Persoon krijgt Taylor aan het wankelen, maar moet wel wereldtitel afstaan

  Delfine Persoon is er niet in geslaagd de Ierse Katie Taylor een eerste nederlaag ooit toe te dienen. Het titelgevecht in Madison Square Garden, waar 4 gordels op het spel stonden, was reclame voor het vrouwenboksen. Maar de jury wees uiteindelijk Taylor aan als winnares van het hoogstaande gevecht, tot groot ongenoegen van Persoon.

  Bekijk de ruime samenvatting van de titelkamp

  Voor Delfine Persoon voelde het ongetwijfeld als 1 tegen allen: was de berg om Katie Taylor een eerste nederlaag toe te dienen in haar carrière nog niet hoog genoeg dan kwamen daar de voorbije dagen nog tal van pesterijen bovenop. Bovendien waren de Ierse Amerikanen in Madison Square Garden overduidelijk op de hand van Taylor, de WBA-, IBF- en WBO-kampioene.

   

  Maar WBC-kampioene Persoon was niet onder de indruk. De gevreesde felle openingsfase van haar Ierse tegenstander en gewezen olympisch kampioene counterde ze gevat. Vanaf de 5e ronde begon Persoon zelfs over te nemen. Taylor moest een paar forse stoten toestaan, maar bewees dat ze niet alleen goed kan uithalen maar ook kan incasseren.

   

  Toch was het duidelijk dat Taylor in haar hele carrière wellicht nog nooit een opponente van het kaliber van Persoon was tegengekomen. Beide bokssters gaven het beste van zichzelf in een kamp om duimen en vingers bij af te likken. Het was regelmatig hard tegen onzacht.

  Taylor krijgt rake klappen in de 10e en laatste ronde.

  Taylor "saved by the bell"

  Bij het ingaan van de laatste ronde lag Persoon duidelijk wat achter, maar ze had het beste voor het laatste bewaard. Als een bezetene beukte ze op de wankelende Taylor. De genadeklap leek elk moment om de hoek te loeren, maar Persoon kreeg de Ierse niet neer.

   

  Beide bokssters hoorden zegezeker het verdict van de jury aan. Het ongeloof bij Persoon was dan ook groot, toen ze vernam dat 2 van de 3 juryleden Taylor licht het voordeel gaven. Jurylid 3 hield het op een gelijkspel. Persoon lijkt zich met haar sterke optreden wel verzekerd te hebben van een rematch, iets waar door Taylor en haar entourage meteen na de kamp al op gezinspeeld werd.

   

  Persoon verliet de zaal in tranen en de ontgoocheling was zo groot, dat ze niet wenste te reageren. Het was nog maar haar 2e verlies in 45 kampen, haar vorige nederlaag dateerde van 2010.

   

  Taylor reageerde wel, maar aangeslagen en niet blij, alsof ze voelde dat ze door het oog van de naald kroop: "Het lag heel dicht bij elkaar. Maar ik denk dat ik toch genoeg gedaan heb om te winnen. Delfine Persoon is een formidabele kampioene. Ik moest nooit zo diep gaan. Het was mijn moeilijkste kamp ooit. Een rematch? Daar ben ik zeker klaar voor."

  Ongeloof bij Persoon na de beslissing van de jury.

  Persoon druipt ontgoocheld af.

  Enkele tweets van bekende Belgische boksfans

  Fase per fase

  1. 03 uur 25. Taylor tot winnaar uitgeroepen, Persoon niet tevreden. Persoon schudt van nee met haar vinger, ze is het niet eens met de beslissing van de jury. De wijst Taylor aan als de nieuwe wereldkampioene over alle bonden. 1 jurylid hield het op een gelijkspel, de andere 2 gaven Taylor licht voordeel.
  2. 03 uur 24. Het is nu bang afwachten op de score cards van de juryleden.
  3. 03 uur 22. Wat het resultaat ook zal zijn, dit was sowieso reclame voor het vrouwenboksen. Het publiek in Madison Square Garden lustte er ook pap van.
  4. 03 uur 21. Taylor "saved by the bell". Persoon gooit al haar troeven op tafel in de laatste ronde. Taylor wankelt meermaals op haar benen in de slotminuut, maar Persoon krijgt haar niet neer. Een ultieme poging om de jury nog te overtuigen. Maar iedereen gaat ervan uit dat die toch op de hand van Taylor zal zijn.
  5. 03 uur 18. Ronde 9. Taylor ging even neer in deze ronde, maar dat was enkel omdat ze uitgleed. Voor de rest was het een evenwichtige ronde. Wie heeft nog wat over voor de laatste ronde?
  6. 03 uur 15. Ronde 8. Persoon slaat letterlijk terug in de 8e ronde. Ze gaat steeds vaker voor de killer punch, maar Taylor wankelt niet. Het lijkt er niet op dat we een knock-out krijgen vandaag. Nog 2 ronden.
  7. 03 uur 12. Ronde 7. Geen echt noemenswaardige of indrukwekkende combinaties in deze 7e ronde. De consensus is wel dat Taylor op dit moment aan de leiding ligt op punten. Persoon zal in de laatste 3 rondes dus alles op alles moeten zetten.
  8. 03 uur 09. Ronde 6. De 6e ronde was weer lichtjes in het voordeel van Taylor, al wordt stilaan duidelijk dat de vermoeidheid bij beide bokssters zijn tol begint te eisen. Persoon, die inmiddels een opgezwollen kaak heeft, doet ook een paar keer haar beklag over het gedrag van Taylor.
  9. 03 uur 06. Sterke 5e ronde. Persoon is in het hoofd gekropen van Taylor in deze 5e ronde. Het begon slecht, met een geweldige linkse uithaal van Taylor Maar Persoon nam over met enkele zware mokerslagen. Taylor daagde Persoon een paar keer uit, maar had daar snel spijt van.
  10. 03 uur 03. Ronde 4. Iets meer initiatief bij Persoon in de 4e ronde. Taylor kiest bij een gevaarlijke situatie snel voor een knuffel met Persoon, waardoor de (vrouwelijke) ref de kamp steeds moet stilleggen. Het is nog altijd moeilijk om een winnaar aan te wijzen nu.
  11. 03 uur . Ronde 3. Misschien licht voordeel voor Taylor in de 3e ronde, al had ook Persoon haar momenten. Maar Taylor lijkt "een goeie kin" te hebben, zoals dat in boksmiddens heet. Ze incasseert alles met de glimlach. Voorlopig.
  12. 02 uur 57. Ronde 2. Ook de 2e ronde was evenwichtig. Zoveel tegenstand heeft Taylor in haar hele carrière nog niet gehad. Vooral op het einde van de ronde kwam Persoon er een paar keer mooi uit.
  13. 02 uur 54. Niet echt een uitgesproken winnaar in de 1e ronde. Persoon was zeker de evenknie van Taylor. Beide bokssters gaan er ook meteen flink tegenaan. Er is al een paar keer flink uitgedeeld.
  14. 02 uur 52. Ronde 1 van 10. En we zijn begonnen! Taylor staat erom bekend er meteen in te vliegen. Kan Persoon de eerste storm overleven?
  15. 02 uur 51. Ook de omroeper is duidelijk op de hand van Taylor, want zijn enthousiasme en volume ging maal 2 bij de aankondiging van de Ierse. Voor Persoon moet dit aanvoelen als 1 tegen allen.
  16. 02 uur 49. "Coming from Roeselare in West Flanders, Belgium", kondigt de omroeper Delfine Persoon aan. Ze pept zichzelf nog wat op, voor zover dat nog nodig was.
  17. 02 uur 47. Taylor. Katie Taylor heeft voor een fluwelen paarse kamerjas gekozen. Ze draagt ook opvallende gouden handschoenen, mogelijk een verwijzing naar haar olympische titel.
  18. 02 uur 45. Entree Persoon. In een zwart-geel-rode outfit komt Persoon de zaal binnen. Hier en daar weerklinkt er wat boegeroep. Het publiek, met heel wat Amerikanen met Ierse roots, zal duidelijk op de hand van Taylor zijn.
  19. 02 uur 26. Temperatuur stijgt in The Garden. De kamp voorafgaand aan het titelgevecht tussen Persoon en Taylor is afgelopen. Nog even een kort intermezzo en dan zullen de vrouwen hun opwachting maken.