Ga naar de inhoud

Belgian Cats gaan strijdend ten onder tegen wereld- en olympisch kampioen VS

WK-kwalificaties

België 
Verenigde Staten 
15
1
15
11
2
23
18
3
25
31
4
21
75
einde
84

De Belgian Cats hebben hun tweede wedstrijd op het WK-kwalificatietoernooi verloren. In Washington gingen ze met 9 punten verschil onderuit tegen grootmacht USA. De kleine nederlaag heeft geen invloed op de WK-kansen van de Belgen.

Na zwak broertje Puerto Rico kregen de Belgian Cats vrijdag een taaiere brok voor de kiezen met de Verenigde Staten, zonder meer het sterkste basketballand ter wereld.

De Amerikaanse vrouwen zijn de regerende wereldkampioen, pakten vorig zomer ook goud op de Olympische Spelen en verloren bovendien geen officiële wedstrijd meer sinds 2006.

Toch was België niet bij voorbaat kansloos, want de VS trad niet aan met zijn sterkste ploeg. Van het team dat olympisch goud won in Tokio stonden er vrijdag in Washington nog 3 speelsters op het veld, al bestond de rest van het team nog steeds uit kleppers die het mooie weer maken in de WNBA.

Bij het vernieuwde VS was het aanvankelijk wat zoeken en daarvan kon België profiteren om in het 1e quarter gelijke tred te houden. Maar dan schakelde Team USA een versnelling hoger in het 2e en 3e kwart, mede geholpen door te veel balverliezen aan Belgische kant.

De VS maakte in totaal 21 punten na Belgisch balverlies, ook het verschil in punten op de fast-break was veelzeggend: 2 voor België, 16 voor de Amerikaanse vrouwen. De maximale voorsprong van de wereldkampioen: 23 punten.

Bondscoach Demory, die veel roteerde, vroeg om meer agressiviteit en werd op zijn wenken bediend in de laatste 10 minuten van de wedstrijd.  Terend op een alweer sterke tandem Ben Abdelkader-Meesseman, die de hulp kregen van een vinnige Lisowa, sloten de Cats af met een verschil van minder dan 10 punten: 75-84.

Die nederlaag heeft geen gevolgen voor de WK-kansen van de Belgen, die na de ruime zege tegen Puerto Rico al zo goed als zeker hun koffers mogen pakken. Zelfs bij verlies zondag tegen Rusland moeten er al mirakels gebeuren om de Belgian Cats weg te houden van hun 2e WK op rij.

België: Ben Abdelkader 17, Meesseman 15, Linskens 9, Lisowa Mbaka 9, Massey 8, Allemand 6, Resimont 5, Delaere 4, Geldof 2

Bekijk de slotfase van België-VS

België - Verenigde Staten

 1. 02 uur 05. Einde . Dankzij een sterk 4e quarter hebben de Belgian Cats de schade nog kunnen beperken. Ze gaan met 75-84 de boot in tegen de olympische kampioen en daar kun je mee thuiskomen. Het vizier kan nu op de wedstrijd van zondagavond tegen Rusland. Daarin zullen de Cats wellicht zekerheid verwerven over het WK-ticket. Maar eerst wacht een vermoeiende trip naar de Dominicaanse Republiek. .
 2. 02 uur 04. Bekijk het 4e quarter.

  Bekijk het 4e quarter

 3. 02 uur 02. Ben Abdelkader etaleert haar klasse met een driepunter en een floater.

  Ben Abdelkader etaleert haar klasse met een driepunter en een floater

 4. 02 uur 01. Sterke Ben Abdelkader. Je mag Ben Abdelkader echt niet te veel ruimte geven en dat doen de Amerikanen wel. Ze mikt opnieuw een driepunter binnen en in de volgende aanval tovert ze ook een floater uit haar mouw: 73-81! .
 5. 01 uur 59. Meesseman vindt Massey onder de ring.

  Meesseman vindt Massey onder de ring

 6. 01 uur 58. Cats sluipen dichterbij. Meesseman raapt een gemiste vrijworp op en legt de bal in de ring. Plots komt België toch weer een stuk dichterbij: 66-77. Nog dik drie minuten te gaan. Wat kan er nog? .
 7. 01 uur 55. Ben Abdelkader verslaat de shotclock.

  Ben Abdelkader verslaat de shotclock

 8. 01 uur 54. Ben Abdelkader is sneller dan de shotclock. Dankzij een bom van Ben Abdelkader is de kloof weer onder de 20 punten gezakt: 58-75. De verloren dochter is met 12 punten ook de Belgische topschutter in deze wedstrijd. .
 9. 01 uur 50. Gretige Lisowa. Dolson, ook zo'n olympische 3x3-kampioene, gooit met een heel hoge boog een driepunter binnen. Lisowa antwoordt met een sterke drive en twee punten, gevolgd door een steal. Haar lay-up lijkt ons foutief afgestopt, maar de refs zien er geen graten in. .
 10. 01 uur 47. Bom van Lisowa. Lisowa scoort toch weer goeie punten met haar vinnigheid en gooit aan het begin van het 4e quarter nu ook een driepunter binnen. Voor de speelster van Castors Braine zijn het haar eerste punten van de wedstrijd. .
 11. 01 uur 42. Massey raapt een misser van Ben Abdelkader op en duwt de bal binnen: 44-61. Dit is de agressiviteit die de bondscoach wil zien. Nog minder dan een minuut in het 3e quarter. .
 12. 01 uur 37. Demory eist agressievere Cats. Het ging gelijk op tot 12-12 in dit 3e quarter, maar met 4 Amerikaanse punten op rij loopt Team USA toch weer wat verder weg en lonkt een kloof van 20 punten: 38-54. Bondscoach Demory neemt een time-out. Hij vindt dat de Cats veel te lief zijn voor de Amerikanen en wil meer agressiviteit zien. .
 13. 01 uur 34. Ook Ben Abdelkader legt aan van achter de driepuntlijn.

  Ook Ben Abdelkader legt aan van achter de driepuntlijn

 14. 01 uur 33. Twee Belgische driepunters. Zonet knalde Resimont net voor de buzzer van de 24 seconden een heel verre driepunter binnen en ook Ben Abdelkader gooit een bom. Voor de rust bleef het bij een schamele driepunter op 8 pogingen van de Cats. .
 15. 01 uur 32. Resimont mikt vlakt voor de buzzer een heel verre driepunter binnen.

  Resimont mikt vlakt voor de buzzer een heel verre driepunter binnen

 16. 01 uur 29. Linskens tekent voor de eerste punten van de 2e helft. Intussen krijgt Julie Allemand de slordigheden maar niet uit haar spel. Met haar 3e balverlies leidt ze een Amerikaanse fastbreak in. .
 17. 01 uur 28. Herbekijk hier het 2e quarter.

  Herbekijk hier het 2e quarter

 18. 01 uur 12. Rust. Op de buzzer van de 1e helft schiet Emma Meesseman nog raak. De scheidsrechters gaan het nog even verifiëren, maar de beelden zijn glashelder: de bal vertrok te laat. Zo staat het 26-38 na de 1e helft, waarin België na een aarzelende start zijn voet kon zetten naast de olympische kampioen. Maar in het 2e quarter schakelden de Amerikaanse vrouwen een versnelling hoger en hadden de Cats het bij momenten lastig. Het verschil bij de rust is 12 punten. We zijn benieuwd wat België in de 2e helft nog vermag. .
 19. 01 uur 08. Emma Meesseman blokt de poging van Chelsea Gray af.

  Emma Meesseman blokt de poging van Chelsea Gray af

 20. 01 uur 06. België zit intussen al aan 11 balverliezen. De Cats spelen wel tegen de wereld- en olympische kampioen, maar we durven toch te denken dat bondscoach Demory daar niet tevreden mee zal zijn. .