Ga naar de inhoud
De nederlaag tegen Canada betekent nog geen ramp voor de Cats.

Belgian Cats verliezen opener tegen Canada, maar er is nog geen man overboord

 do 6 februari 2020 22:21
Olympisch kwalificatietoernooi basketbal
Canada
België
einde
12
q1
7
18
q2
16
16
q3
19
15
q4
14
61
score
56

De Belgische basketbalvrouwen zijn met een nederlaag aan hun olympische missie begonnen. De Belgian Cats verloren hun eerste duel op het olympische kwalificatietoernooi in Oostende met 61-56. De nerveuze Cats konden een lange inhaalrace tegen Canada niet tot een goed einde brengen. De Japanse zege tegen Zweden in de andere groepsmatch is dan weer een opsteker voor de Belgen.

In een uitverkochte Versluys Dôme in Oostende maakten beide teams een nerveuze start, maar de Canadese vrouwen konden de zenuwen het snelst van zich afschudden. België had het lastig met de stugge defensie van Canada en kwam erg moeilijk tot scoren.


Regisseur Allemand en sterspeelster Meesseman zaten in de tang van de Canadezen, die zonder zelf te schitteren een kloof van 16 punten op het bord zetten. Pas in de slotminuten van het tweede quarter kwam België er eindelijk wat door en onder meer dankzij goed werk van de Mestdagh-zussen was het verschil bij de rust "maar" 7 punten.


In de 2e helft kwam ook Meesseman erdoor en een sterk verdedigende Linskens kreeg meer grip op Alexander, die zich voor de rust een gesel voor de Belgen getoond had. Met driepunters van Meesseman en Raman was alles nog mogelijk bij het begin van het slotkwart: 56-52.

 

Ook daarin bleef scoren moeilijk voor de Cats, die op karakter toch tot de laatste snik bleven strijden om de overwinning. Maar het ervaren Canada liet de Belgen niet dichter komen dan 2 punten en klaarde in het slot de klus vanaf de vrijworplijn.

 

De nederlaag is evenwel geen grote ramp voor België, dat op dit toernooi Canada of Zweden achter zich moet zien te laten. Zaterdag nemen de Cats het op tegen Japan, dat eerder op de dag al een maatje te groot was voor Zweden. De Japanners zijn als gastland al geplaatst voor de Olympische Spelen. De Japanse zege tegen Zweden was dus uitstekend nieuws voor België.

Canada - België 61-56 (rust: 30-23)

Quarters: 12-7, 18-16, 16-19, 15-14

 

België: Meeseman 14, K.Mestdagh 12, H.Mestdagh 9, Delaere 8, Raman 7, Allemand 4, Linskens 2

Bondscoach: "In aanval herkende ik mijn eigen ploeg niet"

Bondscoach Philip Mestdagh stelde vast dat de Belgian Cats niet hun niveau haalden. "Dat was vooral duidelijk in het begin, waarin we grossierden in balverliezen en makkelijke punten weggaven. Nochtans zat het defensief wel goed, maar in aanval herkende ik mijn eigen ploeg helemaal niet", zegt Mestdagh.

 

"Ik miste snelheid, vloeiend spel en agressiviteit in de 1-tegen-1-situaties. Iedereen ging zijn eigen kans, terwijl je net moet terugvallen op automatismen wanneer je in de problemen zit. We verliezen deze wedstrijd dan ook niet op het einde, maar in het begin."

 

"Het is wel positief dat we bleven knokken en dat het in de laatste minuut nog een wedstrijd was. Winnen zou echt wel een hold-up geweest zijn. Dat hadden we niet verdiend,  al had het wel gekund. Maar vandaag was het niet voor ons."

 

Waren de Cats onder de indruk van de omstandigheden? "Ze mogen zelf zeggen wat ze willen, maar ze waren zeker onder de indruk. Maar je mag ook niet vergeten dat Canada een heel sterke tegenstander is, die alle foutjes afstraft. We gaan nu lessen trekken uit deze wedstrijd. Tegen Japan willen we snel en agressief starten en moeten we geloven in onze kansen. We mogen niet opnieuw als bange wezels uit de kleedkamer komen."

Ann Wauters: "We hadden kunnen winnen"

  • Kim Mestdagh: "Je voelde dat er meer in zat, al is verliezen van de nummer 4 van de wereld ook geen schande. Canada is een heel gecontroleerde en volwassen ploeg en wij zijn vandaag iets tekortgeschoten. We hadden het moeilijk om ons aan te passen. Dat zou geen 20 minuten mogen duren. Tegen Japan willen we tonen dat wij ook fysiek kunnen spelen. Dat moeten we meenemen van vandaag."

  • Emma Meesseman: "Dit is zeker een ontgoocheling. We moeten wel de positieve punten uit deze match halen. Canada op 61 punten houden, is zeker niet slecht. We zullen wel een manier moeten vinden om sterk te starten en onze shots moeten vallen. Het publiek? We hebben hen zeker gehoord. Hopelijk zijn ze er in de volgende wedstrijden ook op moeilijke momenten, dan hebben we hen het meest nodig."

  • Ann Wauters: "We hadden het moeilijk om ons spel te ontwikkelen. Hier moeten we lessen uit trekken. Ik ben toch wat ontgoocheld, want als we iets beter gespeeld hadden, dan hadden we kunnen winnen. Maar er is nog niks verloren. We moeten deze pagina omdraaien en naar Japan kijken."

Kim Mestdagh: "Er zat meer in"

Emma Meesseman: "Dit is een ontgoocheling"

Ann Wauters: "Jammer, maar er is niks verloren"

Fase per fase

22:40

Bekijk het vierde kwart tussen België en Canada

22:21

Canada wint

Geen wonder meer in de slotseconden. België kan niet meer scoren en de Canadezen gooien nog een vrijworp binnen en winnen zo met 61-56. De Cats krijgen nu een dagje rust en nemen het zaterdag op tegen Japan.
22:18

Vrijworpen doen België pijn

Alexander gooit twee vrijworpen binnen na een fout die Linskens wel moest maken en zo is het verschil 4 punten. Die lijkt de doodsteek voor de Cats of voltrekt er zich nog een mirakel in Oostende?
22:16
Nog 12 seconden te gaan en opnieuw een time-out, dit keer van Canada. De Canadezen hebben het balbezit en staan 2 punten voor. Dit wordt lastig voor de Cats.
22:14

Minder dan een minuut

Nog 41 seconden op de klok en België neemt een time-out. De Belgian Cats staan twee punten in het krijt: 58-56. Kunnen ze toch nog de winst uit het vuur slepen?
22:11

Alweer een driepunter

Hanne Mestdagh is goed bij schot vandaag en gooit haar derde driepunter binnen. De Belgian Cats staan bij 58-56 op twee punten.
22:10
22:09

Bom van Delaere

Kim Mestdagh vindt de vrijstaande Delaere, die niet twijfelt en een driepunter binnen knalt. Nog drie punten verschil: 56-53.
22:06
Ook een goed spelende Raman scoort met een lay-up na een knappe actie: 51-46.
22:05
We zijn bijna halfweg in het 4e quarter en nu pas kan België een eerste keer scoren. Mestdagh brengt België weer op 7 punten.
22:03

Foutenlast voor Meesseman

Nurse smeert Meesseman haar 4e fout aan, nog eentje en de wedstrijd is afgelopen voor de Belgische. De bondscoach weet dat hij niet zonder Meesseman kan en neemt het risico om haar te laten staan.
21:59
Wauters en Carpreaux zijn even niet bij de les in het begin van het slotkwart en de Canadezen lopen weer 4 punten weg. Allemand en Meesseman komen er meteen weer in.
21:58

Nurse scoort belangrijke driepunter maar Raman dient haar van antwoord

21:55

Vier punten verschil na 30 minuten

Auw, dit doet pijn. Met nog een halve minuut te gaan in het 3e quarter mikt Nurse een driepunter binnen. Gelukkig zit het voor de Belgen wat mee aan de overkant: een bom van Raman valt via het bord binnen.
21:55

Bekijk het derde kwart tussen België en Canada

21:52
Emma Meesseman staat met 3 fouten achter haar naam en wordt naar de kant gehaald, vlak nadat ze een jumper gescoord heeft. 43-39 is de stand.
21:50
21:49

Driepunter Meesseman

Een bom van Meesseman brengt België tot op 5 punten van Canada: 40-35.