• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Cats stranden op zucht van halve finales op het EK

  De Belgische basketbalvrouwen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales op het EK. Na een wedstrijd met één verlenging verloren de Belgian Cats met 84-80 van Frankrijk.

  Bekijk de samenvatting:

  Belgian Cats kraken in de verlenging

  Vorig jaar op het WK wonnen de Belgian Cats nog van Frankrijk en dus waren de Franse vrouwen gewaarschuwd. De Françaises maakten een blitzstart en liepen in een moeizaam wedstrijdbegin voor België vlot uit naar 24-9. Maar België knokte zich weer in de wedstrijd en dankzij een sterk tweede quarter was bij de rust (35-32) nog alles mogelijk.

   

  Na de rust gingen de Belgian Cats op hun elan door. In tegenstelling tot de vorige matchen vond België nu wel verschillende schutters, want ook Linskens en Raman deden hun duit in het zakje. In het slotkwart leidden onze basketbalvrouwen met 56-62.

   

  Toch kreeg niemand echt grip op de Franse center Sandrine Gruda (33 punten), die telkens scoorde wanneer haar team het nodig had. Op 10 seconden van de reguliere speeltijd bracht ze haar team langszij: 68-68. De Cats konden niet meer scoren en moesten een verlenging spelen.

   

  In de 5 minuten extra tijd kreeg Emma Meesseman in geen tijd 3 fouten aangesmeerd en daardoor was de organisatie bij België wat zoek in de laatste 2 minuten. Toch kwamen de vechtende Cats nog dicht, maar Frankrijk maakte het af vanaf de vrijworplijn.

   

  Geen nieuwe medaille dus voor de Belgian Cats, die op het vorige EK knap brons gepakt hadden. Zaterdag spelen de Belgische vrouwen tegen Hongarije voor een plaats in de top 6, die recht geeft op een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi.

  België: Meesseman 24, Kim Mestdagh 16, Allemand 15, Linskens 10, Raman 10, Delaere 2, Wauters 2, Vanloo 1.

  Bondscoach: "Hadden de winst voor het grijpen"

  "We hadden de winst voor het grijpen, maar toch lieten we het nog schieten in de laatste minuut. Dat is zo jammer", zegt bondscoach Philip Mestdagh. "We zijn goed teruggekomen nadat we opnieuw onze start gemist hadden. De tweede helft hebben we gedomineerd en we hadden alles in handen om de zege te pakken. Als je op 1 minuut van het einde 3 punten voor staat, moet je altijd winnen."

   

  "Op dit niveau moet het erop zijn en als het er niet op is, ben je het niet waard om in de halve finales te staan. We hebben op dit toernooi wel goeie periodes gehad en die zaken moeten we zeker meenemen, net als de leermomenten."

   

  "We gingen echt voor de halve finales. Daar werd niet over gesproken, maar je voelde dat wel in de groep. De weg lag eigenlijk ook open naar meer met Groot-Brittannië in de halve finales. Nu moeten we de match tegen Hongarije zo goed mogelijk voorbereiden. De eerste ambitie op dit EK was de top 6 en dat is nog altijd haalbaar."

  "Vrijworpen in money-time verschrikkelijk slecht"

  Meesseman: "Nu al klaar voor volgende wedstrijd"

  • Emma Meesseman: "Dit is teleurstellend. Een paar kleine details op het einde van de match zijn ons fataal geworden. De fouten die we gemaakt hebben doen pijn, maar die pijn zal ervoor zorgen dat we dat in de toekomst niet meer doen. Het was een van onze moeilijkste toernooien en de manier waarop we gespeeld hebben, vind ik bewonderenswaardig. Die olympische droom is een reden te meer om de focus te behouden. Iedereen is nu al klaar voor de volgende wedstrijd."

  • Jana Raman: "Dit is spijtig, want we waren er heel dicht bij. Pijnlijk. Frankrijk heeft beter afgewerkt en op de juiste momenten zijn vrijworpen gescoord, terwijl wij misten. Terugvechten na die slechte start heeft wel veel energie gekost. Misschien kom je dat tikkeltje dan net tekort op het einde. Vanaf morgen moeten we focussen op de olympische droom. Hongarije moet te kloppen zijn."

  Raman: "Zuur verlies"

  Meesseman: "Top 6 zou zeer mooie troostprijs zijn"

  Wauters: "Niet beloond op het einde"

  Linskens: "Gruda was moeilijk te stoppen"

  Fase per fase

  1. 19 uur 52. Bekijk de verlenging van Frankrijk-België.

   Bekijk de verlenging van Frankrijk-België

  2. 19 uur 51. Over en uit. In de slotseconden zit er geen mirakel meer in voor de Belgian Cats. Frankrijk wint met 84-80 na één verlenging en staat in de halve finales. België speelt nu zaterdag opnieuw en moet hopen om zich zo in de top 6 te nestelen om een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi af te dwingen.
  3. 19 uur 49. Linskens maakt er 82-80 van en krijgt de fout mee. Vanaf de vrijworplijn laat ze de 82-81 liggen. De Cats maken vervolgens een snelle fout op Johannes.
  4. 19 uur 47. Gruda blijft scoren. Linskens laat zich gelden in het duel met Gruda, maar het is gewoon het avondje van de Française. Met het bord maakt ze er 82-76, haar 33e punt.
  5. 19 uur 45. Exit Meesseman. Emma Meesseman loopt tegen haar 5e fout aan, al lijken alleen de refs dat gezien te hebben. De Belgische topschutter moet naar de kant voor de laatste twee minuten. Gruda faalt niet op de vrijworplijn.
  6. 19 uur 44. Gruda is een gesel voor de Belgian Cats en maakt haar 29e punt. Meesseman antwoordt met een driepunter: 76-74. Nog ruim 2 minuten te gaan.
  7. 19 uur 41. Allemand lijdt balverlies en stopt Epoupa foutief af. Vanaf de vrijworplijn loopt Frankrijk 74-70 uit.
  8. 19 uur 40. Secure Gruda. Na een fout van Meesseman mikt Gruda haar twee vrijworpen binnen. De Française zit al aan 27 punten.
  9. 19 uur 40. Cruciale driepunter van Frankrijk levert een verlenging op.

   Cruciale driepunter van Frankrijk levert een verlenging op

  10. 19 uur 37. Verlengingen. De Belgian Cats kunnen niet meer scoren in die laatste tien seconden en dus krijgen we 5 minuten extra.