Ga naar de inhoud
Emma Meesseman nam de Belgian Cats op sleeptouw.

Magistrale Emma Meesseman loodst Belgian Cats naar halve finales op EK

 wo 23 juni 2021 22:26
EK basketbal
België
Rusland
einde
21
q1
20
22
q2
17
20
q3
21
22
q4
25
85
score
83

De Belgian Cats zitten bij de laatste vier op het EK basketbal. Ze versloegen topland Rusland in de kwartfinales na een thriller met 85-83. Julie Allemand bleef koel met nog 5 seconden op de klok, maar het was Emma Meesseman die de uitblinker was bij de Belgen.

Het was vooraf aangekondigd: het wordt bij Rusland opletten voor Maria Vadejeva. De centerspeelster van de Russen, ploeggenote van Emma Meesseman bij Jekaterinenburg, etaleerde vanaf de opworp haar hoogvorm en bracht zo de Belgische centers Linskens en Massey al vroeg in foutenlast.

 

Maar wat Vadejeva deed voor Rusland, deed Emma Meesseman voor België. En nog beter ook. De Belgische Sportvrouw van het Jaar heerste aan beide kanten van het veld en zorgde ervoor dat de Cats een moeilijke periode in het 2e quarter overleefden: 43-37 bij rust.

 

Ook na de pauze bleef Meesseman (33 punten, 11 rebounds en 4 assists) doen waar ze zin in had. Omdat Vadejeva steun vond bij bommenwerpers Glonti en Sjilova bleef de kloof wel binnen de perken.

 

In een zenuwslopend slotquarter verzwakte België niet en op de juiste momenten scoorden ook de andere basisspeelsters. Na een knappe score van Allemand op enkele seconden voor het einde stond het 85-83, Rusland kon in het ultieme slot niet meer scoren.

 

De Belgian Cats verlaten nu Straatsburg en trekken naar Valencia voor de eindfase van het toernooi. Zaterdag nemen ze het in de halve finales op tegen Servië, dat in de kwartfinales gastland Spanje klopte na één verlenging.

 

Dankzij de plaats in de halve finale van het EK is België meteen ook zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi voor het WK, dat volgend jaar in februari plaatsvindt. Australië is in de herfst van 2022 gastheer voor het wereldkampioenschap.

België: Meesseman 33, Kim Mestdagh 19, Linskens 13, Allemand 9, Delaere 6, Vanloo 5

Allemand blijft koel en knalt Cats op voorsprong

Russen kunnen niet scoren in slotseconde, vreugde bij Cats

Mestdagh: "Hebben dit vuur nodig om tegen de grote basketnaties te spelen"

Meesseman: "Hebben altijd de energie gevonden om te blijven doorduwen"

Linskens: "Heb de schrik van mijn leven gehad op het einde"

België-Rusland

22:25

Bibberen in slotseconden voor Belgian Cats

22:24

Halve finales!

Rusland kan in de laatste vijf seconden niet meer scoren. België staat in de halve finales van het EK en is ook zeker van deelname aan het WK-kwalificatietoernooi.

22:21

Koelbloedige Allemand

Met nog vijf seconden op de klok blijft Allemand ijskoud in aanval. Met een knappe step-back jumper zet ze 85-83 op het bord. Rusland neemt een time-out.

22:21

Allemand blijft koel en scoort in slotseconden

22:19

Vadejeva maakt gelijk: 83-83

22:18

Nagelbijter in Straatsburg

Na balverlies van Kim Mestdagh, opnieuw op het veld na haar botsing met Massey, kan Rusland scoren op de fastbreak. Vadejeva maakt er met haar 30e punt 83-83 van. Nog 41 seconden op de klok!

22:16

Glonti, weer zij

Die duivelse Glonti blijft maar met driepunters strooien: 5 op 6, straffe kost. Bij 81-79 zitten we weer met een "one possession game": bij de volgende aanval kan Rusland langszij komen.

22:15

Ook Levtsjenko treft raak van achter de driepuntlijn. Dit doet pijn bij de Cats, maar altijd weer is daar Emma Meeseman. Met Vadejava in haar nek legt ze de bal toch gewoon binnen.

22:13

Kim Mestdagh loopt in aanval tegen Billie Massey aan en dat is natuurlijk een blok graniet. Daar moet ze even van bekomen.

22:11

Ook Delaere doet nog eens haar duit in het zakje in aanval. Haar 6e punt is goed voor een kloof van 6 punten.

22:10

Linskens en Meesseman geven Cats wat ademruimte

22:09

77-73

Julie Allemand lijkt het tempo van de wedstrijd steeds beter te dicteren en dat zien we graag. Ze strooit met assists voor Meeseman en Linskens en zo lopen de Cats weer vier puntjes weg. Nog 4 minuten!

22:08

Driepunter Mestdagh

"Een driepunter van Kim Mestdagh zou welkom zijn", zegt onze commentator Kris Meertens. Een bom op bestelling, want Mestdagh voegt de daad bij het woord!

22:06

Meesseman blijft scoren

Prima steal van Delaere en Emma Meesseman is goed gevolgd. Ze wandelt door de Russische defensie en legt haar 29e punt binnen. Aan de overkant hangt Moesina de bordjes snel weer gelijk. 70-70 met nog ruim 5 minuten te spelen.

22:05

Komt ook Sjilova los? Laten we hopen van niet. Ze gooit haar tweede driepunter binnen en brengt Rusland langszij.

22:04

Linskens zit in foutenlast en moet verdedigen op Vadejeva en dus zoeken de Russen hun center telkens weer slim op. Na een knappe schijnbeweging kan de ploeggenote van Meesseman bij Jekaterinenburg makkelijk scoren.

22:03

Knappe assist van Linskens voor Meesseman

22:01

Julie Vanloo staat met een teen op de driepuntlijn en krijgt zo maar twee punten voor haar shot. Aan de overkant antwoordt Sjimalova met een bom: 65-61.