• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wright steekt topfavoriet Van Gerwen de loef af in WK-finale

  De Schot Peter Wright heeft voor een verrassing gezorgd in de WK-finale darts in de PDC-bond. Wright kroonde zich voor het eerst tot wereldkampioen na een 7-3-zege tegen titelverdediger Michael van Gerwen.

  Michael van Gerwen ging tegen Peter Wright op zoek naar zijn vierde wereldtitel. De twee troffen elkaar al eerder in de WK-finale. Dat gebeurde in 2014, toen de Nederlander zijn eerste wereldtitel mocht vieren.

   

  Wright, die al twee WK-finales verloor, was nu wel op de afspraak en profiteerde maximaal van een ondermaats acterende Van Gerwen, die de hele wedstrijd lang slordig was op zijn dubbels. De Nederlander kon nog wel gelijke tred houden tot 2-2, maar liep eigenlijk de hele match achter de feiten aan.

   

  In een kolkend Alexandra Palace hield Peter Wright, de man met de kenmerkende hanenkam, zijn zenuwen wel onder controle. Vanaf 4-3 stoomde hij door naar de wereldtitel door 3 sets op rij te winnen. Ally Pally ontplofte.

  Van Gerwen: "Als je kansen niet benut, kun je niet winnen"

  Michael van Gerwen faalde vooral op de dubbels. "Ik miste alle belangrijke pijlen. Niks aan te doen. Ik heb kansen genoeg gehad, zeker in de 6e set. Maar als je je kansen niet benut, kun je niet winnen. Dat heb ik mezelf te verwijten", zuchtte de Nederlander.

   

  "Ik ben uiteraard ontgoocheld, maar volgend jaar kom ik sterker terug. Ik zal dit even moeten verwerken, al hoort dat erbij. Peter was heel sterk en heeft een fantastisch WK gespeeld. Ik feliciteer hem met zijn overwinning."

  Wright kroont zich tot wereldkampioen:

  Wright wint set 1:

  En pakt ook de 2e set:

  Van Gerwen komt langszij:

  Wright loopt uit tot 4-2

  Van Gerwen pakt een setje terug:

  Waarna Wright 3 sets op rij wint:

  Fase per fase

  1. 22 uur 09. Eerste wereldtitel voor Wright. Niet Michael van Gerwen, maar wel Peter Wright is de nieuwe wereldkampioen darts in de PDC-bond. De Schot stond in zijn derde WK-finale, maar kon pas voor het eerst winnen. Hij overtroefde titelverdediger Van Gerwen met 7-3.
  2. 01-01-2020.
  3. 06 uur 15. Van Gerwen naar finale. Michael van Gerwen kan morgen zijn wereldtitel verlengen in het Alexandra Palace. De 30-jarige Nederlander rekende in de halve finales af met de beul van Dimitri Van den Bergh, Nathan Aspinall. Van Gerwen haalde het met 6-3. .
  4. 06 uur 14. Mijn tegenstander in de finale is banger voor mij, dan ik dat ben voor hem. Michael van Gerwen.
  5. 06 uur 13. Finale tegen oude bekende. In de finale neemt Van Gerwen het op tegen Peter Wright, de Schot die hij in 2014 versloeg in de WK-finale met 7-4. Wright klopte gisteren in de halve finales Gerwyn Price met 6-3. Als Van Gerwen morgen zijn 5e WK-finale wint, heeft hij voor de 4e keer het kroontje van wereldkampioen te pakken. Enkel in 2013 verloor de Nederlander een finale. In 2014, 2017 en 2019 was Van Gerwen telkens de primus. .
  6. 31-12-2019.
  7. 15 uur 40.
  8. 15 uur 38. Geen Belg in halve finales. Dimitri Van den Bergh heeft in Londen niet voor een tweede dag op een rij voor een spectaculaire ommekeer kunnen zorgen. In zijn kwartfinale begon de Belg erg slordig. Hij liet Nathan Aspinall uitlopen tot een 1-4-voorsprong in sets. Maar met zijn rug tegen de muur stond Van den Bergh op. Hij gooide plots wel op wereldniveau en knokte terug naar 3-4. Hij stond in de achtste set ook 2-0 voor, maar zijn arm begon te trillen. Aspinall profiteerde en haalde het uiteindelijk met 3-5.
  9. 29-12-2019.