• home
 • video
 • pas verschenen

  Beresterke Meesseman wijst Belgian Cats de weg naar de zege

  EK basketbal 2019

  Rusland 
  quarters
  België 
  19
  1
  16
  13
  2
  24
  15
  3
  13
  7
  4
  14
  54
  67

  De Belgian Cats zijn uitstekend begonnen aan het EK basketbal met een knappe overwinning tegen het sterke Rusland. Emma Meesseman was outstanding met 29 punten en 9 rebounds. 

  Belgian Cats beginnen aan het EK met een klinkende zege tegen Rusland

  Geen opwarmertjes voor de Belgische vrouwen in de groepsfase van het EK. De Belgian Cats zitten in de groep des doods en kregen met Rusland meteen een taaie brok voor de kiezen. Net als België worden de Russische vrouwen bij de favorieten gerekend voor de eindzege.

   

  In een gelijkopgaand wedstrijdbegin toonde het jonge Russische toptalent Vadejeva haar talent, maar een verbluffende Emma Meesseman was ook op de afspraak. Meesseman deed waar ze zin in had - ze gooide zelfs 2 driepunters binnen - en loodste haar team met 20 punten in de 1e helft naar een 32-40-bonus halfweg.

   

  De tweede helft verliep zenuwachtiger, met minder scores en slordiger spel langs beide kanten. Toch verloren de Cats nooit hun cool. Want wat Rusland ook probeerde, het kreeg de kloof nooit helemaal gedicht.

   

  Meesseman sloot af met 29 punten en 9 rebounds en was zonder meer de uitblinkster in de 54-67-zege van België, dat vrijdag al opnieuw aan de bak moet tegen Wit-Rusland.

  België: Meesseman 29, K.Mestdagh 11, Delaere 8, Allemand 5, Wauters 5, Linskens 4, Vanloo 3, Carpreaux 2, H.Mestdagh 0, Nauwelaers 0, Raman 0.

  Julie Allemand

  Julie Allemand

  Bescheiden Meesseman: "Een teamprestatie"

  Tegen een handvol van haar ploeggenotes bij Jekaterinenburg schitterde Emma Meesseman in de openingsmatch van de Belgen op dit EK.  "We hebben hier hard voor moeten vechten, iedere minuut. We geloofden er echt in en we hebben 40 minuten lang de Belgian Cats laten zien", zegt Meesseman.

   

  "Ik ben trots op de ploeg, zonder hen ben ik niets. Dit is een echte teamprestatie", benadrukte ze.

   

  "Wit-Rusland nu, de meest ervaren ploeg waar we tegen gaan spelen. We mogen hen zeker niet onderschatten, al denk ik dat we sneller en fysiek sterker zullen zijn. Het wordt zaak om goed te recupereren nu, want het was heel warm."

  Russische coach: "Konden Meesseman niet stoppen"

  Olaf Lange, ex-coach van Emma Meesseman bij Jekaterinenburg en de huidige Russische bondscoach, toonde zich sportief in de nederlaag. "Ik denk dat het een beetje dichter bij elkaar lag dan het resultaat laat uitschijnen, maar er bestaat geen twijfel over dat de beste ploeg gewonnen heeft", sprak de Duitser.

   

  "Het was in veel opzichten een moeilijke wedstrijd voor ons. We hadden het moeilijk één-tegen-één en slaagden er niet in om Meesseman af te stoppen. België is een kandidaat voor het podium. De Belgian Cats zijn momenteel het beste team in Europa."

  Emma Meesseman

  Emma Meesseman

  Wauters: "Emma speelde een ongelooflijk dikke match"

  "Deze prestatie was af", zegt bondscoach Philip Mestdagh. "Toch is er nog altijd progressie mogelijk. Er zijn nog altijd speelsters die beter kunnen. Maar dit is natuurlijk fantastisch. Een toernooi openen door Rusland te verslaan met 13 punten verschil, daar tekent iedereen voor."

   

  "We hebben echt gehamerd op een sterke defensie. We wilden Rusland geen 60 punten laten maken en dat is gelukt. In het eerste quarter liep het nog wat moeilijk, maar in de volgende 30 minuten krijgen we maar 35 punten meer tegen dankzij een goeie verdediging van de hele ploeg."

   

  Ann Wauters: "Een eerste wedstrijd op een toernooi is altijd wat spannend. Ik denk dat we de match gecontroleerd hebben en dat is toch belangrijk voor het vertrouwen."

   

  "Emma Meesseman heeft een ongelooflijk dikke match gespeeld en iedereen is goed in zijn rol gebleven. Iedereen is belangrijk voor het team. Zo zijn we goed aan het toernooi begonnen. Hopelijk kunnen we dat morgen opnieuw doen. Dit was alvast een eerste stap."

  Mestdagh: "Er is nog progressie mogelijk"

  Delaere: "De druk motiveert ons om te presteren"

  Fase per fase

  1. 19 uur 30. Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Rusland.

   Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Rusland

  2. 19 uur 26. België wint! De Belgian Cats zetten zichzelf meteen in een zetel in de zogenoemde groep des doods met een zege tegen Rusland: 54-67. Emma Meesseman was goed voor 29 punten.
  3. 19 uur 21. Meesseman, altijd maar Meesseman. Allemand bedient Meesseman onder de ring. De Belgische sterkhouder maakt er met haar 29e punten 52-63 van met minder dan een minuut op de klok. Het is binnen voor de Cats, tenzij er nog enkele Russische mirakels gebeuren.
  4. 19 uur 18. Secure Meesseman. Meesseman faalt niet vanaf de vrijworplijn en zet België 52-61 voor met nog 2 minuten te gaan.
  5. 19 uur 16. Ook Rusland komt niet meer te scoren. De Belgian Cats verdedigen sterk en de Russen krijgen geen shot weg voor de zoemer van de 24 seconden weerklinkt. Uitstekend gedaan van de Belgische vrouwen.
  6. 19 uur 14. 52-59. Nog 3 minuten en de Russische vrouwen maken hun 5e fout dit quarter. Vrijworpen dus bij elke fout vanaf nu. Ann Wauters profiteert maar half, ze gooit 1 van haar 2 vrijworpen binnen.
  7. 19 uur 12. Nog 4 minuten. Het is een enerverend laatste quarter, waarin voorlopig weinig gescoord wordt. Met nog 4 minuten te gaan leiden de Cats met 52-58.
  8. 19 uur 09. And one! Meesseman snijdt goed naar de ring en scoort, ondanks een fout. Ook de bonusvrijworp gaat erin. Met haar 25e punten zet ze België op een 50-58-voorsprong.
  9. 19 uur 05. Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Rusland.

   Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Rusland