Ga naar de inhoud
Belgian Cats
Het kostte de Belgian Cats bloed, zweet en tranen om de kwartfinales te halen.

Belgian Cats bereiken met bibberbasketbal kwartfinales op EK

 di 2 juli 2019 21:51
Barrages EK basketbal
België
Slovenië
einde
10
q1
20
24
q2
12
19
q3
19
19
q4
16
72
score
67

De Belgische basketbalvrouwen hebben ten koste van Slovenië de kwartfinales bereikt op het EK. De wedstrijd bleef tot de laatste seconden spannend, ook al omdat de Belgian Cats opnieuw niet hun beste niveau haalden. Donderdag is Frankrijk de tegenstander.

België zet Slovenië opzij na razend spannende ontknoping

België had na een thriller met gastland Servië naast groepswinst en dus een vrijgeleide naar de kwartfinales gegrepen. Een omweg via Slovenië, niet bepaald een grootmacht bij de vrouwen, was noodzakelijk.

 

Toch draaide het weer niet optimaal bij de Belgen. Het eerste kwart was zelfs een drama. Enkel Allemand kwam tot scoren. De Cats konden zo de "schade beperken" tot 10 punten. In het tweede kwart kwam de Belgische motor traag op gang, ook omdat Slovenië zijn hoge niveau niet kon aanhouden. Met de rust in zicht ging België op en over zijn tegenstander. Het lastigste leek achter de rug.

 

Maar niets was minder waar. België bleef dolen. Slovenië slaagde er goed in om Meesseman te muilkorven en haar collega's wisselden hoogte- met laagtepunten. Alles zou beslist worden in het vierde kwart, waarin Slovenië nog maar eens de beste indruk maakte. De Cats hinkten voortdurend tegen een achterstand aan. Maar in money time rolde het dubbeltje toch richting de Belgen. De beslissende kloof was geslagen en werd in een lang uitgesponnen slotfase met succes verdedigd.

Opnieuw kwartfinale tegen Frankrijk

Donderdag spelen de Belgian Cats in de kwartfinales tegen Frankrijk, een herhaling van de kwartfinale van vorig jaar op het WK. Toen won België overtuigend (86-65), maar nu lijken de kaarten toch anders te liggen en begint Frankrijk als favoriet aan de match.

 

Mocht België de kwartfinales zien te overleven, dan is het niet alleen zeker van een halve finale tegen Hongarije of Groot-Brittannië maar ook van een plaatsje op het olympische kwalificatietoernooi. Als het verliest, moet het nog een extra match spelen voor deelname aan dat toernooi.

"Was misschien allemaal niet mooi, maar we leven nog"

  • Emma Meesseman: "Het positieve aan deze match is dat we het nooit hebben opgegeven. En we moeten eerder het 2e kwart onthouden dan het 1e, anders wordt het heel moeilijk tegen Frankrijk. We kennen de Fransen, al is het een andere ploeg dan op het WK. We zullen sowieso een niveau hoger moeten spelen."

 

  • Ann Wauters: "Gaat het nog met de hartslag, jongens? Dit was een moeilijkere match dan verwacht. We gingen niet goed om met hun defensie. Maar we hebben toch een manier gevonden om te winnen. Het is misschien allemaal niet zo mooi, maar we leven nog en staan in de kwartfinales. Frankrijk wordt nu een heel andere match."

 

  • Philip Mestdagh (bondscoach): "Mocht ik een verklaring hebben voor de problemen, dan had ik wel een oplossing gevonden. Ik kan begrijpen dat de stress offensief voor problemen zorgt, maar de laksheid in defense is onbegrijpelijk. Als je alleen maar energie kunt hebben als het goed gaat, heb je een probleem. We zijn ook niet meer het kleine België. Iedereen komt het terrein op om het grote België te proberen verslaan. Onze eigen ambitie zorgt ook voor extra stress. Maar tegen Frankrijk zijn we wellicht weer de underdog. Ik hoop dat we weer het betere basketbal kunnen tonen en Frankrijk kunnen verrassen."

Mestdagh: "Kan niet leven met onze verdediging van vandaag"

Meesseman: "We zullen toch een niveau hoger moeten spelen tegen Frankrijk"

Wauters: "Veel moeilijkere match dan we hadden verwacht"

Allemand: "Ik heb schrik gehad vandaag"

Fase per fase

20:00

Bekijk het vierde kwart van België-Slovenië

19:51

België zet Slovenië opzij na razend spannende ontknoping

19:50

Einde: België naar de kwartfinales!

De Belgian Cats overleven het gevecht met Slovenië. Donderdag treffen ze Frankrijk in de kwartfinales.
19:49
De slotfase blijft maar aanslepen, maar België komt niet in de problemen.
19:46
Slovenië krijgt nog 3 vrijworpen. Het zal toch niet?
19:42
Meesseman mist niet. Het verschil is nu 4 punten én België blijft in balbezit. De kwartfinales wenken.
19:41

Allemand scoort cruciale driepunter op 1 minuut van het einde

19:41
De Slovenen moeten een fout maken en doen dat ook. Maar nu kan België hen afmaken vanaf de vrijworplijn.
19:39
Slovenië mist dé kans om minstens gelijk te maken. België heeft balbezit op 11 seconden van het einde. Dit mag niet meer misgaan!
19:39
Mestdagh zet 1 van haar 2 vrijworpen om. België heeft een buffer van 2 punten.
19:38
Een Sloveense aanval wordt afgeslagen en de Slovenen maken een aanvallende fout op Mestdagh. Een vrijworp voor België op het ideale moment.
19:36

Driepunter voor Allemand!

Met een driepunter brengt Allemand België op en over Slovenië. Op iets minder dan een minuut staan de Cats plots 1 punt voor.
19:34
Er wordt een loopfout gefloten tegen Meesseman. Weer een Belgische aanval verprutst zo. En de tijd tikt in het nadeel van de Cats.
19:33

Het is een beetje slowmotion basket geworden. Niemand lijkt nog energie te hebben.

Kris Meertens
19:30
De Cats blijven missen tegen de sterren op. De EK-uitschakeling dreigt en dat maakt het er niet beter op. Als België de kwartfinales niet overleeft, mag ook de olympische droom opgeborgen worden.
19:30
Het verschil is nog altijd 1 punt, maar wel in het voordeel van Slovenië nu.
19:28

Sloveense maakt kennis met de lange armen van Meesseman

19:28

Het momentum ligt weer bij Slovenië

Kris Meertens