Belgian Lions, al geplaatst, sluiten EK-voorronde af met nederlaag

  EK-voorronde basketbal

  België 
  Tsjechië 
  einde
  86
  91

  De Belgian Lions hebben de EK-voorronde afgesloten met een 2e nederlaag. Een hertimmerde Belgische ploeg maakte na een mindere eerste helft nog een comeback na de rust, maar uiteindelijk hielden de Tsjechen toch een voorsprong van 5 punten vast.

  De Belgen hadden zaterdag tegen Denemarken de poorten naar het EK al opengegooid. Bondscoach Gjergja hield voor de slotwedstrijd, al dan niet in afspraak met hun clubteams, Bako, Vanwijn en Tabu aan de kant.

   

  Vooral defensief hadden de Lions ingeboet, want de Tsjechen werd al te vaak geen strobreed in de weg gelegd. Ze werkten dan ook nog eens af aan hoog percentage, vooral met de driepunters.

   

  Bij de rust was het verschil 11 punten. Nieuw bloed in de 2e helft zorgde af en toe voor de nodige impulsen bij de Belgen. Maar net wanneer je dacht dat de kloof gedicht zou worden, losten ze weer de rol.

   

  De Belgen hadden de vijs defensief aangedraaid, al ging dat ten koste van veel fouten. Die foutenlast zou de Lions ook in het 4e quarter zuur opbreken. De Tsjechen wierpen zowat alle vrijworpen erin. Even kwamen de Belgen op voorsprong, om daarna meteen weer in elkaar te stuiken.

   

  In de laatste minuut gunde bondscoach Gjergja de 18-jarige Ajay Mitchell, de zoon van ex-Oostende-speler Barry, nog een debuut. Mitchell liet meteen een paar flitsen zien, maar niet genoeg om het alsnog spannend te maken.

  Eentje om bij te houden: de eerste minuten en punten van Ajay Mitchell, toptalent van de Belgian Lions

  Bondscoach: "Ik heb vertrouwen in wat komt"

  "Tsjechië kon in het eerste kwart te veel en te vlot scoren, terwijl wij een resem makkelijke punten misten", vertelde bondscoach Dario Gjergja.

   

  "In het tweede kwart gingen we op dat mindere elan door, we maakten enkele fouten en konden niet veel roteren. In het derde kwart draaiden we de rollen om, maar die lijn konden we nadien niet doortrekken."

   

  De EK-campagne zit er nu dus op. "We hebben meer tijd en trainingen nodig om de volgende stappen te zetten, daar gaan we de komende maanden werk van maken. Bijvoorbeeld in defensief opzicht moet het veel beter dan vandaag."

   

  "Maar ik heb vertrouwen in wat komt, er hangt een geweldige chemie in de groep en ik gaf enkele jonge kerels vandaag kansen met oog op de toekomst."

   

  Met Ajay Mitchell debuteerde ook het 18-jarige Belgische goudhaantje. "Ik ben trots dat ik België kan vertegenwoordigen. We verliezen, maar ik ben blij met mijn debuut. Ik was verrast dat ik geselecteerd was. Het EK? Natuurlijk droom ik daar van. Ik werk hier hard voor."

  Mitchell: "Het is een hele eer om voor het eerst voor België te mogen spelen"

  Van Vliet: "We waren er niet bij van bij het begin van de match"

  EK-voorronde basketbal

  1. 17 uur 35. Bekijk het vierde quarter:.

   Bekijk het vierde quarter:

  2. 17 uur 30. Einde: 86-91 voor Tsjechië. De Belgian Lions stonden even op voorsprong tegen Tsjechië, maar het was maar van korte duur. Ze sluiten hun EK-campagne af met een nederlaag. .
  3. 17 uur 28. We zitten op 16 seconden van het einde en het verschil is amper 3 punten. Maar de Belgen moeten nu elke keer fouten maken om een Tsjechische aanval af te wenden. En de Tsjechen blijven alles binnenwerpen vanaf de vrijworplijn. .
  4. 17 uur 23. Debuut Mitchell. Gjergja geeft nog een debuut aan de 18-jarige Ajay Mitchell, zoon van ex-Oostende-speler Barry Mitchell. De bondscoach weet dat het sowieso moeilijk wordt om nog iets te forceren. .
  5. 17 uur 21. Het regent nu driepunters aan beide kanten. Het verschil blijft wel 4 punten. De Belgen hebben nog een dikke 2 minuten. .
  6. 17 uur 13. Het leek alsof de Tsjechen dood en begraven waren, maar we maken toch een soort verrijzenis mee. Plots staan ze weer 4 punten voor. .
  7. 17 uur 09. Van Vliet en Akyazili brengen de Lions (even) op voorsprong in het 4e kwart.

   Van Vliet en Akyazili brengen de Lions (even) op voorsprong in het 4e kwart

  8. 17 uur 09. Het kaartenhuisje van de Tsjechen is in elkaar aan het storten. Akyazili pikt een verloren bal op, brengt de Belgen gelijk en krijgt nog een extra vrijworp. .
  9. 17 uur 07. Dankzij een driepunter van Gillet is het verschil met de Tsjechen nog maar 1 punt. .
  10. 17 uur 04. Monsterdunk van Obasohan op het einde van het derde kwart.

   Monsterdunk van Obasohan op het einde van het derde kwart

  11. 17 uur 01. Einde 3e quarter: 65-69. Met een spectaculaire rush en dunk van Obasohan komen de Belgen aan het einde van het 3e quarter terug tot op 4 punten van de Tsjechen. Het is nog niet allemaal hosanna, maar dit moeten ze in de finale kunnen afmaken. .
  12. 17 uur 01. Bekijk het derde quarter:.

   Bekijk het derde quarter:

  13. 16 uur 55. Bohacik botst gewoon op De Zeeuw en smeert de Belgian Lion zo een 5e persoonlijke fout aan. Een hard verdict voor de Belgen, want daar leek niet veel aan de hand. De Tsjechen zijn ook nagenoeg foutloos vanaf de vrijworplijn. .
  14. 16 uur 55. Met 2 driepunters op rij verkleinen de Belgen de kloof.

   Met 2 driepunters op rij verkleinen de Belgen de kloof

  15. 16 uur 50. Ommekeer? Dat is exact wat de dokter had voorgeschreven: twee driepunters op een rij en plots zitten de Belgen weer helemaal in de match. .
  16. 16 uur 50.
  17. 16 uur 49. De Lions slagen er niet in de kloof met de Tsjechen te dichten. Integendeel, het verschil is zelfs groter geworden, tot 12 punten. De chemie lijkt wat te ontbreken bij de Belgen. .
  18. 16 uur 44. We hebben een nieuwe schutter gevonden! Kris Meertens over de 2 driepunters op een rij van Loic Schwartz.
  19. 16 uur 40. Rommelig. We zitten even in een wat slordige fase in de match. De Lions verdedigen alvast beter dan voor de rust, maar ze scoren ook weinig. .
  20. 16 uur 35. Knappe steal en dunk van Obasohan.

   Knappe steal en dunk van Obasohan