Ga naar de inhoud
Oostende mag nog een bekertrofee bijzetten in de kast.

Oostende klopt moedig Mechelen in razendspannende bekerfinale

 zo 21 maart 2021 17:05
Finale Beker van België basketbal
Oostende Mechelen
einde
13
q1
16
21
q2
13
13
q3
19
18
q4
16
65
score
64

Oostende heeft zijn favorietenrol in de bekerfinale waargemaakt. Underdog Mechelen weerde zich als een duivel in een wijwatervat, maar verloor na een razendspannende partij met het kleinste verschil: 65-64. Voor de kustploeg is het al de 20e beker in de geschiedenis.

Bekijk de hoogtepunten uit de bekerfinale

Een spel van kat en muis

Voor de finale in het Brusselse Paleis 12 gaven de kenners (en de Kangoeroes zelf) Mechelen 10 tot maximaal 15% kans om met de beker terug te keren naar de Winketkaai.

 

Maar de wetten van de sport zijn ondoorgrondelijk. Na een zenuwachtige start van de partij nam Mechelen voorzichtig de bovenhand. Van 2-4 ging het naar 4-10 en 9-14. Aan het einde van het 1e quarter wist Oostende het gaatje te verkleinen tot 13-16.

 

In het tweede kwart leek Oostende stilaan in het ritme te komen, want het draaide zijn achterstand om in een voorsprong: 22-20 en even later 26-22.

 

"Geen paniek", riep Mechelen-coach Vervaeck tijdens een time-out en die boodschap kwam binnen bij zijn spelers. Een driepunter van Foerts deed Oostende-coach Gjergja uit zijn vel springen van woede (26-25). 

 

Maar daarna namen Gjergja's spelers toch weer de bovenhand. Mechelen bezondigde zich aan enkele foutjes en missers, waar de kustploeg handig gebruik van maakte. Oostende kreeg door een overtal aan offensieve rebounds vaak een 2e en zelfs 3e kans om te scoren: 34-29 bij de rust.

 

Wie dacht dat die handicap van 5 punten de Kangoeroes knock-out geslagen had, kwam opnieuw bedrogen uit. De Mechelse defense stond als een huis en van 39-32 keerden de Kangoeroes terug tot 47-45. Een heerlijke driepunter van Foerts bracht Mechelen aan het einde van het 3e quarter zelfs weer 1 puntje voor: 47-48.

 

In een nagelbijter van een slotkwart sloeg Mechelen met veel karakter en precisie onder de korf een grote bres in het verweer van Oostende (51-59). 

 

Maar op zulke momenten geeft ervaring de doorslag. En die heeft Oostende met Gillet en Djordjevic, twee mannen die van geen kleintje vervaard zijn. 

 

In een paar minuten tijd bracht Gillet zijn team weer op voorsprong (62-61). In enkele ultra-spannende slotminuten keerde Mechelen nog terug tot 64-63 en 65-64, maar Oostende liet de buit niet meer glippen.

Thompson (Mechelen) laat het liggen vanaf de vrijworplijn: Oostende wint de beker

Reacties na de finale

Jean-Marc Mwema (Oostende-speler): "Het was niet het beste moment om een van onze zwakste wedstrijden van het seizoen te spelen. Vooral offensief draaide het niet en zelf speelde ik mijn slechtste match van het seizoen. Toch is deze overwinning een grote opluchting. De landstitel is ons volgende doel."

 

Paul Vervaeck (Mechelen-coach): "Met 1 punt verliezen is zuur, zeker omdat we de wedstrijd enkele keren in handen hadden. Maar ik ben wel zeer trots op mijn jongens die tot de laatste snik blijven vechten zijn. Bij ons klopte alles. De groep hangt aan mijn lippen, dat is een groot plezier. We hebben het Oostende moeilijk gemaakt, met voor ons de kans om te winnen."


Domien Loubry (Mechelen-speler): "Dit was zo close. Het is heel jammer dat je zo'n wedstrijd verliest. We hebben keihard gevochten. Ik ben zelf nooit echt in de wedstrijd gekomen door mijn foutenlast, maar ik heb niet de gewoonte om iets te zeggen over de refs. We gaan nog keihard vlammen in de rest van het seizoen, want dit geeft ons vertrouwen voor de play-offs."

Mwema (Oostende): "Spelen een van de zwakste matchen van het seizoen"

Buysschaert: "Heel de match door stress"

Vervaeck (Mechelen): "Dit is zuur, maar ben heel fier op mijn jongens"

Loubry (Mechelen): "So close: dit is heel jammer"

Fase per fase

17:10

Bekijk het vierde kwart van Oostende - Mechelen

17:08

Thompson (Mechelen) laat het liggen vanaf de vrijeworplijn: Oostende wint de beker

17:03

Einde: 65-64!

Oostende wint de beker! Voor de 20e keer al. Maar wat een spannende finale heeft Mechelen er van gemaakt.

17:02

65-64

Thompson schiet een vrijworp binnen en mist er eentje. De bal gaat buiten. Nog 0"1 seconde.

17:01

Fout van Gillet en twee vrijworpen voor Mechelen. Thompson mag ze nemen.

16:57

65-63

Oostende loopt met een vrijworp van Djordjevic een puntje verder weg. Nog 3 seconden op de klok. De laatste aanval is voor Mechelen. Als de Kangoeroes een driepunter scoren, is de beker voor hen. Zo niet, dan is de trofee voor Oostende.

16:56

Nog 4 seconden

Er volgt nog een laatste time-out aan de kant van Oostende. Oostende heeft de beker in handen, maar het mag in de slotseconden de bal niet meer verliezen.

16:56

Schwartz (Oostende) met moeilijke korf in het slot: “Dat is een winnaarskorf”

16:55

Knap blockshot van Thompson (Mechelen)

16:54

De spanning is te snijden. Het staat 64-63, maar Oostende mag de laatste seconden uitspelen.

16:53

Belangrijke driepunter van Gillet brengt Oostende weer op voorsprong

16:52

Nog een dikke minuut

Schwartz voegt er voor Oostende weer 2 punten aan toe. 64-61, het wordt nu plots heel moeilijk voor Mechelen.

16:50

Ommekeer?

De ervaring van Oostende zou in dit slot wel eens de bovenhand kunnen nemen. Gillet brengt de kustploeg weer op voorsprong: 62-61.

16:47

58-61

De Kangoeroes nemen enkele verkeerde/overhaaste beslissingen en dat speelt in de kaart van Oostende, dat het gat verkleint. "Have fun and work hard", zegt Mechelen-coach Vervaeck tijdens een time-out.

16:47

Djordjevic (Oostende) is de kluts kwijt en wandelt het terrein op in plaats van in te gooien

16:46

Kherrazi heeft zijn draai gevonden en is aanvallend niet meer te stuiten. De Kangoeroes staan 55-61 voor.

16:44

Wat kan Oostende nog?

We spelen nog 5 minuten: 54-59. Kan Oostende de scheve situatie nog rechtzetten?

16:44

Kok dunkt Mechelen naar een voorsprong van 8 punten