Belgian Lions verzekeren zich tegen Denemarken van EK-kwalificatie

  EK-voorronde basketbal

  België 
  Denemarken 
  einde
  88
  65

  De Belgische basketbalmannen mogen voor de vijfde keer op een rij naar het EK. Tegen Denemarken kwam de kwalificatie na een sterke start nooit in gevaar. De Belgian Lions hebben de herkansing tegen Tsjechië op maandag niet meer nodig.

  De Belgian Lions stonden al op een zucht van het EK en een wervelende start tegen Denemarken blies hen nog wat dichter. De ervaren Retin Obasohan duwde de Belgen met 10 punten naar een 24-17-voorsprong na het eerste kwart.

   

  De gedachten dwaalden al wat af naar het EK in 2022 in Berlijn, tot frustratie van bondscoach Dario Gjergja. Hij zag de Denen met enkele knappe driepunters tot op 1 puntje naderen. De Belgen hadden de waarschuwing begrepen en trokken naar de kleedkamers met een bonus van 6 punten.

   

  Na de pauze hoefden de Belgian Lions niet meer te schitteren om Denemarken af te schudden. Een driepunter van Hans Vanwijn op het einde van het derde quarter vertaalde zich in een 66-49-voorsprong.

   

  Ook bij de Denen groeide het besef dat ze België niet meer konden dwarsbomen. Ze maakten te weinig fouten om de vele driepunters af te stoppen. Uiteindelijk rondden de Belgian Lions net niet de kaap van 90 punten.

   

  Maar het EK-ticket zit wel op zak. De Belgen kunnen maandag hun EK-voorronde nog in schoonheid afsluiten met een vijfde overwinning tegen Tsjechië.

  EK-voorronde basketbal

  1. 17 uur 16. Belgian Lions houden makkelijk stand tegen Denemarken: 88-65.

   Belgian Lions houden makkelijk stand tegen Denemarken: 88-65

  2. 17 uur 15. Einde. De Belgian Lions mogen zich opmaken voor het EK. Tegen Denemarken kwam de kwalificatie nooit in gevaar na een sterke start. .
  3. 17 uur 13. Bako krijgt aan de zijlijn een knuffel van Gjergja. De bondscoach heeft een knappe wedstrijd gezien van de center. .
  4. 17 uur 12. De Denen volgen de eisen van hun bondscoach: fouten maken. Het houdt de Belgian Lions niet tegen, want De Zeeuw gooit alweer een driepunter binnen. Kunnen de Belgen de kaap van de 90 punten ronden? .
  5. 17 uur 10. "Blijf vechten", vraagt de Deense bondscoach aan zijn spelersgroep. Ze hebben nog 3 minuten om zich te tonen. .
  6. 17 uur 08. De Belgian Lions dollen nu met de Denen. Een versnelling van Obasohan levert een assist op voor Bako: 85-57. .
  7. 17 uur 07. Lecomte zet goed door en kan de bal nog niet door de ring jagen. De bondscoach van Denemarken slaakt een diepe zucht. .
  8. 17 uur 06. Darjo Gjergja geeft zijn laatste richtlijnen door in een time-out. Met nog 5 minuten op de klok is de voorsprong gegroeid tot 21 punten. .
  9. 17 uur . Hans Vanwijn mikt nog maar eens een driepunter door de korf. De speler van Dijon zet de Belgen op 75 punten. .
  10. 16 uur 58. Met twee vrijworpen kunnen de Denen dan toch nog eens scoren. Maar de kloof blijft groot: 22 punten. .
  11. 16 uur 56. De druk is van de ketel, de Belgen scoren nu vlot. Kris Meertens, commentator.
  12. 16 uur 56. De Denen blijven nu toch al even steken op 49 punten. Een knap block van Boukichou houdt Zohore tegen. .
  13. 16 uur 55. Nog 10 minuten tot het EK-ticket. De Belgian Lions moeten hun voorsprong vasthouden in het vierde kwart en dan zijn ze zeker van de EK-kwalificatie. Bondscoach Dario Gjergja blijft enthousiast langs de zijlijn. .
  14. 16 uur 53. Nu valt er toch niet meer aan te twijfelen dat de Belgen gaan winnen. Kris Meertens, commentator.
  15. 16 uur 53. Belgian Lions komen in het slot van het derde kwart onder stoom: 66-49.

   Belgian Lions komen in het slot van het derde kwart onder stoom: 66-49

  16. 16 uur 52. Einde derde kwart: 66-49. Ook Hans Vanwijn mikt er nog een driepunter in. De Belgen komen in het slot van het derde kwart onder stoom en dat vertaalt zich op het scorebord. .
  17. 16 uur 50. De Belgen staan wel goed te verdedigen en kunnen zo voorkomen dat Denemarken dichterbij sluipt. Met een driepunter van Gillet dikt de voorsprong weer aan tot 13 punten. .
  18. 16 uur 49. De Belgian Lions vinden elkaar moeilijk na de pauze. Het aantal balverliezen loopt op. .
  19. 16 uur 48. Boukichou loopt in geen tijd tegen drie fouten aan. De Denen kunnen vanaf de vrijworplijn milderen tot 59-49. .
  20. 16 uur 45. De schwung van in de eerste periode zijn de Belgen toch wat kwijt. Kris Meertens, commentator.