Ex-rugbyspeler Gerwyn Price overwint zenuwen en wint wereldtitel darts

  Gerwyn Price heeft zich voor de eerste keer tot wereldkampioen darts (PDC) gekroond. De 35-jarige Welshman was outstanding in de finale tegen Gary Anderson: 7-3. Hij moest wel zijn zenuwen overwinnen om uit te gooien.

  Het journaal 13u met o.a. de wereldtitel darts voor Gerwyn Price

  Het duel tussen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson en Gerwyn Price begon gelijk opgaand. De eerste twee sets werden netjes verdeeld.

   

  Maar vanaf set 3 stond er geen maat op Price, die verbluffende gemiddeldes liet noteren en bijna feilloos was bij het uitgooien. Anderson moest lijdzaam toekijken hoe Price 4-1 uitliep.

   

  Er stond geen maat op de Welshman, die in de 6e set ei zo na een ninedarter gooide. Price won die set met 3-0 en liet over die drie legs een gemiddelde van maar liefst 136,64 noteren, het hoogste setgemiddelde in de geschiedenis van het WK.

   

  Maar hoe dichter Price bij de wereldtitel kwam, hoe meer de zenuwen hem parten begonnen te spelen. In de 9e set haperde de machine en de "Iceman" bleek dan toch van vlees en bloed toen hij 9 matchdarts niet wist te verzilveren.

   

  Anderson kwam terug tot 6-3 in sets en leidde in set 10 met 2-0, maar dan herpakte Price zich. De Welshman maakte er 2-2 van - aarzelde nog even - en besliste dan toch de wedstrijd met een pijltje in de dubbel-5.

   

  Price houdt aan zijn wereldtitel een cheque van 548.000 euro over en stoot ook Michael van Gerwen van de troon als nummer 1 in de wereld.

  Price: "Dit betekent heel veel voor mij"

  Voor Gerwyn Price is de wereldtitel een bekroning voor een ijzersterk seizoen. De 35-jarige Welshman is nog maar sinds 2014 prof. "Ik speelde vroeger rugby en nu heb ik een dartstrofee vast. Dit betekent heel veel voor mij", aldus Price.

   

  "Dit is een trofee die spelers als Phil Taylor, Michael van Gerwen en Peter Wright ook hebben vastgehad. Dat is ongelooflijk en er zullen er nog meer gaan volgen.."

   

  In de finale had Price zijn tegenstander bijna voortdurend in de tang. "Mijn start was minder, maar daarna had ik Anderson in een houdgreep. Alleen op het einde werd het nog even moeilijk op de dubbels toen ik aan de trofee begon te denken."

   

  "Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel druk gevoeld. Het was zwaar. Het zal nog wel enkele dagen duren voor ik besef wat ik gepresteerd heb. Nu zit ik op een roze wolk."

  PDC WK darts

  spinner
  1. 22 uur 42. Tussenstand . sets (best of 13) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Gary Anderson (Sch) 2 3 1 1 1 0 3 2 3 2 Gerwyn Price (Wal) 3 1 3 3 3 3 2 3 2 3 .
  2. 22 uur 40. Price is wereldkampioen! Met zijn tiende matchdart is het dan toch prijs voor Gerwyn Price! Met een pijl in de dubbel-5 kroont hij zich voor het eerst tot wereldkampioen. Price wordt ook de nieuwe nummer 1 van de wereld. .
  3. 22 uur 38. Gerwyn Price mag als eerste beginnen in de beslissende leg van set 10. Kan de Welshman het deze keer wel afmaken op zijn eigen beurt? .
  4. 22 uur 31. Anderson pakt de set. De gemiste kansen breken Gerwyn Price zuur op in deze set, Anderson wint en verkleint de kloof in sets tot 6-3 .
  5. 22 uur 27. Iceman is even niet koelbloedig. De zenuwen lijken Price plots parten te spelen. Hij heeft 7 pijlen om het af te maken, maar mist telkens. Zo sleept Anderson alsnog een beslissende leg uit het vuur. .
  6. 22 uur 25. Price heeft 2 pijlen om de match te beslissen, maar hij blijkt dan toch van vlees en bloed te zijn en mist 2x op zijn geliefkoosde double tops. Anderson pakt nog een leg terug, Price mag nu als eerste werpen. .
  7. 22 uur 22. Anderson heeft een unieke kans om Price een leg af te snoepen, maar faalt met 3 pijlen om 10 uit te checken. Dat wordt afgestraft door Price, die nu op één leg van de titel staat. .
  8. 22 uur 22. Price begint uitstekend aan de 9e set en snoept meteen Anderson zijn leg af. Nog twee legs te gaan voor de Welshman. .
  9. 22 uur 16. Price op één set van de wereldtitel. Gerwyn Price kan de wereldtitel stilaan ruiken. De nummer 3 van de wereld steekt set 8 op zak door al voor de 14e keer zijn pijltje in de dubbel-20 te mikken. Nog één set heeft hij nodig om zijn eerste wereldtitel te pakken. .
  10. 22 uur 04. Price lijkt even een dipje te hebben in de 8e set, maar komt dat snel weer te boven, ook omdat Anderson een 102-checkout laat liggen. Zo heeft Price nog één leg nodig om de set te pakken. .
  11. 22 uur 01. Anderson leeft nog. Gary Anderson pakt een setje terug. De Schot mist eerst nog een 120-checkout, maar 158 uitgooien met 3 pijlen blijkt vervolgens ook voor Price te moeilijk. Anderson faalt op zijn beurt niet op de dubbel-20 en zo staat het 5-2 in de sets. .
  12. 22 uur . Gerwyn Price mist dan toch eens op double tops, waardoor Anderson er 2-2 van maakt in de 7e set. De Schot mag nu als eerste werpen om te proberen een setje terug te pakken. .
  13. 21 uur 51. Price verslapt niet. We komen stilaan superlatieven te kort voor Gerwyn Price. De Welshman wordt in de tweede leg van set 6 flink onder druk gezet door Anderson, maar checkt doodleuk een 161 uit. In de volgende leg flirt hij met een ninedarter, maar hij heeft uiteindelijk 10 pijltjes nodig om de set en een 5-1-voorsprong te pakken. .
  14. 21 uur 44. Anderson met de rug tegen de muur. Anderson kon nog even het hoofd boven water houden in de 5e set, maar Gerwyn Price maakt het toch af in zijn eigen leg. Anderson kan niet genoeg druk zetten en Price checkt een 76 out: 20, 16 en u raadt het al... double tops. Price leidt met 4-1 in de sets en heeft nog 3 sets nodig om dit WK te winnen. .
  15. 21 uur 41. Price is dan toch nog menselijk: hij laat twee kansen liggen om set 5 met 3-0 binnen te halen, waarna Anderson koeltjes dubbel 5 uitgooit. De Schot moet wel nog altijd twee legs winnen om deze set binnen te halen. .
  16. 21 uur 38. In de 5e set gaat Price gewoon op zijn elan door. In de 1e leg forceert hij meteen een minibreak met een 83-checkout: 17, triple-16, dubbel-9. .