Belgian Cats klauwen zich naar zege na thriller tegen Japan

Olympisch kwalificatietoernooi basketbal

België 
Japan 
13
1
22
27
2
12
28
3
19
24
4
31
92
einde
84

De Belgian Cats hebben hun eerste zege gepakt op het olympisch kwalificatietoernooi in Oostende. Japan, dat als gastland al zeker is van een plaats op de Spelen, ging voor de bijl na een swingende wedstrijd: 92-84. Morgen is het erop of eronder voor de Belgen.

Herbekijk het spannende slot:

Belgian Cats gooien voorsprong bijna te grabbel in zenuwslopend slot

Is er een dokter in de zaal? De apotheose van deze match van de Cats was niet voor hartlijders. De Belgen begonnen na een sterk tweede en derde kwart met een voorsprong van 15 punten aan het laatste deel van de partij. Raman begon het vierde kwart nog met een Belgische score, maar daarna zette de Japanners alles op z'n kop.

 

De Japanse vrouwen blonken al een hele match uit in het scoren van driepunters, maar schakelden nog een versnelling hoger. In totaal gingen er 17 binnen. Dodelijk. De Belgen kregen er geen grip op en plots was de voorsprong nog maar 1 punt. 

 

Mestdagh riep zijn speelsters tot de orde. Allemand gooide twee vrijworpen binnen en blokte aan de overzijde een tegenaanval af. Een sleutelmoment want het gaf de Belgen opnieuw wat ademruimte. Ze speelden de partij met een nipte voorsprong uit.

 

De Cats zetten zo een grote stap richting Spelen. Winnen tegen Zweden is altijd genoeg voor een ticket richting Tokio.

Emma Meesseman: "Vandaag heeft iedereen de echte Belgian Cats gezien"

Na afloop reageerde Meesseman bijzonder opgelucht: "Ik denk dat vandaag iedereen de echte Belgian Cats gezien heeft. Misschien niet de volledige wedstrijd, maar op de cruciale momenten stonden we er weer."

 

Japan maakte het de Cats wel niet makkelijk: "In de beginfase moesten we ons toch wat aanpassen aan hun spel. Na een tijdje kwamen we in de wedstrijd en haalden we terug ons beste niveau naar boven."

 

Het Olympische ticket komt dichterbij, maar Meesseman blijft nuchter: "We hebben nog altijd een hele weg te gaan. Het is nu aan ons om goed te recupereren en dan zien we wel. Zweden speelt opnieuw compleet anders dan Japan, pas morgen zal de beslissing vallen."

Kim Mestdagh: "Onze beste wedstrijd gespeeld sinds het WK"

"Ik denk dat we onze beste wedstrijd gespeeld hebben sinds het WK van vorig jaar", vertelde Mestdagh na afloop. "Iedereen was gevaarlijk en defensief gezien hebben we  op de tanden moeten bijten, maar we hebben het wel volgehouden."

 

In het tweede kwart begon het pas echt te draaien bij de Cats: "Japan kreeg het steeds moeilijker en wij groeiden ook in de wedstrijd. Het was ook echt zalig om voor dit publiek zo te kunnen spelen. De fans hebben ons goed geholpen."

 

De Belgische dames hebben een Olympisch ticket binnen handbereik: "Ik ga pas gerust zijn als we het ticket effectief binnen hebben.  Het zit er zeker in. Nu moeten we goed recupereren en dan morgen nog eens alles geven."

Bondscoach Japan: "België heeft echt een heel sterk team"

De Japanse bondscoach Tom Hovasse zag hoe de Cats het uitstekend deden in het tweede en het derde kwart: "België bleef het ene na het andere knappe punt maken. We maakten de beslissing om in het laatste kwart te kiezen voor snelle speelsters met een goede worp en dat bleek de juiste."

 

"Met nog anderhalve minuut op de klok kwamen we terug tot 1 punt, maar het was niet voldoende. Defensief ligt er de komende maanden nog werk op de plank, maar ik ben erg tevreden dat we de kwaliteit van het Japanse basketbal hebben getoond. "

 

Japan is als gastland al geplaatst voor de Olympische Spelen: "Deze wedstrijden zijn voor ons belangrijk want dit is het laatste echte toernooi voor de Spelen. Hopelijk komen we België dan opnieuw tegen en krijgen we nog eens zo een aantrekkelijke wedstrijd te zien."

Coach Philip Mestdagh: "Vanaf het tweede kwart echt op hoog niveau gespeeld"

"Dit doet echt bijzonder veel deugd", vertelde bondscoach Philip Mestdagh na afloop. "Ik ben niet alleen tevreden met het resultaat, maar ook met de manier waarop we gespeeld hebben. Het tweede, derde en vierde kwart waren echt van een hoog niveau."

 

Na de nederlaag tegen Canada lag er wel wat druk op deze partij: "Als we op ons topniveau spelen dan zijn we in staat om te stunten tegen een topper. Jammer genoeg was dat donderdag niet het geval anders hadden we ons misschien vanavond al geplaatst voor de Spelen."

 

Het zal nu nog moeten gebeuren tegen Zweden: "Iedereen zegt dat het de minste tegenstander is, maar dat is toch afwachten. Het is een stevig geheel en individueel hebben ze zeker wat in hun mars. We starten morgen als favoriet en ons plaatsen voor de Spelen is dan ook de enige doelstelling."

Fase per fase

 1. 19 uur 50. Cats halen het! Wat een partij, wat een zege! De Belgen overleven de comeback van Japan en winnen de partij met 92-84.
 2. 19 uur 37. Allemand gooit haar twee vrijworpen binnen. Een beetje ademruimte.
 3. 19 uur 34. Bibberen en beven. De Belgen hadden 18 punten op zak en nu nog 1. Hoe kan dit? Geven de Belgen dit nog uit handen? De Japanse driepunters zijn dodelijk. Ze maakten al 31 punten in dit quarter.
 4. 19 uur 32. Een time-out. De Japanners komen gevaarlijk dichtbij. .
 5. 19 uur 29. Japan sluipt wat dichterbij en dus stuurt de Belgische bondscoach Raman weer het terrein op.
 6. 19 uur 24. Japan rekent nu voluit op zijn driepunters. En die gaan er nog steeds heel vlot in. Maar de bonus van de Belgen blijft geruststellend. .
 7. 19 uur 21. Raman zorgt voor de eerste punten in dit slotquarter. .
 8. 19 uur 18. 68-53. 15 punten. Dat is de voorsprong van de Belgian Cats voor het vierde kwart. Ze zitten perfect op koers voor hun eerste zege op dit toernooi.
 9. 19 uur 13. Het verschil tussen België en Japan blijft stabiel. Vinden de Belgen nog opnieuw die zesde versnelling in dit kwart?
 10. 19 uur 05. Alles lijkt nu te lukken voor de Belgen en het publiek in Oostende laat zich nog eens horen. Het eerste kwart is vergeten. .
 11. 19 uur 03. De snelheid is niet hetzelfde als in het tweede kwart, maar de efficiëntie wel. Kris Meertens.
 12. 18 uur 59. Tweede helft! De Cats basketballen weer in Oostende. Kunnen ze hun goede vorm vasthouden?
 13. 18 uur 43. Rust: 40-34. Na een prachtig tweede kwart staan de Cats nu op voorsprong. Ze maakte in dit quarter maar liefst 27 punten. Het aarzelende en onzekere begin is zo helemaal weggespoeld. .
 14. 18 uur 35. Wat een tussensprint. De Cats zitten in de goeie flow nu. Ze sprinten met heerlijk basketbal naar een 36-30-voorsprong.
 15. 18 uur 33. De Belgen hebben nu het commando overgenomen. Ze staan op voorsprong in deze partij na een heerlijk punt van Meesseman.
 16. 18 uur 28. Dit zijn de Belgian Cats, dit willen we zien. Het ritme komt in de match. Carl Berteele.
 17. 18 uur 27. De Cats beginnen uitstekende aan het tweede kwart. "Ze zijn wakker", denkt Carl Berteele. Ze verkleinen de kloof razendsnel.