Belgian Cats hoeven niet goed te spelen om Portugal opzij te zetten in EK-voorronde

  EK-voorronde basketbal

  Portugal 
  België 
  10
  1
  16
  7
  2
  17
  14
  3
  17
  18
  4
  9
  49
  einde
  59

  De Belgian Cats hebben gedaan wat moest in de EK-voorronde: ze klopten gastland Portugal. De thuisploeg onderging gewoon de wet van de sterkste, maar België - dat Meesseman en Linskens mist - sprankelde niet. Als de Cats zaterdag winnen van Oekraïne is het EK-ticket binnen.

  Cats maken het verschil voor de rust...

  Tegen Portugal begonnen de Belgian Cats aan hun tweede luik in de voorronde voor het Europees kampioenschap van volgend jaar. Tegen Portugal, het nummer 47 van de wereld, moesten de Cats het wel doen zonder sterspeelster Emma Meesseman (corona) en Kyara Linskens (knie).

   

  Al in het eerste kwart was het niveauverschil tussen de Cats en de Portugezen duidelijk. Tot 9-10 konden ze ietwat gelijke tred houden, maar dankzij een vlot scorende Kim Mestdagh werd het eerste kwart afgesloten met een 10-16-voorsprong.

   

  In het tweede kwart leken de Cats het gaspedaal nog wat verder in te drukken. Na flitsen van Kim Mestdagh en Allemand en twee driepunters van Vanloo leek de wedstrijd al gespeeld: 17-33 aan de rust.

  ...en halen dan de voet van het gaspedaal

  Nog eens stevig van jetje geven in de tweede helft, zou je dan denken, maar de Cats vervielen in nonchalance. De foutenlast groeide bij de nummer 7 van de wereld en het gebrek aan matchritme speelden de Belgen, met veterane Ann Wauters sporadisch op het parket, duidelijk parten. 


  Het derde kwart konden de Cats nog in hun voordeel beslechten, maar in het laatste kwart werkten de Portugezen zowaar nog een stuk van hun achterstand weg. Tot dichter dan 10 punten kwam de thuisploeg wel niet meer: 49-59 was dan ook de eindstand.


  Met de eenvoudige, maar kleurloze zege tegen Portugal zetten de Belgian Cats een nieuwe stap richting Europees kampioenschap. Als ze zaterdag ook het stugge Oekraïne opzij weten te zetten, hebben de Cats hun EK-ticket beet. (lees reacties onder het verslag)

  Bondscoach: "Kunnen niet 100% gelukkig zijn"

  • Kim Mestdagh (Belgian Cats): "De Portugezen hebben gekozen voor een manier van spelen die we niet gewend zijn. Bij ons waren er wijzigingen in de ploeg en ook daardoor was het zoeken, maar we hebben goed ons mannetje gestaan. Op het moment waarop we dachten genoeg voorsprong te hebben, werden ze weer iets agressiever. Het was niet makkelijk, maar winnen was het belangrijkste. Tegen Oekraïne zal het beter moeten, maar we zullen ook weer wat langer samen zijn en meer op details kunnen werken."
  • Jana Raman (Belgian Cats): "Het was een potige match, maar we hebben het nog volwassen kunnen oplossen. We zijn niet meegegaan in de agressiviteit van de Portugezen en hielden de controle. Na drie trainingen was het niet makkelijk, maar ons spel was nog redelijk goed. Zonder Emma Meesseman was het uiteraard moeilijker, maar we hebben gevochten en getoond dat we het ook zonder haar kunnen."
  • Bondscoach Philip Mestdagh: "Als je de moeilijkheden in rekening brengt die het coronavirus voor ons meebracht, waren de eerste 25 minuten gewoon goed (doelend op Meesseman, red). Daarna lieten we ons wat vangen aan de agressiviteit van de Portugezen, maar het verschil was al gemaakt. En toch kunnen we niet 100 procent gelukkig zijn. De Portugezen wonnen de 2e helft, maar het is ook ergens menselijk dat je wat verslapt. De doelstelling - winnen - is behaald. De eerste 25 minuten stemden mij tevreden, maar Oekraïne zal sterker zijn. We zullen voorbereid moeten zijn."

  Fase per fase

  1. 20 uur 48. Belgian Cats hoeven niet te schitteren om van Portugal te winnen. De Belgian Cats hebben Portugal zonder al te veel moeite opzij gezet in de EK-voorronde. De Cats speelden erg wisselvallig, maar konden teren op het verschil in talent om Portugal te verslaan. De Portugezen kwamen in het vierde kwart wel nog terug tot op 10 punten. Veel vreugde is er na afloop niet te bespeuren bij de Cats. .
  2. 20 uur 45. Dat de Portugezen tot op 10 punten terugkomen, is voor hen een groot succes. Commentator Kris Meertens.
  3. 20 uur 42. Julie Allemand doorbreekt de periode van droogte bij de Belgen met een driepunter. Luidt het een slotoffensief van de Belgen in? .
  4. 20 uur 40. Belgian Cats vallen helemaal stil. De Portugezen hebben het vertrouwen teruggevonden en sluipen zowaar tot op 11 punten van de Cats. Met nog iets meer dan twee minuten op de klok lijkt de zege van Cats echter niet meer in het gedrang te komen, al moeten ze het lot niet tarten. .
  5. 20 uur 36. De Portugezen lijken wat vertrouwen te winnen. Met een driepunter van Da Silva komen ze terug tot 40-54.  .
  6. 20 uur 33. Het spel is slap, maar laten we vooral niet vergeten dat de Cats heel erg lang niet meer samen hebben gespeeld. Commentator Kris Meertens.
  7. 20 uur 31. Cats beginnen ook slap aan vierde quarter. Met hetzelfde wisselvallige spel moeten de Cats na enkele minuten in het vierde quarter een deel van hun voorsprong inleveren. De Portugezen komen met twee scores tot op 17 punten van de Belgen: 35-52.  .
  8. 20 uur 25. Enkele hoogtepunten uit het 3e quarter van de Belgian Cats tegen Portugal.

   Enkele hoogtepunten uit het 3e quarter van de Belgian Cats tegen Portugal

  9. 20 uur 23. Ook in het 3e kwart worden we niet verwend: 31-50. Het spelbeeld van de eerste helft is ook in het derde quarter niet gewijzigd. De Belgen controleren, maar acteren toch ook erg slordig. Na veel onnodige fouten, balverlies en missers staat er nog steeds een ruime voorsprong voor de Cats op het bord: 31-50. .
  10. 20 uur 18. Het is toch een bleke wedstrijd van Delaere, dat zijn we niet van haar gewoon. Commentator Kris Meertens.
  11. 20 uur 14. Doelgerichte Kim Mestdagh . Twee driepunters, van de handen van Kim Mestdagh en Delaere, dikken de score voor de Cats nog wat aan, vlak voor een nieuwe time-out. Mestdagh is met 15 punten de beste schutter van de Cats vandaag. Bij Portugal is point-guard Correia zowat de enige die iets klaarspeelt. De stand: 24-48. .
  12. 20 uur 08. Slordige Cats. De Belgen lijken opnieuw uit te lopen, maar slikken dan enkele te vermijden tegenpunten. De afwerking van de Cats laat het vandaag toch ook te vaak afweten. Onder andere Delaere en Massey laten na om de score te vergroten. Met 22-40 is de voorsprong wel nog steeds geruststellend. .
  13. 20 uur 05. De eerste aanval van de Cats na de rust is meteen een goeie. Julie Allemand zet de actie zelf op en na een snelle balcirculatie werpt de spelverdeelster zelf een driepunter door het net: 17-36. .
  14. 20 uur 03. De bal stuit opnieuw. We zijn begonnen aan de tweede helft in Portugal. Duwen de Cats nu wél door, of blijven ze nog even in spaarmodus? .
  15. 19 uur 58. Overschakelen naar Ketnet. De kijkers thuis moeten even naar Ketnet zappen, want daar wordt de rest van deze wedstrijd uitgezonden. De mensen die via onze livestream kijken zijn hier uiteraard nog steeds aan het juiste adres, maar verversen best even hun pagina.  .
  16. 19 uur 47. Cats vergroten voorsprong na tweede kwart: 17-33. De Cats leken aan het begin van kwart twee even op het gaspedaal te drukken. Met enkele flitsen van Kim Mestdagh en Allemand en ook nog twee driepunters van Vanloo liepen de Belgen al snel uit, maar nadien stokte de machine. Een probleem betekende dat echter niet, want zelfs zonder goed te spelen lijkt halverwege deze partij de winst al binnen. .
  17. 19 uur 42. De Belgen spelen voorlopig niet hun beste spel, maar het kwaliteitsverschil met de Portugese tegenstandsters is alsnog duidelijk. Vooral de afwerking van de Portugezen laat te wensen over. .
  18. 19 uur 37. Het hoge tempo dat de Cats aan het begin van dit tweede kwart op het parket brachten, is opnieuw wat gezakt. Enkel vanaf de vrijworplijn wisten de Cats de afgelopen minuten nog te scoren. .
  19. 19 uur 31. Ook Julie Vanloo voelt zich in haar sas vandaag. De point-guard aarzelt niet als ze ruimte heeft en weet de korf met haar typerende hoge shot goed te staan. Resultaat: twee driepunters op twee minuten tijd. .
  20. 19 uur 29. Het zou wel eens een wedstrijd kunnen worden waarin het allemaal lukt voor Vanloo. Commentator Kris Meertens.