Ga naar de inhoud
De Belgian Cats wonnen met 33 punten verschil.
De Belgian Cats wonnen met 33 punten verschil.

Belgian Cats kunnen WK-ticket al ruiken na demonstratie tegen Puerto Rico

 vr 11 februari 2022 00:13
WK-kwalificaties
Puerto Rico
België
einde
23
q1
30
14
q2
25
16
q3
16
12
q4
27
65
score
98

De Belgian Cats zijn hun WK-kwalificatietoernooi begonnen met een klinkende zege. De Belgische vrouwen walsten over Puerto Rico en zetten op die manier meteen een reuzenstap richting WK.

Op het WK-kwalificatietoernooi zijn er nog twee tickets te verdienen voor 3 landen: België, Puerto Rico en Rusland. De Verenigde Staten zijn als olympisch kampioen immers al zeker van deelname aan het WK.

Winst tegen Puerto Rico was dus een must voor de Cats, anders zou er wel heel veel druk komen te staan op de wedstrijden tegen de VS en Rusland. België bewaarde wel goeie herinneringen aan de Puerto Ricaanse dames, want in vorige confrontaties walsten de Cats telkens over de tegenstander.

Bondscoach Demory dropte de jonge Lisowa in de basis en rekende voorts op de gevestigde namen Allemand, Delaere, Linskens en Meesseman. Demory probeert wel andere accenten te leggen dan zijn voorganger, maar de sleutelfiguren zijn wel dezelfde gebleven, met onder meer Allemand als dirigent en Meesseman als immer betrouwbare afwerker.

Toch was het in de 1e helft vooral Linskens die deed waar ze zin in had. Puerto Rico vond geen antwoord op de sterke Belgische centerspeelster, die bij de rust (37-55) al aan 20 punten zat.

Ook Hind Ben Abdelkader, terug van veel te lang weggeweest bij de Belgian Cats, drukte haar stempel. De shooting guard, actief in de Russische competitie, toonde zich secuur van achter de driepuntlijn en is duidelijk een extra scoringsoptie voor dit team.

Zij zette met twee bommen aan het begin van de 2e helft meteen de toon, een korte opflakkering van Puerto Rico werd snel tenietgedaan door de Belgen. In het laatste quarter zakten de Puerto Ricanen fysiek door het ijs en zetten de Cats nog een verschil van meer dan 30 punten op het bord: 65-98.

Morgen moet België al opnieuw aan de slag. Dan treffen de Cats met de VS de regerende wereld- en olympische kampioen. De wedstrijd is in de nacht van vrijdag op zaterdag live te volgen bij Sporza, vanaf 0.30 uur.

België: Linskens 26, Meesseman 22, Allemand 13, Ben Abdelkader 13, Lisowa Mbaka 10, Ramette 4, Delaere 3, Resimont, Joris 2, Massey 2

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Puerto Rico - België

00:11

Bekijk het vierde kwart tussen Puerto Rico en de Belgian Cats

00:10

Eerste zege is binnen

Elise Ramette legt de eindstand vast na een Puerto Ricaans balverlies: 65-98. Tenzij Puerto Rico nog mirakels verricht tegen de VS of Rusland lijkt de WK-kwalificatie nu al zeker voor de Belgian Cats.

00:09

Debuut voor Ine Joris

In het slot mogen we ook nog even kennismaken met de jonge Ine Joris, die meteen ook haar eerste punten mag maken. 

00:09

Knappe spin-move en score van Lisowa

00:05

Meesseman mist niet meer en zet kloof terug op 26 punten

00:05

Knappe assist van Linskens naar Meesseman

00:05

Allemand diept de kloof nog wat uit

Het gaat stilaan richting de 100 punten voor de Cats, dankzij een driepunter van Julie Allemand: 63-92.

00:02

Meesseman doet het weer

Emma Meesseman mag nog eens aanleggen vanuit de hoek en is alweer secuur: 59-85. Volgens de FIBA zit ze daarmee aan 3 op 3 driepunters, maar als we goed opgelet hebben, moet dat 4 op 4 zijn. Een driepunter is schijnbaar op naam van Ben Abdelkader gekomen.

10/02/22
23:59

Bam! Meesseman zet orde op zaken met belangrijke driepunter

23:57

Bom van Meesseman

Emma Meesseman mikt haar 3e driepunter van de wedstrijd binnen, na een assist van Antonia Delaere. Daarmee zit Meesseman haast geruisloos toch weer op 17 punten.

23:55

Knappe actie van Meesseman en score van Lisowa

23:54

Vroeg in het 4e quarter loopt topschutter Linskens tegen haar 4e fout aan. Demory laat de centerspeelster staan.

23:53

Vier aanvallen, vier balverliezen van de Belgian Cats dit quarter. We begrijpen de boosheid van de bondscoach.

23:52

Cats starten slecht aan vierde kwart, coach is helemaal niet blij

23:51

Een slordig begin van de Belgian Cats in het 4e quarter en bondscoach Demory neemt meteen een time-out. Hij is niet opgetogen.

Sporza-commentator Kris Meertens
23:45

Bekijk het derde kwart tussen Puerto Rico en de Belgian Cats

23:44

Emma Meesseman krijgt het stevig te verduren onder borden en wordt weer maar eens omver gebeukt. Ze mag wel naar de vrijworplijn, want Puerto Rico zit aan 5 ploegfouten in het 3e quarter.