Belgian Cats bereiken met bibberbasketbal kwartfinales op EK

  Barrages EK basketbal

  België 
  quarters
  Slovenië 
  10
  1
  20
  24
  2
  12
  19
  3
  19
  19
  4
  16
  72
  67

  De Belgische basketbalvrouwen hebben ten koste van Slovenië de kwartfinales bereikt op het EK. De wedstrijd bleef tot de laatste seconden spannend, ook al omdat de Belgian Cats opnieuw niet hun beste niveau haalden. Donderdag is Frankrijk de tegenstander.

  België zet Slovenië opzij na razend spannende ontknoping

  België had na een thriller met gastland Servië naast groepswinst en dus een vrijgeleide naar de kwartfinales gegrepen. Een omweg via Slovenië, niet bepaald een grootmacht bij de vrouwen, was noodzakelijk.

   

  Toch draaide het weer niet optimaal bij de Belgen. Het eerste kwart was zelfs een drama. Enkel Allemand kwam tot scoren. De Cats konden zo de "schade beperken" tot 10 punten. In het tweede kwart kwam de Belgische motor traag op gang, ook omdat Slovenië zijn hoge niveau niet kon aanhouden. Met de rust in zicht ging België op en over zijn tegenstander. Het lastigste leek achter de rug.

   

  Maar niets was minder waar. België bleef dolen. Slovenië slaagde er goed in om Meesseman te muilkorven en haar collega's wisselden hoogte- met laagtepunten. Alles zou beslist worden in het vierde kwart, waarin Slovenië nog maar eens de beste indruk maakte. De Cats hinkten voortdurend tegen een achterstand aan. Maar in money time rolde het dubbeltje toch richting de Belgen. De beslissende kloof was geslagen en werd in een lang uitgesponnen slotfase met succes verdedigd.

  Opnieuw kwartfinale tegen Frankrijk

  Donderdag spelen de Belgian Cats in de kwartfinales tegen Frankrijk, een herhaling van de kwartfinale van vorig jaar op het WK. Toen won België overtuigend (86-65), maar nu lijken de kaarten toch anders te liggen en begint Frankrijk als favoriet aan de match.

   

  Mocht België de kwartfinales zien te overleven, dan is het niet alleen zeker van een halve finale tegen Hongarije of Groot-Brittannië maar ook van een plaatsje op het olympische kwalificatietoernooi. Als het verliest, moet het nog een extra match spelen voor deelname aan dat toernooi.

  "Was misschien allemaal niet mooi, maar we leven nog"

  • Emma Meesseman: "Het positieve aan deze match is dat we het nooit hebben opgegeven. En we moeten eerder het 2e kwart onthouden dan het 1e, anders wordt het heel moeilijk tegen Frankrijk. We kennen de Fransen, al is het een andere ploeg dan op het WK. We zullen sowieso een niveau hoger moeten spelen."

   

  • Ann Wauters: "Gaat het nog met de hartslag, jongens? Dit was een moeilijkere match dan verwacht. We gingen niet goed om met hun defensie. Maar we hebben toch een manier gevonden om te winnen. Het is misschien allemaal niet zo mooi, maar we leven nog en staan in de kwartfinales. Frankrijk wordt nu een heel andere match."

   

  • Philip Mestdagh (bondscoach): "Mocht ik een verklaring hebben voor de problemen, dan had ik wel een oplossing gevonden. Ik kan begrijpen dat de stress offensief voor problemen zorgt, maar de laksheid in defense is onbegrijpelijk. Als je alleen maar energie kunt hebben als het goed gaat, heb je een probleem. We zijn ook niet meer het kleine België. Iedereen komt het terrein op om het grote België te proberen verslaan. Onze eigen ambitie zorgt ook voor extra stress. Maar tegen Frankrijk zijn we wellicht weer de underdog. Ik hoop dat we weer het betere basketbal kunnen tonen en Frankrijk kunnen verrassen."

  Mestdagh: "Kan niet leven met onze verdediging van vandaag"

  Meesseman: "We zullen toch een niveau hoger moeten spelen tegen Frankrijk"

  Wauters: "Veel moeilijkere match dan we hadden verwacht"

  Allemand: "Ik heb schrik gehad vandaag"

  Fase per fase

  1. 20 uur . Bekijk het vierde kwart van België-Slovenië.

   Bekijk het vierde kwart van België-Slovenië

  2. 19 uur 51. België zet Slovenië opzij na razend spannende ontknoping.

   België zet Slovenië opzij na razend spannende ontknoping

  3. 19 uur 50. Einde: België naar de kwartfinales! De Belgian Cats overleven het gevecht met Slovenië. Donderdag treffen ze Frankrijk in de kwartfinales.
  4. 19 uur 49. De slotfase blijft maar aanslepen, maar België komt niet in de problemen.
  5. 19 uur 46. Slovenië krijgt nog 3 vrijworpen. Het zal toch niet?
  6. 19 uur 42. Meesseman mist niet. Het verschil is nu 4 punten én België blijft in balbezit. De kwartfinales wenken.
  7. 19 uur 41. Allemand scoort cruciale driepunter op 1 minuut van het einde.

   Allemand scoort cruciale driepunter op 1 minuut van het einde

  8. 19 uur 41. De Slovenen moeten een fout maken en doen dat ook. Maar nu kan België hen afmaken vanaf de vrijworplijn.
  9. 19 uur 39. Slovenië mist dé kans om minstens gelijk te maken. België heeft balbezit op 11 seconden van het einde. Dit mag niet meer misgaan!
  10. 19 uur 39. Mestdagh zet 1 van haar 2 vrijworpen om. België heeft een buffer van 2 punten.
  11. 19 uur 38. Een Sloveense aanval wordt afgeslagen en de Slovenen maken een aanvallende fout op Mestdagh. Een vrijworp voor België op het ideale moment.
  12. 19 uur 36. Driepunter voor Allemand! Met een driepunter brengt Allemand België op en over Slovenië. Op iets minder dan een minuut staan de Cats plots 1 punt voor.
  13. 19 uur 34. Er wordt een loopfout gefloten tegen Meesseman. Weer een Belgische aanval verprutst zo. En de tijd tikt in het nadeel van de Cats.
  14. 19 uur 33. Het is een beetje slowmotion basket geworden. Niemand lijkt nog energie te hebben. Kris Meertens.
  15. 19 uur 30. De Cats blijven missen tegen de sterren op. De EK-uitschakeling dreigt en dat maakt het er niet beter op. Als België de kwartfinales niet overleeft, mag ook de olympische droom opgeborgen worden.
  16. 19 uur 30. Het verschil is nog altijd 1 punt, maar wel in het voordeel van Slovenië nu.
  17. 19 uur 28. Sloveense maakt kennis met de lange armen van Meesseman.

   Sloveense maakt kennis met de lange armen van Meesseman

  18. 19 uur 28. Het momentum ligt weer bij Slovenië. Kris Meertens.
  19. 19 uur 27. Nog 5 minuten. Met 1 puntje voorsprong beginnen de Belgian Cats aan de laatste 5 minuten van deze match. België heeft wel al 4 fouten staan dit quarter. Dat kan de Cats nog zuur opbreken.
  20. 19 uur 22. Als de Belgen deze opdracht overleven, mogen ze een kaars branden voor Allemand, zowat de enige Cat op niveau vandaag. Ze zet België opnieuw op voorsprong.