Bosnië versmacht de Belgian Cats, al is het puntenverschil draaglijk

voorronde EK 2023

Bosnië 
België 
19
1
20
32
2
19
22
3
10
14
4
32
87
einde
81

Valéry Demory heeft zijn start als bondscoach bij de Belgische basketbalvrouwen gemist. De Belgian Cats verloren hun eerste wedstrijd in de voorrondes van het EK 2023 kansloos in en tegen Bosnië. De Cats acteerden veel te slap en waren een speelbal voor de weergaloze sterspeelster Jonquel Jones. In het slot kwam er nog een kleine wederopstanding, maar de Cats zullen deze avond snel willen doorspoelen. 

Nieuw hoofdstuk voor vernieuwde Belgian Cats

Na de teleurstelling van Tokio begonnen de Belgian Cats op Wapenstilstand aan een nieuw hoofdstuk. Bondscoach Philip Mestdagh was vervangen door de Fransman Valéry Demory en na het afscheid van onder meer Ann Wauters, Marjorie Carpréaux en Kim Mestdagh waren er enkele nieuwe gezichten bij.


Met Bosnië kregen de Cats een op papier haalbare tegenstander om hun EK-voorronde te openen. Het was wel oppassen geblazen voor wereldtopper Jonquel Jones, dit jaar nog MVP in de WNBA en draaischijf bij Bosnië.


Het duurde dan ook niet lang voor Jones zich liet opmerken. Met een uitgebreid arsenaal aan shots zette ze in het eerste kwart meteen de toon, maar onder meer dankzij een vlot scorende Kyara Linskens en enkele driepunters van een sterke Julie Vanloo gingen de Cats met een 19-20-voorsprong de eerste break in.

 

(lees verder onder de video)

Sterke Vanloo shot driepunters vlot binnen:

Weergaloze Jones versmacht de Belgen na de rust

Het tweede kwart begon ook goed voor de Belgen, met opnieuw twee bommetjes van Vanloo, maar dat was meteen ook het startsein voor de Grote Jonquel Jones-show. De sterspeelster nam haar ploeg op sleeptouw en zorgde voor een duidelijke 51-39-ruststand.

 

Alarmfase rood bij de Cats, maar ook na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Een dominante Jones had een begenadigde dag en imponeerde met driepunters, fadeaway-shots en handige assists. Ze zou uiteindelijk aftikken op 44 punten en 22 rebounds. Bij de Cats zag een teleurstellend duo Meesseman-Allemand het met lede ogen aan.

 

Bij ingang van het vierde kwart was het pleit al lang beslecht, Bosnië hield de voet van het gaspedaal, waardoor de Belgen hun blazoen nog wat konden oppoetsen. Bondscoach Demory maakte van de gelegenheid gebruik om de jonge Lisowa-Mbaka haar debuut te gunnen.

 

Het slotoffensief(je) van de Belgen zorgde nog voor een verbloemde 87-81-einduitslag, maar achter die milde score ging een zwakke prestatie schuil. Een valse start dus voor Demory en de Belgian Cats, die zondag tegen Duitsland wel al een kans krijgen op eerherstel.

Onze commentator: "Wat Jones doet is ongezien!"

Bekijk de slotfase van Bosnië-België:

Meesseman: "Nieuwe coach en nieuwe plays, maar we vergaten onze energie"

"Het is moeilijk om te zeggen wat er fout liep", reageerde Emma Meesseman na de partij. "We hebben veel te veel afgewacht. We hebben dan wel een nieuwe coach en we hadden nieuwe plays, maar we vergeten om zelf ook onze energie en agressiviteit mee te brengen. Dat kan de coach niet voor ons doen."

 

"Het laatste kwart voelde wel terug goed, maar dan was het natuurlijk rijkelijk te laat. Het basket dat we willen spelen is het basket dat we kunnen spelen, maar het zal niet allemaal vanzelf gaan", klonk het.

 

Bij Bosnië was Jonquel Jones, ploeggenote van Meesseman bij Jekaterinenburg, outstanding. "Er is een reden dat ze MVP in de WNBA werd... Het enge is dat ze nog niet aan haar top zit. Tegen zo'n speelster moet je niet 1 op 1 spelen, maar wel 5 op 1. Je moet haar afstoppen alvorens je de rest kan stoppen."

Bosnië - België

 1. 21 uur 44. Bosnië overklast slappe Belgian Cats. Een slotoffensiefje van de Cats verbloemde de uitslag nog wat, maar de Belgian Cats zijn in Bosnië op een desillusie gelopen. Een dominante Jonquel Jones leidde haar team naar een 87-81-uitslag. De Cats beginnen zo met een nederlaag aan hun EK-kwalificatiecampagne. .
 2. 21 uur 42. Lisowa kan terugkijken op een geslaagd debuut. Met veel grinta en enthousiasme toont ze haar waarde aan bondscoach Demory.  .
 3. 21 uur 41. Vanloo zet beide vrijworpen om. De achterstand bedraagt 8 punten. Nog 50 seconden. .
 4. 21 uur 40. Krijgen we toch nog een spannend slot? Vanloo wordt nogal flagrant opzij geduwd door een tegenstandster, de Cats krijgen twee vrijworpen bij een achterstand van 10 punten. .
 5. 21 uur 40. Na een fastbreak van Meesseman naderen de Cats tot op 12 punten. Nu ja, echt naderen zal er met een dikke minuut op de klok niet meer inzitten. .
 6. 21 uur 38. Door de nonchalance van Bosnië kunnen de Cats nu wel scoren. Commentator Kris Meertens.
 7. 21 uur 36. Linskens, die heel goed was in het eerste kwart, pakt nog eens uit met een knappe score. De stand oogt tegen het einde van de partij toch wat milder voor de Cats, met een kloof van 15 punten. .
 8. 21 uur 33. Lisowa laat zich toch opmerken bij haar debuut voor de Cats. De speelster van Castors Braine dribbelt zich knap voorbij enkele belagers, levert dan goed in bij Meesseman, die op haar beurt een driepunter kan scoren. .
 9. 21 uur 32. Het vet is bij de Bosniërs ook al even van de soep, maar Delic laat het niet aan haar hart komen en dropt nog een driepunter in het mandje. Een collectieve topprestatie van de thuisploeg. .
 10. 21 uur 29. Wanneer Meesseman nog eens op het scorebord komt, doet Jones dat dunnetjes over. De Bosnische zit ondertussen aan 44 punten. .
 11. 21 uur 26. De zenuwen zijn weg. De wedstrijd is verloren, de Belgen durven terug shots te nemen. Commentator Kris Meertens.
 12. 21 uur 23. De wedstrijd is al een tijdje gespeeld, waardoor nu ook Bosnië wat in nonchalance vervalt. Aan de Belgische zijde mag ondertussen de jonge Lisowa-Mbaka haar debuut maken voor de nationale ploeg. .
 13. 21 uur 18. Einde derde kwart. Op de buzzer scoort Dzombeta nog eens na alweer niet-doortastend verdedigen van Allemand. 73-49 na drie quarters, een afstraffing voor de Cats. .
 14. 21 uur 14. De masterclass van Jonquel Jones duurt nog even voort. Met een nieuw knap fadeaway-shot zet ze haar puntenteller al op 40.  .
 15. 21 uur 13. Wat een goede nieuwe start moet worden is aan het uitdraaien op een stevige desillusie voor de Cats. Bosnië, de nummer 27 op de wereldranking is vandaag een klasse te sterk. De Cats presteren op hun beurt ook wel ver onder hun niveau. .
 16. 21 uur 11. Weergaloze Jones stoomt gewoon door.

  Weergaloze Jones stoomt gewoon door

 17. 21 uur 09. Wat Jones hier doet is ongezien in het Europese basketbal. Commentator Kris Meertens.
 18. 21 uur 08. Niet te doen. Jones doet er nog eens drie punten bij. Wat een weergaloze prestatie van de Bosnische: 36 punten en 13 rebounds. Voor de Cats is het zo goed als over. .
 19. 21 uur 06. "Festival Jones". Met een heerlijke "fadeaway" worp etaleert Jones nog eens haar kunnen. "Festival Jones", benoemt Kris Meertens de dominantie. .
 20. 21 uur 05. Jones blijft de Cats nachtmerries bezorgen. Niemand kan de wereldtopper legitiem afstoppen. Ze scoort en mag er via vrijworp nog een puntje aan toevoegen. .