Belgian Cats tanken olympisch vertrouwen met ruime zege in Finland

  EK-voorronde basketbal

  Finland 
  België 
  13
  1
  20
  17
  2
  22
  9
  3
  34
  19
  4
  9
  58
  einde
  85

  De Belgian Cats hebben ook hun tweede EK-kwalificatiematch gewonnen. Tegen "zwakke broertje" Finland gingen de Belgen aan de haal met een ruime 58-85-zege. De EK-kwalificatie kan nu weer een jaartje in de ijskast. De focus gaat nu naar het olympisch kwalificatietoernooi. 

  De Belgen mochten op papier geen moeite hebben met Finland en dat hadden ze op het parket ook niet. Hoewel de Cats in de beginfase af en toe slordig speelden, bouwden ze hun voorsprong langzaam uit. Na een quarter hadden ze een voorsprong van 7 punten. In het begin van het tweede quarter naderden de Finnen nog, maar na een peptalk van bondscoach Mestdagh stelden de Belgen orde op zaken voor de pauze: 30-42.

   

  Vooral in het derde kwart maakten de Cats een onwaarschijnlijke indruk. Ze maakten maar liefst 34 punten en maakten de kloof zo onoverbrugbaar. Finland kwam tegen al die dominantie amper nog in het stuk voor. Maar in het vierde quarter toonden de Belgen zich lief. De bondscoach gaf heel veel speelsters minuten en zo kon Finland de eindstand nog een milderen: 58-85.

   

  Emma Meesseman zette haar statuut van sterspeler nog wat kracht bij met 32 punten, 7 rebounds en 4 assists. Nu kunnen de Belgen de EK-kwalificatiestrijd even vergeten want de volgende interland tegen Portugal staat pas op 12 november 2020 op het programma. De volle aandacht kan dus gaan naar het veroveren van een ticket voor de Olympische Spelen.

  Ann Wauters: "In het begin van de tweede helft hebben we echt een groot verschil gemaakt"

  "In het begin van de tweede helft zag je wel het verschil tussen België op niveau en Finland. Daar hebben we een groot verschil gemaakt", zei Ann Wauters na de match. "Maar Finland heeft het ons niet cadeau gegeven. Ze hebben potig gespeeld. In matchen zoals deze zien we dat we gegroeid zijn als ploeg."


  De EK-kwalificatie is goed begonnen voor de Belgen. "Alle matchen zijn belangrijk. We willen een goeie loting op het EK. We willen voor een zes op zes gaan in onze poule."

   

  Nu richten de Belgen zich op het olympisch kwalificatietoernooi van volgend jaar in Oostende. "Ik denk dat ik de komende maanden bij een ploeg zal proberen te spelen. Zo kan ik ritme opdoen en beter worden op het veld. Als mijn knieën het volhouden, zal ik het zeker proberen. Waarschijnlijk wordt het een club in het buitenland."

  Philip Mestdagh: "Met uitstekend basketbal in het derde kwart namen we ruim afstand van Finland"

  "Het was onze bedoeling om deze twee matchen te winnen en dat is gelukt. De belangrijkste zege was die tegen Oekraïne, maar vandaag hebben we toch ook ruim afstand genomen van Finland", zei een tevreden bondscoach na de match. "De 6 op 6 zit er zeker in. De volgende matchen zullen belangrijk zijn. Dan gaan we naar Portugal en Oekraïne."

  Fase per fase

  1. 17 uur 37. Einde: 58-85. In het laatste kwart gingen de Belgen een klein beetje op de rem staan maar de Belgian Cats vertrekken wel uit Finland met een duidelijke zege: 58-85. Nu mag de EK-kwalificatie weer een jaar in de ijskast.
  2. 17 uur 18. Fantastisch derde kwart. Wat een demonstratie van de Belgian Cats in het derde kwart. Ze razen nu voorbij Finland en maken maar liefst 34 punten in een quarter. De kloof is zo helemaal onoverbrugbaar geworden: 39-76.
  3. 16 uur 40. Rust: 30-42. De Belgian Cats gaan rusten bij een 30-42-voorsprong, maar ze moeten er harder voor werken tegen Finland dan ze misschien op voorhand gedacht hadden. In het begin van het tweede quarter konden de Finnen bijna de kloof van 7 punten dichten, maar na een time out liep het weer wat beter bij de Belgen. Emma Meesseman is andermaal de uitblinker. .
  4. 16 uur 18. 13-20. De Belgen hebben na het eerste quarter een bonus van 7 punten pakken. De Cats zijn - zoals verwacht - sterker dan de thuisploeg.
  5. 17-11-2019.
  6. 10 uur 22. Finland-België zondag om 16u. Met de thuismatch tegen Oekraïne kregen de Belgen donderdag de zwaarste tegenstander over de vloer. Die werd met 17 punten de les gespeld: 83-66. Finland is op papier de zwakste schakel in groep G. Het verloor afgelopen donderdag met 71-48 bij Portugal. Zondag om 16u is dat de tweede opdracht voor de Cats, die zich in hun achterhoofd ook al voorbereiden op het belangrijke kwalificatietoernooi voor Tokio 2020 in februari.