Ga naar de inhoud
Hind Ben Abdelkader was de Belgische topschutter met 17 punten.
Hind Ben Abdelkader was de Belgische topschutter met 17 punten.

Belgian Cats gaan strijdend ten onder tegen wereld- en olympisch kampioen VS

 za 12 februari 2022 02:07
WK-kwalificaties
België
Verenigde Staten
einde
15
q1
15
11
q2
23
18
q3
25
31
q4
21
75
score
84

De Belgian Cats hebben hun tweede wedstrijd op het WK-kwalificatietoernooi verloren. In Washington gingen ze met 9 punten verschil onderuit tegen grootmacht USA. De kleine nederlaag heeft geen invloed op de WK-kansen van de Belgen.

Na zwak broertje Puerto Rico kregen de Belgian Cats vrijdag een taaiere brok voor de kiezen met de Verenigde Staten, zonder meer het sterkste basketballand ter wereld.

De Amerikaanse vrouwen zijn de regerende wereldkampioen, pakten vorig zomer ook goud op de Olympische Spelen en verloren bovendien geen officiële wedstrijd meer sinds 2006.

Toch was België niet bij voorbaat kansloos, want de VS trad niet aan met zijn sterkste ploeg. Van het team dat olympisch goud won in Tokio stonden er vrijdag in Washington nog 3 speelsters op het veld, al bestond de rest van het team nog steeds uit kleppers die het mooie weer maken in de WNBA.

Bij het vernieuwde VS was het aanvankelijk wat zoeken en daarvan kon België profiteren om in het 1e quarter gelijke tred te houden. Maar dan schakelde Team USA een versnelling hoger in het 2e en 3e kwart, mede geholpen door te veel balverliezen aan Belgische kant.

De VS maakte in totaal 21 punten na Belgisch balverlies, ook het verschil in punten op de fast-break was veelzeggend: 2 voor België, 16 voor de Amerikaanse vrouwen. De maximale voorsprong van de wereldkampioen: 23 punten.

Bondscoach Demory, die veel roteerde, vroeg om meer agressiviteit en werd op zijn wenken bediend in de laatste 10 minuten van de wedstrijd.  Terend op een alweer sterke tandem Ben Abdelkader-Meesseman, die de hulp kregen van een vinnige Lisowa, sloten de Cats af met een verschil van minder dan 10 punten: 75-84.

Die nederlaag heeft geen gevolgen voor de WK-kansen van de Belgen, die na de ruime zege tegen Puerto Rico al zo goed als zeker hun koffers mogen pakken. Zelfs bij verlies zondag tegen Rusland moeten er al mirakels gebeuren om de Belgian Cats weg te houden van hun 2e WK op rij.

België: Ben Abdelkader 17, Meesseman 15, Linskens 9, Lisowa Mbaka 9, Massey 8, Allemand 6, Resimont 5, Delaere 4, Geldof 2

Bekijk de slotfase van België-VS

België - Verenigde Staten

02:05

Einde

Dankzij een sterk 4e quarter hebben de Belgian Cats de schade nog kunnen beperken. Ze gaan met 75-84 de boot in tegen de olympische kampioen en daar kun je mee thuiskomen.

Het vizier kan nu op de wedstrijd van zondagavond tegen Rusland. Daarin zullen de Cats wellicht zekerheid verwerven over het WK-ticket. Maar eerst wacht een vermoeiende trip naar de Dominicaanse Republiek.

02:04

Bekijk het 4e quarter

02:02

Ben Abdelkader etaleert haar klasse met een driepunter en een floater

02:01

Sterke Ben Abdelkader

Je mag Ben Abdelkader echt niet te veel ruimte geven en dat doen de Amerikanen wel. Ze mikt opnieuw een driepunter binnen en in de volgende aanval tovert ze ook een floater uit haar mouw: 73-81!

01:59

Meesseman vindt Massey onder de ring

01:58

Cats sluipen dichterbij

Meesseman raapt een gemiste vrijworp op en legt de bal in de ring. Plots komt België toch weer een stuk dichterbij: 66-77. Nog dik drie minuten te gaan. Wat kan er nog?

01:55

Ben Abdelkader verslaat de shotclock

01:54

Ben Abdelkader is sneller dan de shotclock

Dankzij een bom van Ben Abdelkader is de kloof weer onder de 20 punten gezakt: 58-75. De verloren dochter is met 12 punten ook de Belgische topschutter in deze wedstrijd.

01:50

Gretige Lisowa

Dolson, ook zo'n olympische 3x3-kampioene, gooit met een heel hoge boog een driepunter binnen. Lisowa antwoordt met een sterke drive en twee punten, gevolgd door een steal. Haar lay-up lijkt ons foutief afgestopt, maar de refs zien er geen graten in.

01:47

Bom van Lisowa

Lisowa scoort toch weer goeie punten met haar vinnigheid en gooit aan het begin van het 4e quarter nu ook een driepunter binnen. Voor de speelster van Castors Braine zijn het haar eerste punten van de wedstrijd.

01:42

Massey raapt een misser van Ben Abdelkader op en duwt de bal binnen: 44-61. Dit is de agressiviteit die de bondscoach wil zien. Nog minder dan een minuut in het 3e quarter.

01:37

Demory eist agressievere Cats

Het ging gelijk op tot 12-12 in dit 3e quarter, maar met 4 Amerikaanse punten op rij loopt Team USA toch weer wat verder weg en lonkt een kloof van 20 punten: 38-54. Bondscoach Demory neemt een time-out. Hij vindt dat de Cats veel te lief zijn voor de Amerikanen en wil meer agressiviteit zien.

01:34

Ook Ben Abdelkader legt aan van achter de driepuntlijn

01:33

Twee Belgische driepunters

Zonet knalde Resimont net voor de buzzer van de 24 seconden een heel verre driepunter binnen en ook Ben Abdelkader gooit een bom. Voor de rust bleef het bij een schamele driepunter op 8 pogingen van de Cats.

01:32

Resimont mikt vlakt voor de buzzer een heel verre driepunter binnen

01:29

Linskens tekent voor de eerste punten van de 2e helft. Intussen krijgt Julie Allemand de slordigheden maar niet uit haar spel. Met haar 3e balverlies leidt ze een Amerikaanse fastbreak in.

01:28

Herbekijk hier het 2e quarter

01:12

Rust

Op de buzzer van de 1e helft schiet Emma Meesseman nog raak. De scheidsrechters gaan het nog even verifiëren, maar de beelden zijn glashelder: de bal vertrok te laat. Zo staat het 26-38 na de 1e helft, waarin België na een aarzelende start zijn voet kon zetten naast de olympische kampioen.

Maar in het 2e quarter schakelden de Amerikaanse vrouwen een versnelling hoger en hadden de Cats het bij momenten lastig. Het verschil bij de rust is 12 punten. We zijn benieuwd wat België in de 2e helft nog vermag.