Ga naar de inhoud
mannen
belgian lions in groep D
21/06 Slovenië België 16-21
21/06 België Egypte 21-12
23/06 België Verenigde Staten 20-18
23/06 Oostenrijk België 18-21
stand in groep D
    W V +/- ptn
1. BELGIE 4 0 +19 83
2. Verenigde Staten 3 1 +25 82
3. Oostenrijk 1 3 +3 77
4. Slovenië 1 3 -16 64
5. Egypte 1 3 -35 52

De winnaars van de 4 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 in elke groep gaan naar de 1/8e finales.

WK 3x3: Koelbloedige Belgian Lions verslaan titelverdediger VS na zinderende wedstrijd

 do 23 juni 2022 18:00
wk 3x3 in antwerpen
België
Verenigde staten
einde
20score18

De Belgian Lions hebben zich in Antwerpen geplaatst voor de volgende ronde van het WK 3x3. In een zinderend duel tegen regerend wereldkampioen Verenigde Staten trokken de Belgische mannen aan het langste eind dankzij een koelbloedige Thibaut Vervoort. België mag als groepswinnaar rechtstreeks naar de kwartfinales.

Het stadion op de Groenplaats in Antwerpen was opnieuw volgelopen voor dit topduel in groep D, maar de sfeer op de tribunes was zoals we die de voorbije dagen nog niet geproefd hadden. De fans zorgden voor een kolkende sfeer die de Belgian Lions vanaf de start vooruit stuwde.

Tegen Team USA, dat net als de Belgen zijn eerste twee matchen gewonnen had, zette Thibaut Vervoort al snel de toon met een tweepunter.

De loden hitte speelde beide teams parten en bovendien kregen de Belgen ook nog af te rekenen met de refs die niet bepaald in het voordeel van de Lions floten.

De vroege foutenlast woog op België en na een zoveelste twijfelachtige call moest De Valck zelfs even naar de kant met een bloedende neus. Ook de Amerikanen begrepen dat het evenwicht zoek was en waren zo sympathiek om de twee vrijworpen na de "fout" van de Valck te missen.

En hoewel het verschil in foutenlast groot was, gaven de twee teams elkaar geen duimbreed toe op het scorebord. Vervoort - alweer hij - en een hard werkende Celis dirigeerden de Lions naar verlengingen.

 

Daarin wint de ploeg die als eerste twee punten maakt. Vervoort probeerde het te beslissen met een tweepunter, maar werd foutief afgestopt. Ondanks de verzengende hitte bleef hij ijskoud op de vrijworplijn. Met twee rake vrijworpen deed hij het stadion ontploffen: 20-18.

Dankzij de winst en de nederlaag van Oostenrijk tegen Slovenië is België zeker van groepswinst en een rechtstreeks ticket voor de kwartfinales.

VIDEO: Bekijk hoe Vervoort de Amerikanen uittelt
Vervoort: "Het was een heel emotionele match"

"Heerlijk", lachte uitblinker Thibaut Vervoort na de wedstrijd. "Ik denk dat wij nog nerveuzer waren dan in onze eerste wedstrijd. Je speelt tegen hét USA, dat voel je toch."

"Wij zijn blijven vechten en het publiek heeft ons er ook door geloodst. Het was een heel emotionele match en het is geweldig om die te pakken, maar het is nog niet voorbij."

Het ging er bij momenten heel fel aan toe, Vervoort stond zelfs even neus aan neus. "Je mag je niet laten doen. Als je wegstapt op zo'n moment, laat je je intimideren. Ik ben vooruit gestapt en we winnen."

 

Over de scheidsrechters bleef Vervoort diplomatisch. "Dat is 3x3. Ik denk dat wij soms iets te veel gedragen werden door onze emoties. Daarin moeten we gecontroleerder blijven. We maken wat domme foutjes. Daar kunnen we dus nog in verbeteren."

Lees ook:
België-Verenigde Staten
18:00
Vervoort doet het!

Wat een ijskonijn in deze hitte: Thibaut Vervoort jast zijn twee vrijworpen binnen en zo is de zege binnen voor de Belgen. 20-18!

18:00
Vervoort maakt het af vanaf de vrijeworplijn!
17:59

Vervoort wordt foutief afgestopt bij zijn tweepunter en mag naar de vrijworplijn. Als hij 2x scoort, is het afgelopen.

17:58
Verlengingen!

Thibaut Vervoort probeert de match te beslissen, maar z'n shot valt dit keer niet. Ook de ultieme poging van de Amerikanen gaat naast. Extra tijd dus. Wie als eerste twee punten maakt, wint!

17:57
Opnieuw een cruciale bom van Vervoort
17:56

Wat een klasbak is Thibaut Vervoort toch. Met een moeilijke tweepunter over zijn verdediger zorgt hij voor 17-17. Na een Amerikaanse score legt Celis de 18-18 binnen met nog minder dan een minuut te spelen. De ontknoping wordt zenuwslopend.

17:56
Monsterdunk van De Valck!
17:54

Brutus mag na een fout van De Valck naar de vrijworplijn, maar mist twee keer. Iedereen begint er wat door te zitten.

17:53
Dunk van Vervoort

Perfect samenspel tussen Vervoort en De Valck, die de bal door de ring ramt. Het publiek veert recht, lekkere dunk!

17:53
Belangrijke tweepunter van Vervoort
17:52
Koelbloedige Vervoort

Vervoort jaagt nog eens een tweepunter door de ring en zo neemt België opnieuw de leiding: 12-11.

17:50

Het blijft maar twijfelachtige Belgische fouten regenen. Vanaf de vrijworplijn kunnen de Amerikanen de leiding nemen: 11-10.

17:49
Bloed! De Valck krijgt ferme elleboog
17:48

Het is de Servische ref die de match hier naar haar hand zet. Ze deelt een technische fout uit aan beide teams, waardoor België nu al aan 8 ploegfouten zit.

Maar de Amerikanen tonen zich van hun sympathiekste kant door twee airballs te gooien vanaf de vrijworplijn.

17:46
De Valck krijgt een ferme beuk

De Belgen hebben de refs niet aan hun kant, alweer een discutabele call in het nadeel van de Lions. De Valck moet met een bloedende neus naar de kant.

De potjes koken even over en dat ligt toch vooral aan de ref uit Servië, die de wedstrijd niet goed lijkt aan te voelen.

17:46
Geweldige actie van de Belgen, maar al even geweldig Amerikaans blockshot
17:45
Ik heb de indruk dat de Amerikanen er stilaan beginnen door te zitten. Hopelijk kunnen de Belgen dit tempo aanhouden.
Jonas Foerts
17:45
Mooie score van De Valck en extra vrije worp
Gerelateerd: