Belgian Cats zetten de puntjes op de i en geven basketballes aan Slovenië

  EK basketbal

  België 
  Slovenië 
  25
  1
  14
  30
  2
  15
  18
  3
  15
  19
  4
  13
  92
  einde
  57

  Een dag na de verrassende nederlaag tegen Bosnië heeft België zich uitstekend herpakt op het EK basketbal. De Belgian Cats toonden in hun tweede groepsmatch hun ware gelaat en lieten geen spaander heel van Slovenië.

  Bekijk een ruime samenvatting van de Belgian Cats tegen Slovenië

  Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht en die uitdrukking lijkt ook op te gaan voor de Belgian Cats. Want zo belabberd de Belgische vrouwen gisteren voor de dag kwamen tegen Bosnië, zo sterk waren ze vandaag tegen Slovenië.

   

  De Cats maakten een wervelende start waarin alles lukte, iedereen scoorde en waarin de Sloveense vrouwen alle kleuren van de regenboog zagen.

   

  Allemand strooide met assists en afwerker Emma Meesseman vond in aanval veel steun bij Linskens en Delaere. België deed Slovenië veel pijn in de offensieve transitie en toen ook Hanne Mestdagh haar duivels ontbond van achter de driepuntlijn stoomden de Cats naar een 55-29-voorsprong bij de rust.

   

  Op dat elan gingen de Belgische vrouwen door na de rust. Met bij momenten wervelend basketbal toonden ze waarom ze bij de medaillekandidaten gerekend worden op dit EK.

   

  Dankzij een sterke collectieve prestatie (35 assists!) ging het naar een kloof van meer dan 40 punten, waardoor bondscoach Mestdagh het zich kon permitteren om in het slot nog enkele speelsters wat rust te gunnen. Zo kon Slovenië nog wat milderen, maar dat kon de Belgische pret niet drukken.

   

  De Belgian Cats hebben geantwoord op het veld na de opdoffer tegen Bosnië en kunnen zondag met vertrouwen Turkije in de ogen kijken in de laatste groepsmatch.

  België - Slovenië 92-57

  Schutters België: Meesseman 23, Linskens 14, Delaere 13, H.Mestdagh 13, K.Mestdagh 11, Allemand 6 (& 11 assists), Geldof 6, Billie Massey 5, Vanloo 1

  "We hebben vandaag getoond wie wij zijn"

  • Bondscoach Philip Mestdagh: "Gisteren waren we onherkenbaar, vandaag hebben we een heel goeie wedstrijd gespeeld. In de 1e helft explodeerde het en waren we zeer goed aan beide kanten van het veld. De opdracht was om dat door te trekken na de rust. Dat hebben we goed gedaan in het 3e quarter, maar je weet dat je op het einde wat concentratieverlies krijgt."

   "Toch was het belangrijk om met zoveel mogelijk punten verschil te winnen, want je weet nooit of er gerekend moet worden aan het einde van de groepsfase. Daarom wilden we geen risico's nemen. Groepswinst is nog altijd mogelijk. Daarvoor moet Slovenië winnen van Bosnië en moeten wij Turkije kloppen. Met een grote bonus kunnen wij dan nog 1e worden. Laten we beginnen met zelf Turkije te verslaan."

  • Antonia Delaere: "Ik denk dat we vandaag moesten laten zien wie wij zijn en dat hebben we ook gedaan, door iedereen te betrekken in het spel en agressief en mooi basketbal te spelen. Dát zijn de Belgian Cats. Als we zo spelen, kunnen wij iedereen aan."

   "Iedereen heeft vandaag iets bijgebracht. We hebben echt als ploeg gespeeld. Dat is ons spel, dat is wat superbelangrijk is voor ons."

  • Kyara Linskens: "Na de match van gisteren was het nodig om te reageren. We wilden absoluut winnen. Niemand wil al naar huis. Na de nederlaag tegen Bosnië was iedereen ontgoocheld. Niemand had het verwacht. Maar het is ook het einde van de wereld niet. Er zijn nog matchen."

   "We hebben ons snel herpakt en dat heb je vandaag kunnen zien. Nu moeten we deze focus behouden, een dagje uitrusten en dan is het tegen Turkije. Die kunnen we ook zeker aan als we spelen zoals vandaag."

  Bekijk het interview met Antonia Delaere

  Bekijk het interview met Philip Mestdagh

  Bekijk het interview met Kyara Linskens

  België-Slovenië

  1. 16 uur 45.
  2. 16 uur 42. Deugddoende zege voor de Cats. In de slotfase hadden de Belgian Cats het moeilijk om nog te scoren en Slovenië heeft nog wat aan zijn achterstand geknabbeld, maar het verschil is duidelijk op het scorebord: 92-57. Een geweldig antwoord van de Belgische vrouwen na de nederlaag van gisteren en ook een prestatie waar ze zich kunnen aan optrekken met het oog op het vervolg van het toernooi. .
  3. 16 uur 36. België kan het zich permitteren om in de slotfase van de wedstrijd de teugels wat te vieren en de second unit speelminuten te gunnen. Het staat 92-51 met ruim 2 minuten te gaan. .
  4. 16 uur 34. Heerlijke assist van Carpréaux.

   Heerlijke assist van Carpréaux

  5. 16 uur 32. Carpréaux krijgt nog enkele minuten in het slot en tovert meteen een assist uit haar mouw zoals alleen zij dat kan. Ze biedt Linskens de 87-44. Slovenië heeft nog altijd niet gescoord in het 4e quarter. .
  6. 16 uur 29. Slovenië ziet sterretjes, Kim Mestdagh maakt na een goeie aanval haar 11 punt. Bij 85-44 staat er een kloof van meer dan 40 punten op het bord. Het doelsaldo kan nog wel eens van belang worden, dus op dat vlak zijn de Cats vandaag een uitstekende zaak aan het doen. .
  7. 16 uur 25. België is het 4e quarter gestart met een 9-0. Slovenië weet van geen hout pijlen maken, maar de Sloveense bondscoach grijpt toch nog maar eens naar een time-out. .
  8. 16 uur 24. Julie Allemand blijft maar met assists strooien, ze zit al aan 9 stuks. Emma Meesseman neemt met plezier aan: 80-44. .
  9. 16 uur 23. Kim Mestdagh is maar wat blij met haar driepunter.

   Kim Mestdagh is maar wat blij met haar driepunter

  10. 16 uur 22. Kim Mestdagh begint goed aan het 4e quarter met een driepunter en daar is ze maar wat blij mee na al haar missers van gisteren. Deze bom moet deugd doen. Is ze nu vertrokken voor de rest van het EK? .
  11. 16 uur 19. Nog tien minuten. In de slotseconden van het 3e quarter probeert Allemand er nog twee puntjes bij te doen, maar haar lay-up rolt naast. Meesseman kan niet scoren in de herneming. Zo staat het 73-44 na 30 minuten. .
  12. 16 uur 15. Allemand en Meeseman zitten op de bank en daarvan profiteert Slovenië te profiteren, maar de Cats laten niet begaan. Prima assist van Geldof, die Delaere onder de ring haar 13e punt aanbiedt. .
  13. 16 uur 14. Dokter wuift Cats met handdoek wat koelte toe.

   Dokter wuift Cats met handdoek wat koelte toe

  14. 16 uur 11. Philip Mestdagh wil Slovenië geen momentum gunnen. Dankzij enkele Belgische slordigheden kunnen de Sloveense vrouwen een klein tussenspurtje plaatsen, Mestdagh breekt het ritme meteen met een time-out. De kloof bijft wel groot: 68-37 met nog een viertal minuten te spelen in het 3e quarter. .
  15. 16 uur 10. Knappe driepunter van Massey.

   Knappe driepunter van Massey

  16. 16 uur 09. Driepunter van Massey. Billie Massey knapt normaal het vuile werk op onder de borden, maar laat nu zien dat ze het ook vanaf afstand kan: 66-31 met alweer een Belgische bom. .
  17. 16 uur 07. De start van de 2e helft was even aarzelend van de Belgian Cats, maar nu lijken ze hun elan weer gevonden te hebben. Kim Mestdagh maakt er vanaf de vrijworplijn 63-31 van. .
  18. 16 uur 06. Kim Mestdagh wordt in een Sloveense sandwich genomen en blijft even liggen, maar lijkt weer voort te kunnen. .
  19. 16 uur 03. Voor Kim Mestdagh wil het nog steeds niet echt lukken, maar een alerte Meesseman raapt de gemiste driepunter op en legt de offensieve rebound binnen. .