Belgian Cats kunnen WK-ticket al ruiken na demonstratie tegen Puerto Rico

  WK-kwalificaties

  Puerto Rico 
  België 
  23
  1
  30
  14
  2
  25
  16
  3
  16
  12
  4
  27
  65
  einde
  98

  De Belgian Cats zijn hun WK-kwalificatietoernooi begonnen met een klinkende zege. De Belgische vrouwen walsten over Puerto Rico en zetten op die manier meteen een reuzenstap richting WK.

  Op het WK-kwalificatietoernooi zijn er nog twee tickets te verdienen voor 3 landen: België, Puerto Rico en Rusland. De Verenigde Staten zijn als olympisch kampioen immers al zeker van deelname aan het WK.

  Winst tegen Puerto Rico was dus een must voor de Cats, anders zou er wel heel veel druk komen te staan op de wedstrijden tegen de VS en Rusland. België bewaarde wel goeie herinneringen aan de Puerto Ricaanse dames, want in vorige confrontaties walsten de Cats telkens over de tegenstander.

  Bondscoach Demory dropte de jonge Lisowa in de basis en rekende voorts op de gevestigde namen Allemand, Delaere, Linskens en Meesseman. Demory probeert wel andere accenten te leggen dan zijn voorganger, maar de sleutelfiguren zijn wel dezelfde gebleven, met onder meer Allemand als dirigent en Meesseman als immer betrouwbare afwerker.

  Toch was het in de 1e helft vooral Linskens die deed waar ze zin in had. Puerto Rico vond geen antwoord op de sterke Belgische centerspeelster, die bij de rust (37-55) al aan 20 punten zat.

  Ook Hind Ben Abdelkader, terug van veel te lang weggeweest bij de Belgian Cats, drukte haar stempel. De shooting guard, actief in de Russische competitie, toonde zich secuur van achter de driepuntlijn en is duidelijk een extra scoringsoptie voor dit team.

  Zij zette met twee bommen aan het begin van de 2e helft meteen de toon, een korte opflakkering van Puerto Rico werd snel tenietgedaan door de Belgen. In het laatste quarter zakten de Puerto Ricanen fysiek door het ijs en zetten de Cats nog een verschil van meer dan 30 punten op het bord: 65-98.

  Morgen moet België al opnieuw aan de slag. Dan treffen de Cats met de VS de regerende wereld- en olympische kampioen. De wedstrijd is in de nacht van vrijdag op zaterdag live te volgen bij Sporza, vanaf 0.30 uur.

  België: Linskens 26, Meesseman 22, Allemand 13, Ben Abdelkader 13, Lisowa Mbaka 10, Ramette 4, Delaere 3, Resimont, Joris 2, Massey 2

  Puerto Rico - België

  1. 00 uur 11. Bekijk het vierde kwart tussen Puerto Rico en de Belgian Cats.

   Bekijk het vierde kwart tussen Puerto Rico en de Belgian Cats

  2. 00 uur 10. Eerste zege is binnen. Elise Ramette legt de eindstand vast na een Puerto Ricaans balverlies: 65-98. Tenzij Puerto Rico nog mirakels verricht tegen de VS of Rusland lijkt de WK-kwalificatie nu al zeker voor de Belgian Cats. .
  3. 00 uur 09. Debuut voor Ine Joris. In het slot mogen we ook nog even kennismaken met de jonge Ine Joris, die meteen ook haar eerste punten mag maken.  .
  4. 00 uur 09. Knappe spin-move en score van Lisowa.

   Knappe spin-move en score van Lisowa

  5. 00 uur 05. Meesseman mist niet meer en zet kloof terug op 26 punten.

   Meesseman mist niet meer en zet kloof terug op 26 punten

  6. 00 uur 05. Knappe assist van Linskens naar Meesseman.

   Knappe assist van Linskens naar Meesseman

  7. 00 uur 05. Allemand diept de kloof nog wat uit. Het gaat stilaan richting de 100 punten voor de Cats, dankzij een driepunter van Julie Allemand: 63-92. .
  8. 00 uur 02. Meesseman doet het weer. Emma Meesseman mag nog eens aanleggen vanuit de hoek en is alweer secuur: 59-85. Volgens de FIBA zit ze daarmee aan 3 op 3 driepunters, maar als we goed opgelet hebben, moet dat 4 op 4 zijn. Een driepunter is schijnbaar op naam van Ben Abdelkader gekomen. .
  9. 11-02-2022.
  10. 23 uur 59. Bam! Meesseman zet orde op zaken met belangrijke driepunter.

   Bam! Meesseman zet orde op zaken met belangrijke driepunter

  11. 23 uur 57. Bom van Meesseman. Emma Meesseman mikt haar 3e driepunter van de wedstrijd binnen, na een assist van Antonia Delaere. Daarmee zit Meesseman haast geruisloos toch weer op 17 punten. .
  12. 23 uur 55. Knappe actie van Meesseman en score van Lisowa.

   Knappe actie van Meesseman en score van Lisowa

  13. 23 uur 54. Vroeg in het 4e quarter loopt topschutter Linskens tegen haar 4e fout aan. Demory laat de centerspeelster staan. .
  14. 23 uur 53. Vier aanvallen, vier balverliezen van de Belgian Cats dit quarter. We begrijpen de boosheid van de bondscoach. .
  15. 23 uur 52. Cats starten slecht aan vierde kwart, coach is helemaal niet blij.

   Cats starten slecht aan vierde kwart, coach is helemaal niet blij

  16. 23 uur 51. Een slordig begin van de Belgian Cats in het 4e quarter en bondscoach Demory neemt meteen een time-out. Hij is niet opgetogen. Sporza-commentator Kris Meertens.
  17. 23 uur 45. Bekijk het derde kwart tussen Puerto Rico en de Belgian Cats.

   Bekijk het derde kwart tussen Puerto Rico en de Belgian Cats

  18. 23 uur 44. Emma Meesseman krijgt het stevig te verduren onder borden en wordt weer maar eens omver gebeukt. Ze mag wel naar de vrijworplijn, want Puerto Rico zit aan 5 ploegfouten in het 3e quarter. .
  19. 23 uur 44. De voorsprong van de Cats is nog altijd geruststellend, maar het loopt wel allemaal nét iets stroever in het 3e quarter, waarin Puerto Rico België voorlopig waard is. .
  20. 23 uur 44. Ook Geldof krijgt een blockshot om de oren.

   Ook Geldof krijgt een blockshot om de oren

  21. 23 uur 38. Meesseman pakt uit met een blockshot.

   Meesseman pakt uit met een blockshot