn leg afgeven. Chisnall werkt het wel af op dubbel 2. Druk voor Van den Bergh, die zal moeten breaken om zijn wedstrijd te redden. .
  7. 23 uur 08. "The Dreammaker" vecht terug! Van den Bergh bevestigt de break door op eigen worp de set binnen te halen. De gemiddeldes bij beide spelers zijn ietwat gezakt, maar het blijft een wedstrijd van wereldniveau. Kan Van den Bergh erop en erover? .
  8. 23 uur 04. Na een razendspannende leg gaat Van den Bergh opnieuw door de worp van Chisnall. De Engelsman kan met een "Shanghai"-checkout (T20, 20 en D20) finishen, maar mist tops. Van den Bergh maakt het op dubbel 16 wel af. .
  9. 23 uur 02. Net wanneer het momentum bij Van den Bergh lijkt te liggen, laten de scores bij de Belg het wat afweten. Chisnall profiteert en gaat op zijn beurt door de worp van Van den Bergh. .
  10. 23 uur . Klasse van Van den Bergh! Hij gaat meteen door de worp van Chisnall aan het begin van set 5 met een heel knappe 121-checkout op de bull. .
  11. 22 uur 54. Van den Bergh veegt de 0 weg. Van den Bergh laat zien dat hij nog niet helemaal uitgeteld is met winst in set 4. Met een setgemiddelde van 115 zet hij nog eens in de verf hoe hoog het niveau vanavond ligt. .
  12. 22 uur 54.
  13. 22 uur 52. Van den Bergh gaat verder op zijn elan en haalt ook de tweede leg binnen, met een knappe finish op de bull. Het moet de burger hoop geven, al is de berg waar hij overheen moet nog verduiveld hoog. .
  14. 22 uur 50. De cijfers doen het wellicht niet vermoeden, maar Van den Bergh gooit heel erg goed vandaag. Met een gemiddelde van maar liefst 109 doet hij beter dan Chisnall, maar de Engelsman is vandaag dodelijk op de dubbels. Van den Bergh tankt wel moed door de eerste leg van de vierde set te pakken. .