• home
 • video
 • pas verschenen

  Servië stuurt Belgian Cats naar barrages na nagelbijter op het EK

  EK basketbal 2019

  België 
  quarters
  Servië 
  15
  1
  16
  19
  2
  10
  14
  3
  16
  18
  4
  28
  66
  70

  De Belgian Cats hebben hun laatste groepsmatch op het EK basketbal verloren. In een spannend duel tegen gastland Servië gaf België in het laatste quarter een voorsprong weg. België speelt nu een barrage tegen Slovenië.

  Bekijk het wedstrijdverslag

  Na de pijnlijke nederlaag tegen Wit-Rusland kregen de Belgian Cats tegen Servië de kans om alsnog de groep des doods te winnen en rechtstreeks naar de kwartfinales te gaan. Dan moest er wel gewonnen worden in een heksenketel.

   

  De drietand Kim Mestdagh-Meesseman-Delaere zorgde voor een voorsprong bij de rust en die hield België lange tijd op het bord. Maar in het slotquarter werd de Servische druk wel heel groot. In de slotminuut stond er 64-64 op het scorebord.

   

  De wedstrijd had toen al minutenlang stilgelegen door een waterlek en in die slotminuut gingen de Cats kopje-onder. In de laatste 11 seconden kregen de Belgen twee keer de kans om nog op voorsprong te komen, maar twee keer was er balverlies.

   

  Door de 66-70-nederlaag wint Servië de groep en moet België als tweede barrages spelen om de kwartfinales te bereiken. Dinsdag nemen de Belgian Cats het in die barrage op tegen Slovenië. Bij winst wacht dan Frankrijk in de kwartfinale.

  Bekijk de razend spannende slotfase van België-Servië

  Bondscoach Mestdagh: "We verloren even de pedalen"

  Bondscoach Philip Mestdagh zag zijn Belgian Cats een voorsprong weggeven tegen Servië. "Iedereen zal natuurlijk kijken naar die laatste actie en het laatste balverlies, maar eerder in de match hadden we ook al wat foutjes gemaakt."

   

  "Ik moet ook wel trots zijn op de prestatie van mijn speelsters, want ze hebben schitterend gereageerd na Wit-Rusland. We speelden met veel energie, maar het haperde bij onze driepunters, 3 op 19 is niet voldoende."

   

  "Het andere pijnpunt is onze defensieve rebound. We laten hen 20 offensieve rebounds nemen en dat is te veel. Verdedigend hadden we het onder controle, op de laatste 5 minuten na. Daarin slikken we 17 punten. In de fantastische sfeer verloren we even de pedalen."

   

  Nu treffen de Belgian Cats Slovenië. "Het is een goeie ploeg in opmars. Ze hebben een sterke driehoek met de genaturaliseerde Amerikaanse Evans, topspeelster Oblak en een ploeggenote van Meeseman, Baric. Het wordt moeilijk."

  Meesseman: "Teleurstelling omzetten in nieuwe energie"

  "Het zou mooi geweest zijn om hier te winnen, maar het mocht niet zijn", zegt Kim Mestdagh. "We hadden de match bijna de hele tijd in handen, maar op het einde zijn we toch gekraakt. Servië is voor mij toch wel de favoriet voor dit EK."

   

  "Dat laatste balverlies hadden we moeten vermijden, ik hoop dat dat ons geen tweede keer overkomt. Slovenië? Het is een vinnige ploeg. We mogen geen offday hebben, want het is "do or die" in 40 minuten."

   

  Emma Meesseman was weer de Belgische uitblinker. "We zijn nu ontgoocheld, want het was een van onze betere matchen. Het is spijtig om het op zo'n manier weg te geven. Bij dat balverlies sloegen de zenuwen bij sommigen toe."

   

  "We moeten hier weer uit leren en ons nu concentreren op Slovenië dinsdag. Ik hoop dat we deze teleurstelling kunnen omzetten in nieuwe energie."

  Technische fiche België-Servië (66-70)

  België (21/43 2pts, 3/19 3pts, 15/17 vrijworpen, 36 rebounds): K. Mestdagh 15 (3x3), Delaere 12, Carpréaux, Meesseman 21 (9 rebounds, 4 assists), Wauters 2, Linskens 4, H. Mestdagh 2, Nauwelaers, Vanloo 4, Raman 2, Allemand 4 (4 assists)

   

  Servië (22/50 2pts, 3/18 3pts, 17/27 vrijworpen, 29 rebounds): Miljkovic 5, Petrovic 13, Cado, Jovanovic 11 (1x3), Brooks 16 (2x3), Butuljia, Crvendakic 2, Milic 5, Stankovic 3, Dabovic 13, Skoric 2

  Fase per fase

  1. 22 uur 35. Bekijk het vierde kwart van België-Servië.

   Bekijk het vierde kwart van België-Servië

  2. 22 uur 34. Einde: Servië wint. De laatste kans voor de Belgian Cats gaat verloren door balverlies. Servië wint met 66-70. België moet een barragematch spelen tegen Slovenië voor de kwartfinales.
  3. 22 uur 34. 2 cruciale balverliezen in de slotminuut doen België verliezen van Servië.

   2 cruciale balverliezen in de slotminuut doen België verliezen van Servië

  4. 22 uur 33. Dabovic mist. Het kan nog met 1"3.
  5. 22 uur 32. Wat een ontknoping: Delaere krijgt de inworp niet tot bij Allemand en Servië krijgt 2 vrije worpen.
  6. 22 uur 31. Coach Mestdagh tekent het tactische plan uit voor de slotseconden. Bij winst wint België de groep.
  7. 22 uur 31. Dabovic houdt het hoofd koel en zet Servië op voorsprong: 66-67 met nog 11 seconden.
  8. 22 uur 30. De bal van Meesseman draait uit de ring en Servië krijgt 2 vrije worpen na een fout van Allemand.
  9. 22 uur 27. Weer moeten de refs de video raadplegen, nu om te kijken wie de bal als laatste raakte voor die over de lijn ging.
  10. 22 uur 26. Nog 49 seconden en balbezit voor Servië. De Servische coach vraagt een time-out aan om alles nog een keer af te spreken.