• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wit-Rusland zet Belgian Cats weer even met de voetjes op de grond

  EK basketbal 2019

  België 
  quarters
  Wit-Rusland 
  19
  1
  21
  18
  2
  14
  15
  3
  18
  9
  4
  16
  61
  69

  De Belgische basketbalvrouwen hebben hun 2e match op het EK niet kunnen winnen. Wit-Rusland slaagde erin de Belgian Cats te muilkorven: 61-69. België kan zijn groep wel nog winnen, maar dan moet het zondag ruim winnen tegen gastland Servië. Door de nederlaag van Rusland zijn de Cats wel al zeker van minstens barragematchen.

  Bekijk het verslag van België - Wit-Rusland

  Sterke Bentley stuurt Belgian Cats van hun wolk

  Na de knappe zege tegen Rusland gisteren leken de Belgian Cats opnieuw op weg naar een topprestatie tegen Wit-Rusland in de groep des doods. Maar het niveau dat ze tegen de Russinnen haalden, zagen de Wit-Russinnen niet verschijnen. 

   

  Na een scherp eerste quarter van de Wit-Russinnen waren het toch de Cats die bij de rust 2 puntjes voorsprong telden. Onder leiding van Emma Meesseman en Kim Mestagh, die de driepunters uit haar hoge hoed toverde, stond België er goed voor. Een sublieme buzzer beater van Alexandria Bentley zorgde evenwel voor een tegenslag op slag van rust: 37-35.

   

  In het derde quarter speelden beide landen constant haasje over, maar dankzij dé vrouw van de wedstrijd, Bentley, was het toch Wit-Rusland dat de betere kaarten in handen had. Ook zij vond de driepunters alsof het niets was en loodste haar team in het laatste quarter helemaal naar de winst.

   

  Bij de Cats was de wanhoop nabij. In het vierde quarter kwamen er op 7 minuten maar 2 punten op het scorebord. In het slot kwamen de Cats nog iets dichter, maar een kloof van 8 punten was het eindverdict: 61-69.

  Meesseman: "Wedstrijd tegen Servië wordt nog keihard"

  "Ik weet niet wat er mis was. Was het de vermoeidheid? Ik weet het niet. Maar we hebben niet gespeeld zoals we moesten spelen, zoals we al gespeeld hebben tijdens de voorbereiding. Het is nu aan ons om te kijken naar de beelden en te kijken wat we beter moeten doen. Het voornaamste antwoord? Rebounds."

   

  "Het is een kwestie van willen en ervoor gaan. Ik denk niet dat dat iets te maken heeft met talent. Vandaag wilden zij veel meer en van de match tegen Servië wisten we dat ze gevaarlijk waren op de offensieve rebound."

   

  "Dat we nu de mindere ploeg waren? Ja, maar ik denk wel dat we daar tegen kunnen. We hebben al bij al het verschil kunnen beperken. Het is nu aan ons om morgen te rusten en nog een goede training te doen."

   

  "De wedstrijd tegen Servië wordt keihard, maar we hebben al bewezen dat we in keiharde matchen bestand zijn tegen de stress. Ik denk dat met de ervaring die we nu hebben, we er wel klaar voor zullen zijn."

  Coach Mestdagh: "We moeten rechtkrabbelen, of we kunnen maandag op vliegtuig naar België zitten"

  "Het was niet goed. Het spelniveau was nog wel behoorlijk, maar als je kijkt naar de gemaakte fouten op het veld, hebben we een probleem. Als je ziet dat Wit-Rusland gisteren 19 offensieve rebounds nam tegen Servië, dan weet je dat je je best moet doen om defensieve rebounds te nemen. En toch laten we ze te veel offensieve rebounds nemen." 

   

  "Rebounding is sowieso geen sterk punt van ons en dat is niet iets wat je in 2 dagen kan omgooien. Dat is de ingesteldheid van spelers: je hebt het of je hebt het niet. We missen aanvallend ook enkele open baskets. Als je de gemakkelijke punten al niet maakt, heb je een probleem."

   

  "Met Kim hadden we vandaag maar één iemand die van buitenaf afwerkt, met een 5 op 8. Als de rest dan een 2 op 17 gooit, is dat niet goed."

   

  "Gisterenavond zei ik in de kleedkamer nog dat ze mochten genieten van zo'n prestatie, we creëerden voor deze wedstrijd een momentum dat de groepswinst weleens binnen kon zijn, maar we hebben het niet gedaan. We begonnen te koel aan de wedstrijd, maar op dit niveau kan je op een misser lopen."

   

  "Het sterkste team heeft vandaag gewonnen, dat moet je ook toegeven. Maar ik hoop dat de spelersgroep nu zal reageren. Het is 5 voor 12. Als we zondag niet rechtkrabbelen, zouden we maandag al op het vliegtuig kunnen zitten."

  Kim Mestdagh: "We hebben ze over ons laten wandelen"

  "Het is niet alleen jammer voor mezelf, maar voor heel de ploeg dat we het weggegeven hebben. We zijn niet goed aan de 2e helft gestart en we hebben niet goed gereageerd op hun sterke aanvallen. Al hun afstandshots vielen binnen, hun crazy shots ook. We hebben ons dat iets te hard aangetrokken in plaats van gewoon keihard terug te staan. We hebben ze over ons laten wandelen."

   

  "Het feit dat we de offensieve rebounds niet gestopt hebben, lag misschien aan een gebrek aan focus en concentratie. Als je iets 40 minuten lang moet herhalen, dan ligt het probleem bij de speelsters."

   

  "Of er te veel euforie in het team zat na gisteren? Misschien wel. Misschien dachten we dat we na gisteren gewoon zouden doorgaan op dit elan. Maar Wit-Rusland heeft een manier gevonden om dat volledig af te stoppen."

   

  "Zondag wordt een loodzware opdracht nog om Servië te kloppen. Hier in hun thuisland wordt het heel zwaar, maar we zaten al eens in deze situatie en hopelijk kunnen we de klus nog klaren."

  Fase per fase

  1. 20 uur 06. Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Wit-Rusland.

   Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Wit-Rusland

  2. 19 uur 22. Einde: 61-69. De Belgian Cats verliezen hun tweede EK-wedstrijd tegen Wit-Rusland. Tot het derde quarter zat alles er nog in, maar in een dramatisch laatste quarter lieten de Cats het schieten. Al mag het goede spel van de Wit-Russinnen ook zeker benadrukt worden.
  3. 19 uur 17. Met nog een dertigtal minuten te spelen krijgen we nog een time-out. De schade beperken, is nu zaak voor de Cats. Elk punt telt in de groep des doods.
  4. 19 uur 13. De vrouw van de match is bekend, en ze speelt aan de overzijde. Alexandria Bentley gooit een zoveelste driepunter binnen: 56-69.
  5. 19 uur 12. We hebben 4 driepunters nodig, dat zal niet meer gebeuren. Kris Meertens.
  6. 19 uur 10. Time-out. Nog een goeie 2 minuten spelen en we krijgen nog een time-out. Er moeten nog 10 punten goedgemaakt worden, maar met dit spel zal het niet lukken. Er moet snel iets veranderen, willen de Cats nog stunten.
  7. 19 uur 07. De kloof bedraagt momenteel al 12 punten. De Cats kunnen geen vuist meer maken en kijken een nederlaag in de ogen.
  8. 19 uur 03. Wanhoop. Op 6 minuten van het einde lijkt de wanhoop bij de Belgian Cats nabij. Een zoveelste driepunter gaat er niet in, de kopjes gaan stilaan naar beneden. Wat kan nog?
  9. 18 uur 59. De Cats spelen momenteel te afhankelijk van sterspeelster Meesseman. De kloof van 6 punten moet zo snel mogelijk gedicht worden nu: 54-62.
  10. 18 uur 57. Q4. Het laatste en beslissende quarter gaat van start! Wie houdt de focus en haalt de winst binnen? We weten het over 10 minuten!
  11. 18 uur 56. Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Wit-Rusland.

   Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Wit-Rusland

  12. 18 uur 55. Einde Q3: Wit-Rusland eindigt met driepunter: 52-53. De Cats mogen nog vol aan de bak in het laatste quarter. Met een ultieme driepunter in de slotseconden gaan de Wit-Russinnen er weer over: 52-53.
  13. 18 uur 52. Het zal spannend blijven tot het einde. Co-commentator Sofie Hendrickx.
  14. 18 uur 51. Wat haar zus kan, kan ze zelf ook, denkt Hanne Mestdagh. Ook zij doet succesvol een gooi naar de drie punten!
  15. 18 uur 50. Meesseman moet het opnieuw doen. De Cats hebben even nood aan een leidersfiguur. Die rol neemt Meesseman weer op zich en gaat zo weer over Wit-Rusland: 47-46.
  16. 18 uur 48. Bentley verliest schoen! Net als Wit-Rusland het commando weer overneemt, gaat de schoen van Bentley ervandoor! Geen erg, want scoren doen ze toch: 43-46.
  17. 18 uur 47. Wit-Rusland gaat er weer over. Dankzij een nieuwe driepunter van dé vrouw bij Wit-Rusland, Bentley, moeten de Cats weer achtervolgen. Is dit een kantelmoment in de wedstrijd?
  18. 18 uur 45. Linskens heeft het even moeilijk, coach Mestdagh grijpt in en gooit Wauters weer op het veld.
  19. 18 uur 44. De Belgian Cats vechten momenteel voor wat ze waard zijn. Commentator Kris Meertens.
  20. 18 uur 42. Wit-Rusland reageert meteen met de driepunter. Twee punten bedraagt de kloof!