Ga naar de inhoud
Emma Meesseman was opnieuw de beste schutter van de Belgian Cats.
Emma Meesseman was opnieuw de beste schutter van de Belgian Cats.

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Frankrijk Servië 54-63
match voor brons
Wit-Rusland BELGIE 69-77
halve finales
Wit-Rusland Frankrijk 61-73
Servië BELGIE 74-73
kwartfinales
Wit-Rusland Zweden 58-46
Frankrijk Bosnië 80-67
Servië Spanje 71-64 (n.v.)
BELGIE Rusland 85-83
uitslagen groep C
Bosnië België 70-55
Slovenië Turkije 72-47
Turkije Bosnië  54-64
België Slovenië 92-57
Bosnië Slovenië 81-91
Turkije België 61-63
eindstand groep C
    M W V +/- ptn
1. België 3 2 1 +22 5
2. Bosnië 3 2 1 +15 5
3. Slovenië 3 2 1 0 5
3. Turkije 3 0 3 -37 3

Belgian Cats zetten de puntjes op de i en geven basketballes aan Slovenië

 vr 18 juni 2021 16:44
EK basketbal
België
Slovenië
einde
25
q1
14
30
q2
15
18
q3
15
19
q4
13
92
score
57

Een dag na de verrassende nederlaag tegen Bosnië heeft België zich uitstekend herpakt op het EK basketbal. De Belgian Cats toonden in hun tweede groepsmatch hun ware gelaat en lieten geen spaander heel van Slovenië.

Bekijk een ruime samenvatting van de Belgian Cats tegen Slovenië

Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht en die uitdrukking lijkt ook op te gaan voor de Belgian Cats. Want zo belabberd de Belgische vrouwen gisteren voor de dag kwamen tegen Bosnië, zo sterk waren ze vandaag tegen Slovenië.

 

De Cats maakten een wervelende start waarin alles lukte, iedereen scoorde en waarin de Sloveense vrouwen alle kleuren van de regenboog zagen.

 

Allemand strooide met assists en afwerker Emma Meesseman vond in aanval veel steun bij Linskens en Delaere. België deed Slovenië veel pijn in de offensieve transitie en toen ook Hanne Mestdagh haar duivels ontbond van achter de driepuntlijn stoomden de Cats naar een 55-29-voorsprong bij de rust.

 

Op dat elan gingen de Belgische vrouwen door na de rust. Met bij momenten wervelend basketbal toonden ze waarom ze bij de medaillekandidaten gerekend worden op dit EK.

 

Dankzij een sterke collectieve prestatie (35 assists!) ging het naar een kloof van meer dan 40 punten, waardoor bondscoach Mestdagh het zich kon permitteren om in het slot nog enkele speelsters wat rust te gunnen. Zo kon Slovenië nog wat milderen, maar dat kon de Belgische pret niet drukken.

 

De Belgian Cats hebben geantwoord op het veld na de opdoffer tegen Bosnië en kunnen zondag met vertrouwen Turkije in de ogen kijken in de laatste groepsmatch.

België - Slovenië 92-57

Schutters België: Meesseman 23, Linskens 14, Delaere 13, H.Mestdagh 13, K.Mestdagh 11, Allemand 6 (& 11 assists), Geldof 6, Billie Massey 5, Vanloo 1

"We hebben vandaag getoond wie wij zijn"

  • Bondscoach Philip Mestdagh: "Gisteren waren we onherkenbaar, vandaag hebben we een heel goeie wedstrijd gespeeld. In de 1e helft explodeerde het en waren we zeer goed aan beide kanten van het veld. De opdracht was om dat door te trekken na de rust. Dat hebben we goed gedaan in het 3e quarter, maar je weet dat je op het einde wat concentratieverlies krijgt."

    "Toch was het belangrijk om met zoveel mogelijk punten verschil te winnen, want je weet nooit of er gerekend moet worden aan het einde van de groepsfase. Daarom wilden we geen risico's nemen. Groepswinst is nog altijd mogelijk. Daarvoor moet Slovenië winnen van Bosnië en moeten wij Turkije kloppen. Met een grote bonus kunnen wij dan nog 1e worden. Laten we beginnen met zelf Turkije te verslaan."

  • Antonia Delaere: "Ik denk dat we vandaag moesten laten zien wie wij zijn en dat hebben we ook gedaan, door iedereen te betrekken in het spel en agressief en mooi basketbal te spelen. Dát zijn de Belgian Cats. Als we zo spelen, kunnen wij iedereen aan."

    "Iedereen heeft vandaag iets bijgebracht. We hebben echt als ploeg gespeeld. Dat is ons spel, dat is wat superbelangrijk is voor ons."

  • Kyara Linskens: "Na de match van gisteren was het nodig om te reageren. We wilden absoluut winnen. Niemand wil al naar huis. Na de nederlaag tegen Bosnië was iedereen ontgoocheld. Niemand had het verwacht. Maar het is ook het einde van de wereld niet. Er zijn nog matchen."

    "We hebben ons snel herpakt en dat heb je vandaag kunnen zien. Nu moeten we deze focus behouden, een dagje uitrusten en dan is het tegen Turkije. Die kunnen we ook zeker aan als we spelen zoals vandaag."

Bekijk het interview met Antonia Delaere

Bekijk het interview met Philip Mestdagh

Bekijk het interview met Kyara Linskens

België-Slovenië

16:45
16:42

Deugddoende zege voor de Cats

In de slotfase hadden de Belgian Cats het moeilijk om nog te scoren en Slovenië heeft nog wat aan zijn achterstand geknabbeld, maar het verschil is duidelijk op het scorebord: 92-57.


Een geweldig antwoord van de Belgische vrouwen na de nederlaag van gisteren en ook een prestatie waar ze zich kunnen aan optrekken met het oog op het vervolg van het toernooi.

16:36

België kan het zich permitteren om in de slotfase van de wedstrijd de teugels wat te vieren en de second unit speelminuten te gunnen. Het staat 92-51 met ruim 2 minuten te gaan.

16:34

Heerlijke assist van Carpréaux

16:32

Carpréaux krijgt nog enkele minuten in het slot en tovert meteen een assist uit haar mouw zoals alleen zij dat kan. Ze biedt Linskens de 87-44. Slovenië heeft nog altijd niet gescoord in het 4e quarter.

16:31
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:29

Slovenië ziet sterretjes, Kim Mestdagh maakt na een goeie aanval haar 11 punt. Bij 85-44 staat er een kloof van meer dan 40 punten op het bord. Het doelsaldo kan nog wel eens van belang worden, dus op dat vlak zijn de Cats vandaag een uitstekende zaak aan het doen.

16:25

België is het 4e quarter gestart met een 9-0. Slovenië weet van geen hout pijlen maken, maar de Sloveense bondscoach grijpt toch nog maar eens naar een time-out.

16:24

Julie Allemand blijft maar met assists strooien, ze zit al aan 9 stuks. Emma Meesseman neemt met plezier aan: 80-44.

16:23

Kim Mestdagh is maar wat blij met haar driepunter

16:22

Kim Mestdagh begint goed aan het 4e quarter met een driepunter en daar is ze maar wat blij mee na al haar missers van gisteren. Deze bom moet deugd doen. Is ze nu vertrokken voor de rest van het EK?

16:19

Nog tien minuten

In de slotseconden van het 3e quarter probeert Allemand er nog twee puntjes bij te doen, maar haar lay-up rolt naast. Meesseman kan niet scoren in de herneming. Zo staat het 73-44 na 30 minuten.

16:15

Allemand en Meeseman zitten op de bank en daarvan profiteert Slovenië te profiteren, maar de Cats laten niet begaan. Prima assist van Geldof, die Delaere onder de ring haar 13e punt aanbiedt.

16:14

Dokter wuift Cats met handdoek wat koelte toe

16:11

Philip Mestdagh wil Slovenië geen momentum gunnen. Dankzij enkele Belgische slordigheden kunnen de Sloveense vrouwen een klein tussenspurtje plaatsen, Mestdagh breekt het ritme meteen met een time-out. De kloof bijft wel groot: 68-37 met nog een viertal minuten te spelen in het 3e quarter.

16:10

Knappe driepunter van Massey

16:09

Driepunter van Massey

Billie Massey knapt normaal het vuile werk op onder de borden, maar laat nu zien dat ze het ook vanaf afstand kan: 66-31 met alweer een Belgische bom.

16:07

De start van de 2e helft was even aarzelend van de Belgian Cats, maar nu lijken ze hun elan weer gevonden te hebben. Kim Mestdagh maakt er vanaf de vrijworplijn 63-31 van.