Ga naar de inhoud

Ook de Belgian Cats laten het publiek genieten met 1e zege op WK 3x3

 wo 22 juni 2022 18:00
wk 3x3 in antwerpen
Mongolië
België
einde
8score12

De Belgian Cats zijn net als de mannen met een overwinning aan het WK 3x3 begonnen. De Belgische vrouwen klopten Mongolië met 12-8 na een spannende wedstrijd, waarin de Cats vooral defensief op de afspraak waren.

Met Mongolië kregen de Belgian Cats een niet te onderschatten tegenstander in hun eerste opdracht op dit WK. De Mongoolse vrouwen hebben veel ervaring in het 3x3-circuit en zijn de nummer 6 van de wereld.

 

Voor dit Belgische team is 3x3 dan weer relatief nieuw, al hebben Ine Joris, Becky Massey, Laure Resimont en Julie Vanloo natuurlijk wel ervaring te over in het 5x5-basketbal.

 

Met de steun van een alweer fantastisch thuispubliek begonnen de Cats met het mes tussen de tanden. Mongolië probeerde het vooral van achter de tweepuntlijn, maar defensief was België ijzersterk en de Mongoolse vrouwen kwamen nauwelijks tot open shots.

 

In een intens duel hadden ook de Cats wat moeite met de afwerking - er werden te veel open lay-ups gemist - maar naarmate de match vorderde trokken de Belgische vrouwen wel mondjesmaat het laken naar zich toe.

Een ijzersterke Becky Massey, topschutter met 5 punten, loodste het Belgische schip naar een veilige haven. Opdracht volbracht en de zege tegen Mongolië zal ongetwijfeld een boost geven voor het vervolg van dit toernooi. 

Becky Massey
Becky Massey

Julie Vanloo: "Ik voelde wel druk, maar de kop is eraf"

"Amai, oh la la. Het had zoveel makkelijker gekund", besefte ook Julie Vanloo na de vele makkelijke scores die België had laten liggen. "We missen zoveel open scores, ik als eerste."

 

"Misschien was het een beetje stress of overdrive? Voor ons is dit ook nieuw, maar het is geen excuus. We hadden het al veel eerder moeten afmaken. Maar winnen is winnen, op naar de volgende! De kop is eraf."

Was er dan toch stress bij de ervaren Cats? "Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch druk voelde. Ik denk dat me dat wel wat parten gespeeld heeft, maar de kop is er nu af."

 

"We hebben inderdaad wat shots gemist, maar we zijn hard blijven werken in verdediging. Ik vond ons defensief ijzersterk. We hebben ons gameplan heel goed gevolgd. We wisten dat deze match belangrijk was om de toon te zetten en dat hebben we gedaan. Ik ben opgelucht."

 

Zelfs voor een doorwinterde 5x5-topper als Vanloo is 3x3 serieus aanpassen. "Het is echt zó zwaar, je bent constant in het rood. Toch moet je constant je kopje erbij houden. Het is zo anders dan 5x5."

Mongolië-België

17:58

Eerste zege is binnen

Een schoonheidsprijs zal deze wedstrijd niet krijgen, maar de Belgian Cats doen wel wat ze moeten doen en verslaan Mongolië met 12-8.

Om 21.35 uur moeten de Belgen opnieuw aan de bak, dan wacht Egypte.

17:56

Vanloo en Massey spelen goed samen en onder de ring wordt Massey foutief afgestopt. Twee vrijworpen voor België, want intussen zit ook Mongolië aan 7 ploegfouten. Alleen de eerste gaat erin.

17:54

Nog 1'19" te gaan en België leidt met 10-8. Trekken de Belgian Cats met de steun van de fans de zege over de streep?

17:54

Becky Massey schiet al achterover vallend raak: een heerlijke fade-away jumper. Mongolië reageert meteen. Het verschil blijft één puntje.

17:53

Massey pakt uit met heel knappe score

17:52

Mongolië knabbelt aan Belgische bonus

Worden de vrijworpen cruciaal? Mongolië nadert vanaf de vrijworplijn tot op één puntje: 7-6. Nog een kleine 3 minuten te gaan.

17:50

Belgische foutenlast

Resimont met een typische sterke drive naar de ring: 7-3 voor België. Intussen zitten de Belgian Cats wel aan 7 ploegfouten. In de resterende 3 minuten mag Mongolië bij elke Belgische fout 2 vrijworpen nemen.

17:50

Ook Van Loo doet er een puntje bij

17:49

Al voor de tweede keer deze wedstrijd kan Mongolië niet aanleggen voor het einde van de shotclock. Dat zegt wel iets over de intensiteit van de Belgische verdediging.

17:48

3X3 is superintensief en zeer vermoeiend. Je merkt dat er naarmate de wedstrijd vordert meer open shots beginnen te komen.

Co-commentator en Belgian Cat Heleen Nauwelaers
17:48

Belangrijke score van Resimont

17:46

Klein kloofje tenietgedaan

Na een knappe actie kan Joris de 4-1 binnen leggen, maar dan vliegt er toch eens een Mongoolse tweepunter binnen. Zo blijft het een close game.

17:46

Knappe actie van de Cats

17:45

De Mongoolse vrouwen blijven maar hun toevlucht zoeken tot tweepunters, maar het vizier staat niet op scherp. Met de shots die Mongolië nu neemt, daar kunnen de Cats best mee leven.

17:44

Mongoolse plooit voor de boarding

17:42

Agressieve Cats

Scoren gaat voorlopig nog moeizaam, maar defensief lijkt het tot nog toe wel snor te zitten bij de Belgian Cats. Ze tonen de agressiviteit die nodig is in 3x3 en daar heeft Mongolië het bijzonder lastig mee.

17:42

Ref gooit bal tegen het gezicht van collega

17:40

Becky Massey raapt een misser van Resimont, draait goed weg van haar tegenstander en legt de 2-1 binnen.

Gerelateerd: