• home
 • video
 • pas verschenen

  Cats sluiten EK af met positieve noot en blijven dromen van Tokio

  De Belgian Cats hebben op het EK basketbal een plaatsje in de top 6 kunnen bemachtigen na een duidelijke zege tegen Hongarije: 72-56. Het is niet de verhoopte medaille geworden, maar wel een ticket voor het olympische kwalificatietoernooi. Dat vindt begin volgend jaar plaats.

  Belgian Cats mogen blijven dromen van de Spelen na winst tegen Hongarije

  In het begin van de wedstrijd waren de Cats in hetzelfde bedje ziek als de rest van dit EK. De Belgen kwamen maar niet op toerental en lieten Hongarije over zich heen lopen. Al snel stond het 0-9. Meesseman zorgde voor de eerste Belgische punten maar na een quarter was er toch nog een achterstand om weg te werken: 12-17.

   

  Maar na die valse start stonden de Cats op. Aanvallend en verdedigend liep het plots een pak beter en België maakte 27 punten in het tweede kwart. Zo was de bonus aan de pauze al geruststellend, maar na de pauze deden de Belgische vrouwen er nog een schepje bovenop. De grootste kloof bedroeg maar liefst 20 punten.

   

  De zege was binnen en op het einde van de match liet bondscoach Mestdagh al zijn speelsters nog eens proeven van het parket. Zo werd het wat slordiger en gaf het scorebord op het einde een 72-56-stand aan. 

   

  Een medaille werd het niet voor de Cats na een erg spannende kwartfinale tegen Frankrijk, maar door de zege tegen Hongarije staan ze wel in de top 6 en dat is voldoende voor een plaats op het olympisch kwalificatietoernooi in februari.

  Dolle pret in de kleedkamer van de Belgian Cats na de zege tegen Hongarije

  Wauters: "Dit toernooi was ook een beetje een levensles"

  "Ik ben heel blij en een beetje opgelucht", zei Ann Wauters. "Het is geen makkelijk toernooi geweest, maar ons doel is bereikt. We hebben het ticket en dat geeft enorm veel voldoening. Iedereen wil naar die Olympische Spelen dus ik had wel verwacht dat iedereen hier met het mes tussen de tanden zou spelen."

   

  "Het was ook een beetje een levensles. Het gaat niet altijd makkelijk. We moeten het als groep samen doen. In een team is iedere speelster belangrijk. Je leeft twee maanden samen."

   

  "De olympische droom blijft leven en daar mogen we trots op zijn. België probeert dat kwalificatietoernooi binnen te halen, dat zou fantastisch zijn. Dan kunnen we er een groot basketbalfeest van maken."

  "Overweldigend dat we zo dicht bij onze grootste droom zijn"

  • Emma Meesseman: "Ik ben opgelucht en blij. Ik kijk ernaar uit om te blijven werken aan onze toekomst. We moeten niet opnieuw vanaf nul beginnen. Zo moeten we blijven spelen. We zijn nog niet op de Olympische Spelen, maar het feit dat we zo dicht bij onze grootste droom zijn, is overweldigend. Als dat geen motivatie is voor de speelsters, dan weet ik het niet meer."
  • Kim Mestdagh: "Ik ben blij en opgelucht dat we het toernooi zo kunnen afsluiten. Als de Belgische machine draait, is het fijn, zeker na alle zware matchen. Het is moeilijk toernooi geweest en dan moet je dat ticket toch maar grijpen. Ik ben trots op de ploeg. Het is spijtig dat we geen medaille hebben, maar het belangrijkste doel hebben we wel gehaald. Tokio? Het lijkt heel haalbaar, maar we wachten de loting af."
  • Heleen Nauwelaers: "Dit is de kers op de taart. Ons doel is bereikt. Het leefde wel erg in de groep. Iedereen bleef ervoor gaan. Hopelijk wordt het in februari een mooi toernooi."

  Philip Mestdagh: "We hebben ons ticket beet: dat was het hoofddoel"

  Wauters: "Heel veel geleerd als ploeg"

  Meesseman: "We speelden eindelijk vrij"

  Kim Mestdagh: "Gevoel van opluchting"

  Nauwelaers: "Blij dat ik er kon staan voor de ploeg"

  Fase per fase

  1. 14 uur 17. Bekijk het vierde kwart van België-Hongarije.

   Bekijk het vierde kwart van België-Hongarije

  2. 14 uur 10. Ann Wauters tovert nog alley oop uit de hoed.

   Ann Wauters tovert nog alley oop uit de hoed

  3. 14 uur 09. Einde: 72-56. De Belgian Cats sluiten hun EK af met een zege tegen Hongarije. Geen medaille maar wel een ticket voor het olympische kwalificatietoernooi.
  4. 14 uur 07. Sterke Carpreaux tekent voor de play of the day.

   Sterke Carpreaux tekent voor de play of the day

  5. 14 uur 05. Applausvervangingen voor Emma Meesseman en Kim Mestdagh. Ze krijgen een high five van de coach en hun ploegmaats.
  6. 14 uur 03. De Hongaren kunnen de kloof nu enigszins beperken. Ze scoren meer dan de Cats in het vierde kwart.
  7. 13 uur 56. Carpreaux speelt een fantastische wedstrijd. Ze maakt de ene mooie score na de andere.
  8. 13 uur 55. De wedstrijd is gewonnen dus wat show mag. Zeker als het ook efficiënt is. Kris Meertens.
  9. 13 uur 50. Bekijk het derde kwart van België-Hongarije.

   Bekijk het derde kwart van België-Hongarije

  10. 13 uur 47. 20 punten. Het derde kwart is voorbij en de Belgen mogen dit niet meer uit handen geven. Ze hebben een voorsprong van 20 punten.