34
86
score
65

Twee weken na de Belgian Cats hebben de Belgian Lions nu ook de Belgische basketbalmannen op de kaart gezet. Ze versloegen in hun eerste wedstrijd van de EK-kwalificatiecampagne topland Litouwen met 86-65. De Litouwers waren, net als de Belgen, wel niet op hun sterkst.

De wedstrijd kon voor de Belgian Lions niet beter beginnen. Jean-Marc Mwema en Jonathan Tabu gooiden meteen twee driepunters binnen, goed voor de vroege 6-0-voorsprong. De Litouwers lieten het helemaal afweten in het eerste kwart, enkel ex-NBA-speler Donatas Motiejunas acteerde op niveau.

In het tweede kwart ging het van kwaad naar erger voor de bezoekers, dat zonder zijn NBA- en Euroleague-vedetten naar Bergen was afgereisd. Het ene balverlies volgde het andere op en de Lions profiteerden optimaal. De 40-20-ruststand was niet eens overdreven.

Ook na de onderbreking bleven de Lions baas voor eigen volk. In het derde kwart werd de kloof zelfs uitgediept tot 37 punten, mede dankzij een ijzersterke Retin Obashohan, die maar liefst 21 punten maakte in de wedstrijd.

Het slotkwart deed er niet meer toe. Litouwen probeerde nog wel, maar de Lions lieten de kaas niet meer van hun brood eten. Eindstand: 86-65. De Belgen spelen maandag al hun tweede wedstrijd in Denemarken, dat nipt verloor van Tsjechië: 75-71.

Q4: De Lions winnen

De Belgian Lions zijn uitstekend aan de EK-kwalificatiecampagne begonnen met een zege tegen topland Litouwen, dat in het slotkwart wel liet zien dat het aardig kan basketballen. Het eindresultaat: 86-65.
21:56
21:45

Bekijk de hoogtepunten van het derde quarter

21:44

Q3: zege kan de Lions niet meer ontsnappen

De zege is zo goed als binnen voor de Belgian Lions na een indrukwekkend sterk derde kwart. De Belgen gooiden de ene na de andere driepunter door de korf, goed voor een tussenstand van 68-31. De stunt is zo goed als een feit, maar het moet ook gezegd worden: de Litouwers acteren heel zwak hier in Bergen.
21:14

Bekijk de hoogtepunten van het tweede quarter

21:13

Q2: 40-21 bij de rust

Is er een stunt in de maak? De Belgian Lions domineren ook het tweede kwart en duiken met een voorsprong van maar liefst 19 punten de rust in. Retin Obasohan is voorlopig de uitblinker bij de Lions met 11 punten en 3 steals.
20:54

Bekijk de hoogtepunten van het eerste quarter

20:53

Q1: 23-9 voor de Lions

De Belgen zijn uitstekend aan de wedstrijd begonnen in de Mons Arena. Alles zat ook mee, maar met 23-9 mogen de Belgen eigenlijk nog ontevreden zijn. Bij Litouwen lukte werkelijk niets in de eerste tien minuten. De Lions maakten dan weer 5 van hun 12 driepunters.
20:31
De spelers warmen nog even op voor de tip-off. België begint met Tumba, Tabu, Serron, Mwema en Gillet aan de wedstrijd.
20:26

O Dierbaar België

De volksliederen weerklinken in de Mons Arena, die goed is volgelopen voor de wedstrijd deze avond. Kunnen de Belgen stunten voor eigen volk?
20/02/20
19/02/20
14:39

Live op Ketnet en met livestream

Vrijdag beginnen de Belgian Lions aan de EK-voorronde met een wedstrijd tegen Litouwen. U kunt de wedstrijd vanaf 20.25u live bekijken op het kanaal van Ketnet of met livestream op deze pagina.